Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 23 november 2011

College valt over de zondagsopenstelling?


Poll zondagopenstelling - tussenstand 23-11-2011 22u30m

Zie ook:
Tussenstand poll zondagsopenstelling (vrijdag 18 nov. 2011)
Poll Zondagsopenstelling in de gemeente Rheden (donderdag 10 nov. 2011)

Grootwinkelbedrijven/supermarkten spinnen garen bij de zondagsopenstelling. Plaatselijke winkeliers zijn vanuit sociale en commerciële overwegingen tegen de openstelling. De kosten van de zondagsopenstelling wegen veelal niet op tegen de baten. Daarnaast worden zij en hun personeel bij nog ‘n dag openstelling overbelast. Zij mogen op zondag best gesloten blijven maar dan lekt een deel van hun omzet weg naar de supermarkten.

De vergelijking met internet gaat niet helemaal op. Internet kan prima gebruikt worden om klanten te lokken met aanbiedingen (zoals in een eerdere reactie aangegeven) maar ik ga m’n karbonaadje, bloemetje, halfje tarwe, tijdschrift of aardappels niet via internet bestellen. De supermarkten zetten vol op de zondag in met extra aanbiedingen. Daarmee wordt de kleine winkelier onder nog meer druk gezet. Als ze willen overleven zijn ze gedwongen om mee te doen (ook met de aanbiedingen). Denk ook aan extra personeelskosten, energie en schoonmaak. Dat levert per saldo op dat ze niet of nauwelijks uit de kosten komen. Daarvoor zijn ze wel een dag extra in touw geweest. Als de supermarkten daarna nog eens extra met aanbiedingen de druk opschroeven dan leggen de winkeliers er geld bij. Daarnaast hebben ook winkeliers een gezins- en sociaal leven.

De relatie van de kleinere winkelier met zijn personeel is vaak persoonlijker dan de werkgever-werknemerrelatie bij de grote concerns. De zondagsopenstelling zal ook effecten op die relaties hebben. Personeel zal toch vaker op zondag moeten opdraven. Sommige medewerkers zullen daar geen moeite mee hebben, andere juist wel. Ook die mensen worden geraakt.

Een kwade keuze : meedoen op zondag in ruil voor verlies aan sociaal leven en als je geluk hebt een karig belegde boterham of niet meedoen op zondag en sowieso weggevaagd worden door de grootwinkelier.

Mijn vrees is dat de kleine winkelier dit niet gaat overleven. Dat betekent een verarming van het dorpsbeeld. Alleen degenen met de langste adem zullen overleven. En die langste adem zit vooral bij de grootwinkelbedrijven. Dan krijgen we in ieder dorp een onpersoonlijke eenheidsworst aan identieke winkels. De diversiteit verdwijnt. Kleine winkeliers zijn vaak lokaal geworteld in de samenleving en nemen actief deel aan de dorpsgemeenschap. Ik zou dat niet graag willen missen.

Ik ben niet religieus maar een dag in de week waarop de samenleving tot (enige) rust komt, een dag die zich onderscheidt van de andere dagen, een dag die vooral gebruikt wordt voor sociaal verkeer vind ik prima. Op die dag laadt iedereen weer de accu op voor de volgende ronde. Ik weet ’t, er zijn tal van beroepen met onregelmatige werktijden waarbij ’s nachts, in het weekeinde en ook op zondagen wordt gewerkt. Ik ben daar zelf een voorbeeld van maar ik heb er persoonlijk geen enkele moeite mee. Ik heb mazzel. Voor mij is dit niet structureel en ik wist van tevoren dat die mogelijkheid erin zit. Dan had ik maar een ander vak moeten kiezen.

Daarnaast zijn er nog wat andere bezwaren. We zijn met z’n allen zo bezorgd om het milieu. Maar de zondagsopenstelling zorgt voor extra verkeer (ook bevoorradingsverkeer) met dito belasting van het milieu. Omwonenden van de winkelconcentraties zullen ook niet allemaal even blij zijn met de drukte, de lawaaioverlast, de vervuiling in hun omgeving die de zondagsopenstelling met zich meebrengt. Dat ene dag rust verdwijnt dan ook en hun woonomgeving wordt weer een stukje minder leefbaar. Het betekent ook extra druk op de veiligheid. De politie zit naast de gebruikelijke weekendinzet ook niet direct te wachten op nog meer drukte.

Volgens een tv-programma (ik heb het niet gezien maar zie o.a. de laatste reacties op de posting Tussenstand Poll Zondagsopenstelling) zou blijken dat de kleine ondernemer is gedoemd te verdwijnen als hij niet meedoet aan de zondagsopenstelling. Dat proces wordt versneld als de grootwinkelbedrijven behalve de ruimte die ze nu al op de industrieterreinen hebben daartoe ook binnen de bebouwde kom in de winkelcentra de ruimte krijgen. Dat is de doodsteek voor de kleine winkelier.

De zondagsopenstelling is vooral ideologisch gedreven. Partijen als D66 en de VVD zweren bij de vrije markt. In een reeks gemeenten waar zij de lakens uitdelen drukken zij op dit moment de zondagsopenstelling door. Grootwinkelbedrijven en supermarkten vinden dit natuurlijk prachtig. Waar zij de kans krijgen vragen zij de zondagsopenstelling aan. Zo ook in Rheden. En het college hapte maar wat graag toe.

Het gemak dient de mens. Daar heb ik begrip voor. Dat heb ik al eerder betoogd. Als zondag de koffie of de suiker op is dan wip je even bij de supermarkt binnen. Ik heb ook geen persoonlijk belang bij welke winkelier dan ook maar het zijn wel dorpsgenoten van me die ik het beste gun. En ik wil ze nog lang in het dorpsbeeld zien. Als de winkeliers zelf vinden dat ze de zondagsopenstelling aankunnen ben ik de laatste om ze dat te verbieden. Al zou ik het wel jammer vinden.

Dit college heeft zich aan de zijde van de grootwinkelbedrijven geschaard en de belangen van de kleine winkelier en zijn personeel onvoldoende mee laten wegen. Daarnaast heeft ze gebruik gemaakt van de toerismetruc.

In het verkiezingsprogramma van de VVD staat inderdaad dat ze voor de zondagsopenstelling is. De VVD voert (op dit punt) dus gewoon haar programma uit.

“Landelijk is er een discussie ontstaan over een beperking van de winkelopenstellingen op zon- en feestdagen. De VVD vindt dat in de eerste plaats de onderneming zelf moet besluiten over haar openingstijden. De VVD in de gemeente Rheden ziet geen redenen om de regels aan te scherpen die de openstelling op zon- en feestdagen beperken: Wij zijn er eerder voorstander van om daar meer vrijheid te creëren. De VVD is voor ruime openingstijden, indien gewenst ook op zondag.”

Maar in datzelfde programma staat ook te lezen:

"De relatie met het bedrijfsleven is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en daarbij is de VVD van mening dat er vanuit de gemeente één aanspreekpunt voor ondernemers moet zijn. Werkgelegenheid komt vooral van het midden- en kleinbedrijf, het bedrijfsleven en in toenemende mate van de zorgsector. De VVD wil daarom deze sectoren ondersteunen in onze gemeente. Periodiek gemeentelijk overleg met werkgevers en Kamer van Koophandel acht de VVD als vanzelfsprekend" 

Van dit programmapunt komt nu bijster weinig terecht. Het kleinbedrijf, volgens de VVD een van de motoren van de werkgelegenheid, is in deze kwestie door de VVD in Rheden buitenspel gezet. Dat blijkt wel uit het verzet dat de kleine winkelier tegen de zondagsopenstelling voert.

GroenLinks gaat de PvdA achterna. De partij is stevig in de rui, de linkse veren vallen in hoog tempo uit. Grote delen van GroenLinks hebben inmiddels het liberalisme omarmd en sluiten zich bij het vrije-markt-denken aan. Ze komen met de zondagsopenstelling natuurlijk wel in de knoop met hun groene gedachtengoed: duurzaamheid en milieu. In Rheden is GroenLinks verdeeld. O.a. GroenLinks-wethouder Harriët Tiemens heeft grote bedenkingen bij de zondagsopenstelling. Op de website van GroenLinks is te lezen:

"De minderheid van onze fractie (en de Groen Links wethouder in het College), onderschrijft de bezwaren van veel middenstanders dat door de zondagsopenstelling de 24 uurs economie onnodig wordt bevorderd en dat veel winkeliers zich gedwongen zullen voelen hun zaak open te stellen op een dag dat zij graag iets anders doen. Ook vindt deze minderheid dat er te weinig onderzocht is welke de gevolgen van de openstelling zullen zijn; is er inderdaad sprake van aantrekken van toerisme en van een redelijke deelname van openstellingen door winkeliers? Kortom, is er voldoende onderzoek gedaan. Of wordt vooral voldaan aan het verzoek van de (5) supermarkten die de openstelling aankaartten. Daarom heeft een van de raadsleden van GroenLinks tegen het voorstel gestemd"

De andere twee raadsleden hebben gekozen voor de liberale laissez-faire benadering.

Het Rhedense CDA is ook met een wethouder in het college vertegenwoordigd. Die partij is (vooral) vanwege religieuze redenen tegenstander van de zondagsopenstelling.

De ChristenUnie heeft geen wethouder maar maakt wel deel uit van de regerende Rhedense coalitie. Ook die partij is vanwege dezelfde reden als het CDA tegen de zondagsopenstelling.

Als het college zegt dat zij vóór de zondagsopenstelling is dan zien we dus het VVD-D66 gezicht van dit gremium.

Als het CDA en de ChristenUnie echt principieel zijn dan lijkt het me een uitgemaakte zaak. Dan trekken zij per omgaande hun steun voor dit college in. Anders moeten zij er eens echt voor uitkomen dat christelijke principes alleen gelden tijdens de verkiezingscampagne.

Dan de oppositie.

De SP, Gemeentebelangen en de Groep Pieper-Rook zijn tegen de zondagsopenstelling. Zij kiezen, net als ik, voor de kleine winkelier en zijn werknemers.

Met de grootste oppositiepartij, de PvdA, ligt ’t effe iets anders. Net als GroenLinks stemde in juni ook de PvdA verdeeld. Twee stemmen vóór de zondagsopenstelling en drie tégen. We weten allemaal dat de PvdA op zoek is naar zichzelf. Die ideologische veren, hè! De opstelling van de fractie mbt de zondagsopenstelling is daar een mooi voorbeeld van. De twee voorstemmers zijn kennelijk voor de vrije markt. Hebben ze eindelijk een keer de kans op te komen voor de A van PvdA dan laten ze die lopen. Ik vraag me dan ook af in hoeverre die twee voorstemmers zich betrokken voelen bij de onderliggende partij, de kleine winkelier en zijn personeel. Zij zijn kennelijk net als de Haagse partijtop vergeten waar de fundamenten van de PvdA op zijn gestoeld.

De PvdA zou deze kans moeten aangrijpen om nu eens echt oppositie te gaan voeren en het niet bij woorden alleen te laten. De kans aangrijpen om een gat in deze coalitie te schieten. Samen met CDA, SP, CU, Gemeentebelangen en Groep Pieper-Rook kunnen zij de meerderheid vormen. Dat zou zelfs een nieuw college mogelijk maken.

Zie ook:
Tussenstand poll zondagsopenstelling (vrijdag 18 nov. 2011)
Poll Zondagsopenstelling in de gemeente Rheden (donderdag 10 nov. 2011)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten