Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 29 april 2009

"In geouwehoer kan je niet wonen" (4)

De Rhedense Woonvisie 2009-2013 gaat ook in op de demografische ontwikkelingen, de samenstelling van de Rhedense bevolking. De woonvisie is daar optimistisch over. Daarin beweert het college dat het aantal huishoudens in de gemeente stabiel blijft. (van 20.036 huishoudens in 2007 tot 20.030 huishoudens in 2020.) Daarbij beroept ze zich op de laatste prognoses van de provincie Gelderland.

Het zal u vast niet verbazen dat ik nogal sceptisch over die “Gelderse prognose” ben. Er zijn namelijk allerlei cijfers over de bevolkingsontwikkeling in de gemeente Rheden via het web te vinden maar nou juist niet een Gelderse prognose van het aantal huishoudens in de gemeente Rheden. Het rapport “Bevolkingsprognose Gelderland 2007” over de verwachte bevolkingsontwikkeling tot 2040 bevat best interessante cijfers maar geen huishoudensprognose per gemeente, laat staan van de gemeente Rheden.

Laten we daarom eens naar bevolkingsprognoses van enkele toonaangevende onderzoeksinstituten kijken. Vandaag staat de Ruimtemonitor van het Planbureau voor de Leefomgeving* op het programma. Het tegelijkertijd verschenen rapport Krimp en Ruimte is op deze ruimtemonitor gebaseerd.

*Het Planbureau voor de Leefomgeving is in mei 2008 ontstaan door een samenvoeging van het Ruimtelijk Planbureau (RPB) en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP). De Ruimtemonitor en het rapport Krimp en Ruimte zijn in november 2006 verschenen onder de vlag van het RPB

In die Ruimtemonitor staat de gemeente Rheden op de VIERDE plaats (na de Zuid-Limburgse gemeenten Heerlen, Kerkrade en Sittard-Geleen) in het rijtje Nederlandse gemeenten met de grootste absolute afname van het aantal inwoners in de periode 2005-2025 in heel Nederland.

Klik op de afbeelding om te vergroten.


Op onderstaand kaartje is dat nog eens weergegeven, een bevolkingskirmp van 10% - 15%
Klik op de afbeelding om te vergroten.

Ook over het aantal huishoudens hoeft het Rhedense college zich ook geen illusies te maken. Volgens de Ruimtemonitor neemt het aantal huishoudens tussen 2005 en 2025 met 5% - 10% af. (Zie onderstaande kaart).

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Het Planbureau voor het Leefmilieu heeft ook meer recente prognoses van de periode 2008 tot 2025. Dat geeft een iets ander beeld omdat wordt uitgegaan van het jaar 2008 (en niet van 2005) maar ook daar zien we zowel een sterke bevolkingskrimp als een afname van het aantal huishoudens. Het aantal huishoudens blijft in de periode 2009-2014 stabiel maar daarna zet de daling in. In de periode 2014-2020 daalt het aantal huishoudens met ca. 500. In de vijf jaar daarna zullen er nog eens 500 huishoudens minder zijn. Dus in een periode van 10 jaar zal het aantal huishoudens in Rheden met 1000 eenheden krimpen.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Klik op de afbeelding om te vergroten.


De aantallen van het planbureau liggen in de eerstkomende paar jaar dus BOVEN de door de gemeente Rheden gemelde cijfers maar daarna treedt een sterke daling op. Het aantal huishoudens blijft dus zeker niet stabiel in de periode tot aan 2020 zoals de gemeente beweert. Daarna zet de daling trouwens gewoon door.

We zijn er nog niet hoor. Er zijn nog enkel afleveringen te gaan. Met nog meer cijfers.

Dit is de vierde aflevering in de serie "In geouwehoer kan je niet wonen"

Klik op onderstaande link voor de volgende aflevering:
"In geouwehoer kan je niet wonen" (5)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (6)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (7)

Eerdere afleveringen:
"In geouwehoer kan je niet wonen" (1)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (2)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (3)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten