Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 15 april 2013

Vraag aan de columnist

Door: Joop Zijlstra


Op naar een gemeente van 80.000 inwoners.
Gaat het nu in de gemeente Rheden om zeven dorpen, straks zullen het er meer worden. Nu heeft het er alle schijn van dat de ambtenaren het voor het zeggen hebben, met aan het hoofd de niet-gekozen burgemeester-ambtenaar.
Hoe dacht de columnist over de wijze waarop in die grotere gemeente de democratie gestalte krijgt?
Hoe gaat het met invloed van de burger op de besluitvorming?

Een inwoner van Ellecom, een burger, meende dat nieuwe bestrating met klinkers niet raadzaam is, i.v.m. lawaaioverlast van het autoverkeer (het ‘roffelen’). Ook zou asfalt beter zijn in verband met gladheid ‘s winters. Hij wendt zich met dit sterke argument tot de gemeente. Hij is er niet op de juiste plaats met zijn klacht. Hij dient zich te wenden tot Ellecoms Belang. Daarmee heeft de gemeente immers overeenstemming bereikt.

Hoe is dat overleg gegaan? Het onttrekt zich aan waarneming, laat staan dat genoemde inwoner recht van spreken krijgt.
Het is maar een voorbeeld onder velen. Is de stelling wellicht gerechtvaardigd: hoe groter de gemeente als bestuurlijke eenheid, hoe slechter het met de democratie is gesteld? Heeft de columnist zich geïnformeerd aan de ‘kleine kant’ van de grote gemeente?

De betrokken inwoner heeft geen band met Ellecoms Belang (evenmin als ik zelf trouwens). Elk van de onderscheiden ‘bestuursleden’ hebben een eigen aandachtsterrein. Maar er is geen gezamenlijk geautoriseerd beleid. (Er is een vacature: de voorzitter.)

De aandachtsterreinen worden bepaald door de persoonlijke kennis en voorkeuren van de voorman of voorvrouw. Hij of zij is in feite, al naar het onderwerp, de persoon met wie de gemeente contact onderhoudt.
Dat voorval met die klinkers is maar een beeld. De belanghebbende burger in die straat staat buitenspel.

Hoe gaat het met het groen, vraag het de burgerbewoner van Zutphensestraat 2 met zijn voormalig uitzicht op de hem dierbare mooie bosjes aan de overkant. (Het is thans hondenpoepterreintje.)

Hoe ging het met de eerstgekozen plaats voor de koningslinde? Betrokken bestuurder wist niets van eerdere omstandigheden van de plek die de gemeente vaststelde in samenspraak met hem. Gelukkig dat er zorgzame andere inwoners waren. Enzovoorts, enzovoorts.      

Enfin, wat denkt de columnist over de democratie in de zeven (en straks meer) dorpen. Zwaait een ambtenaar daar de scepter, of een daartoe wenselijk gelegitimeerd bestuur met democratisch contour. Het lijkt er nu niet op.  

Joop Zijlstra

)*
Overigens in elk dorp een koningslinde?
Rond het jaar 2000 werd de mooie vervallen villa gesloopt op het terrein waar nu het Regina van Geunshof in Ellecom is.
En passant werd daar ook de wilhelminaboom van ons dorp gekapt. Een inwoner zag het ronde hek om de ‘traditionele’ boom wegrijden op de kar van een oudijzerboer. Z.

)**
Het grotere bestuursorgaan, provincie Gelderland, belegt op 3 juni een bijeenkomst waarop inwoners van Dieren hun zienswijze op Traverse Dieren kunnen toelichten, zonder dat zij van dat hogere orgaan een reactie hebben ontvangen op hun teksten.
Is die werkwijze voorbeeld van het gebruikelijke lachertje?  Z.  

1 opmerking:

  1. Ik had hier mijn reactie staan. Die publiceer ik vannacht in een aparte posting. Krijgt het meer aandacht.

    BeantwoordenVerwijderen