Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 8 mei 2009

"In geouwehoer kan je niet wonen" (6)

In het kader van de Woonvisie 2009-2013 kijken we ook nog even naar de cijfers die het CBS over de bevolkingsopbouw van de gemeente Rheden geeft. De prognoses zijn bijgewerkt tot 8 juli 2008. Redelijk vers dus. En dat zijn toch de cijfers die ik het meest betrouwbaar acht.

De CBS-prognoses komen overeen met de gegevens van het Planbureau voor de Leefomgeving. Ze wijken echter nogal af van de informatie van Primos®. En het lijkt me niet toevallig dat de gemeente juist die Primos® gebruikt om de woonvisie te onderbouwen. De Primos® is namelijk het gunstigst als je zoveel mogelijk wilt bouwen. Ten minste…als je je op het aantal huishoudens wilt baseren.

Volgens het CBS krimpt de bevolking van de gemeente Rheden in de periode 2008 – 2025 van 43.953 inwoners in 2008 via 40.918 inwoners in 2020 naar 39.825 in 2025. Let wel! Dat is de prognose.

Op de CBS-sitezijn ook de WERKELIJKE aantallen te vinden. Die worden per maand bijgehouden. Deze cijfers zijn voorlopig (vanaf 1 januari 2008) omdat ze omdat ze nog licht bijgesteld kunnen worden. Daaruit blijkt dat de prognoses van het CBS (en daarmee ook van het Planbureau voor de Leefomgeving) een grote mate van betrouwbaarheid bezitten. Ze zijn zelfs nog iets te optimistisch want de WERKELIJKE aantallen liggen nog ONDER die prognoses.

Onderstaand de prognose van het aantal inwoners van Rheden. De rode balken geven het werkelijke aantal inwoners per 1 januari 2008 en 2009 weer.
Klik op de afbeelding om te vergroten.

Onderstaand het verloop van het inwonertal vanaf 1 januari 2008 tot 1 maart 2009. Het sterretje achter de maand geeft aan dat het om voorlopige cijfers gaat maar het definitieve aantal zal niet of slechts licht verschillen met het werkelijke aantal.
Klik op de afbeelding om te vergroten.

Tussen 1 januari 2009 en 1 maart 2009 (een tijdsbestek van twee maanden) is het aantal inwoners alweer met 61 mensen afgenomen. Dat aantal ligt nu dus al onder de prognose van het jaar 2010 Het gaat snel!

Het aantal huishoudens zal volgens het CBS de dalende inwonerstrend volgen. Vanaf 2014 gaat het snel. In 11 jaar daalt het aantal huishoudens met 1000 eenheden. En er is geen enkele reden om te twijfelen aan deze cijfers.
Klik op de afbeelding om te vergroten.

Stof tot nadenken lijkt me. Genoeg om de Woonvisie 2009-2013 nog eens goed tegen het licht te houden!


Klik op onderstaande link voor de volgende aflevering:
"In geouwehoer kan je niet wonen" (7)

Eerdere afleveringen:
"In geouwehoer kan je niet wonen" (1)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (2)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (3)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (4)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (5)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten