Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 14 april 2013

De podiumvoorziening en het girls-network

Afgelopen donderdag liet GroenLinks-wethouder Harriët Tiemens weten dat
Nieuwbouw Atelier Velp - impressie entreezijde
(bron: gemeente Rheden, 
ontwerp: Hurenkamp Architecten en Adviseurs)
een gift van 300.000 euro aan Atelier Velp voor een podiumvoorziening in het nieuw te bouwen onderkomen van deze commerciële cultuuraanbieder absoluut noodzakelijk is.


Afgezien van de inhoud was ik getuige van een boeiend fenomeen: Het Rhedense girls-netwerk in actie.

Twee insprekers hadden zich gemeld: Maaike Garssen, de directrice van RiQQ, het cultuurbedrijf van de gemeente Rheden en Hanneke van der Weele, een van de eigenaressen van Atelier Velp. Vergezeld van hun supporters, ook voornamelijk dames, hebben zij voorafgaand aan de behandeling van het agendapunt nog even een gezellig onderonsje met wethouder Harriët Tiemens. Ja, dit varkentje gaan we even wassen!


Als eerste spreker meldt Maaike Garssen (RiQQ) zich. Zij vertelt de raadscommissie dat zij, ondanks dat zij pas zes weken geleden moeder is geworden, tijd heeft vrijgemaakt om in de vergadering in te komen spreken. Uitnodigend kijkt zij rond. Felicitaties van de raadsleden aan de kersverse moeder en bewonderende knikjes over zoveel opofferingsgezindheid vallen haar ten deel. Ik kan daar ook met mijn pet niet bij hoor. Hart voor de zaak zonder grenzen. Dat belooft wat voor haar inzet als ze na het zwangerschapsverlof weer op kantoor komt. Ik raak er niet over uitgepraat.. Nauwelijks ZES (6!!!) weken na de bevalling.. Een staaltje loyaliteit zonder weerga! Met zoveel inzet wacht RiQQ een gouden toekomst. Leg de lintjes voor deze opofferingsgezinde dame alvast maar alvast klaar.

Terug naar het onderwerp. De rest van haar spreektijd gebruikt Maaike om te herhalen wat in het raadsvoorstel al staat beschreven. En zij is nu al lyrisch over de voortreffelijke samenwerking met de collega’s van Atelier Velp. Op vragen van raadsleden komen stereoptype, ontwijkende antwoorden. En zichzelf indekken natuurlijk. Nee, zij kan niet garanderen dat RiQQ twintig keer per jaar gebruik zal maken van de podiumvoorziening en er staan geen sancties op als we dit niet halen. We weten immers hoe grillig de culturele wereld is. Als het over de financiën gaat dan zoekt zij geen steun bij de “wethouder” maar bij “Harriët”.

Daarna is Hanneke van de Weele, de eigenares van Atelier Velp aan de beurt. De helft van de haar toegemeten vijf minuten wordt besteed aan het beschrijven van de activiteiten van het Atelier. De rest aan loftuitingen naar de gemeente en RiQQ. Zij is erg blij met dit, door wethouder Tiemens via RiQQ aangereikte, douceurtje. “Een compliment van de gemeente aan haar bedrijf”. Zij ziet verwachtingsvol uit naar intensieve samenwerking met RiQQ. Op en top lid van de vriendinnenclub.

Heleen Denie (PvdA) reageert enthousiast op het voorstel. Volgens Denie heeft Rheden deze accommodatie toch maar mooi aan de crisis overgehouden (!?). Ik vraag me af hoe ze deze uitgave van 3 ton verantwoordt naar de inwoners*)

Krista den Hertog (D66) lijkt iets kritischer. Wordt er wel gedacht aan een podium in de andere dorpen, wordt de jeugd niet vergeten, wordt met dit voorstel RiQQ indirect opnieuw gesubsidieerd? Vragen waarin het antwoord al besloten ligt. Zeker als die antwoorden van Tiemens komen. D66 is gewoon vóór het voorstel.

De mannelijke collega’s Sjir Hansen (VVD), Tanco Frijlink (CDA) en Gerrit Jochemsen (Gemeentebelangen) zijn minder enthousiast. Zij zetten met hun vragen kanttekeningen bij het voorstel. Frijlink: Is het wel verstandig is om weer te investeren in stenen? Hansen: Is het wel verantwoord dat de gemeente in deze moeilijke tijden voor bank speelt? Jochemsen: Wat houdt dat gereduceerde gebruikstarief waarover het voorstel rept nu precies in? Hansen: Is Kastanjelaan 13 vooraf geïnformeerd?


Wethouder Harriët meldt dat het helemaal niet om stenen gaat. We investeren in de aankleding, de gordijnen, het podium en de grid (3000.000 euro?) . De bank wil daar niet in investeren. Als Atelier Velp onverhoopt failliet gaat dan halen we de spullen weer terug (de gordijnen?). De gemeente is al sinds 2008 op zoek naar een accommodatie. Het moet nu maar eens afgelopen zijn met dat gedraal. Dit is de laatste mogelijkheid voor een podium in Velp en het geld voor een multifunctionele accommodatie (MFA)**) in Velp staat immers op de begroting. Suggesties over verdringing van concurrenten wijst zij van de hand. Kastanjelaan 13 is bijvoorbeeld bedoeld voor een specifiek publiek Vinnig voegt ze daar aan toe dat Kastanjelaan 13 dat bovendien zelf maar moet invullen.

Tiemens vindt het ook een onjuiste voorstelling van zaken dat RiQQ met deze actie twee keer wordt gesubsidieerd. Welnee, het zijn juist de amateurverenigingen***) die hiermee gesubsidieerd worden.

En wat dat gereduceerde tarief betreft. Het gebruik van de podiumvoorziening is gratis (3 ton=gratis?). Als Atelier Velp daarnaast kosten maakt worden die natuurlijk wel doorberekend****)  (bovenop die 3 ton. Logisch toch?). En waarom Kastanjelaan 13 niet vooraf is geïnformeerd? Tja, even niet aan gedacht. 

Tevreden glimlachend naar elkaar gaan de dames uiteen. Harriët, Maaike, en Hanneke: hartsvriendinnen voor het leven.

Wie heeft het nog over old-boys-netwerken?

*) Ik vraag me af hoe ze deze uitgave van 3 ton verantwoordt naar de inwoners: naar de jonge mensen in deze gemeente zonder baan en huis, naar de ouderen met hun problemen, de ZZP-ers die steeds verder in het nauw raken en naar de honderden kinderen die in deze gemeente opgroeien in armoede. (klik hier voor het betreffende persbericht van de PvdA)

 **) Tiemens voegt een nieuwe dimensie toe aan het begrip multifunctionele accommodatie. Het Sprengenhus in Laag-Soeren en Klein Bergstein in Ellecom zijn  multifunctionele accommodaties. Daar kunnen we vanaf nu dus de gordijnen en de afscheidingsschermen van het RiQQ-AtelierVelp-podium aan toevoegen. Tiemens memoreert nog even dat sinds het verdwijnen van de Gildebroeders er behoefte is aan zo’n voorziening. Dat was zo maar inmiddels zijn we anderhalf decennium verder. In de eerste plaats konden er geen 200 mensen in de Gildebroeders (Frijlink: je moest dan wel heel hard tegen de laatste mensen aanduwen om er 200 in de zaal te krijgen) en op de tweede plaats bood de Gildebroeders niet alleen plek aan cultuur (bijv. toneel) maar werd de zaal vooral ingezet voor feesten en partijen. Geldt dat laatste ook voor deze “multifunctionele accommodatie” ? In dat geval zullen de concurrentie, de plaatselijke horeca en de clubs die nu een zaal in beheer hebben (Odeon, Oude Jan, sportverenigingen, Kastanjelaan 13, Parkstaete, Koepelkerk) dit initiatief natuurlijk helemaal met groot gejuich ontvangen.    

***) Hoezo: niet RiQQ maar de amateurverenigingen worden gesubsidieerd! de verdeling van 30 keer gebruik: 20 keer voor RiQQ en 10 keer voor verenigingen. Wie wordt er vooral beter van? De verenigingen of RiQQ? Die verenigingen kunnen trouwens nu veelal al terecht bij een van de eerdergenoemde faciliteiten. Misschien is het iets voor een van de carnavalsverenigingen . Dan moet de festiviteit wel onder de 200 bezoekers blijven! Of gaan er toch meer dan 200 mensen in de zaal? Goede vraag: wat wordt de bezoekerscapaciteit van de podiumvoorziening nu precies?

****) Gratis is in dit verband wel een heel ruim begrip. De kosten die Atelier Velp maakt worden een-op-een doorberekend. Dan gaat het niet alleen om de kosten voor een toneelmeester. Blijft dat bij die ene toneelmeester? Andere personeelskosten, schoonmaakkosten, water, gas, en electra worden ook doorberekend. En de horecaopbrengst kan Atelier Velp ook in de zak steken. Een uiterst voordelig zaakje voor Atelier Velp


Geen opmerkingen:

Een reactie posten