Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 5 september 2012

Wat wil het DPK met de gemeente?

Het programma van het Democratisch Politiek Keerpunt wordt in 10 keerpunten uitgelegd. Dit zijn alle behoorlijke lappen tekst. Van een punt heb ik daarom in eigen woorden een samenvatting gemaakt.    

Dit zijn de teksten van het DPK over gemeenten:

·    Uit: Werkgelegenheid & Economie: DPK wil ondernemerschap in de productieve sector bevorderen door de startende ondernemer  de eerste 3 jaren van winstgevendheid 5% minder belasting te laten betalen. Ook zal de startende ondernemer de eerste 3 Jaren vrijgesteld moeten worden van gemeentelijke lasten.
·    Uit Bestuur: DPK wil de Eerste kamer, Provinciale Staten en Waterschappen afschaffen.
·    Uit: Bestuur: DPK wil dat ook paspoorten e.d. ook in een andere gemeente dan de eigen woongemeente besteld kunnen worden.

·   Uit: Bestuur: DPK wil meer inspraak van burgers in belangrijke zaken op 
   gemeente en regioniveau, zoals gekozen burgemeester enpolitiechef.
·    Uit Keerpunten: Om de logge bureaucratie en de verstikkende regeldruk écht
   op te lossen moeten we op een heel andere manier durven kijken naar de
   regelgeving. Niet van bovenaf vanuit de overheid, maar van onderop.
   Centraal staat het vertrouwen in de burger en de ondernemer. De eerste
   vraag is dan: wat kan men zelf beslissen? Pas als er belangen van anderen gaan spelen en er spelregels nodig zijn, komt de gemeentelijke overheid in beeld. Dat is de bestuurlijke laag waar de burger het meest mee te maken heeft. De bestuurlijke laag  boven de gemeenten wordt gevormd door de provincies. Die zouden als bestuurslaag afgeschaft  kunnen worden.
·    Uit Keerpunten: Ook de bestuurslagen Provinciale Staten en waterschappen kunnen worden afgeschaft. Deze taken kunnen worden overgenomen door gemeenten (waterzuivering) en Rijkswaterstaat (dijken en watermanagement).
·   Uit: Monopolies van de overheid die in een aparte bestuurslaag opereren: De 
    rijksoverheid en later ook de gemeenten hebben een zeer groot aantal taken
    van de overheid afgestoten en ondergebracht bij aparte instellingen.
Samenvatting Tko:  er zijn veel organen/organisaties ontstaan die eigenlijke overheidstaken hebben overgenomen. Daardoor komen er wel minder ambtenaren maar juist heel veel banen bij die organisaties, de zogenaamde QUANGO’s. Een QUANGO is een Quasi Autonome Non-Gouvernementele Organisatie. Deze naar schatting 3200 organsiaties kosten de belastingbetaler ongeveer 140 miljard per jaar. Dit werkt vaak zeer inefficiën en is nauwelijks te controlerent.  Er moet een grote schoonmaak onder de QUANGO’s komen.

·    Uit: Keerpunt Klantgerichte gemeente:  De gemeente waarin we wonen is de hoeksteen van onze samenleving en dat wil DPK op peil houden.Een eventueel samengaan van gemeenten wordt bepaald in een referendum. Immers,  de burgers maken zelf wel uit hoe groot een gemeente mag zijn en niet “Den Haag”. Daarom willen we ook dat onze gemeente er is voor haar inwoners. Er moet meer directe democratie in de gemeente zijn en de gemeente is een lokaal contactpunt voor de burger.  Hoe doen  we dat? Door  meer bijeenkomsten  op vrijwillige basis te  organiseren op lokaal niveau en op die manier de inwoners  weer te betrekken  bij de gemeente. Door bijvoorbeeld een gekozen burgemeester en een gekozen politiechef te introduceren. Maar ook door benoemde bestuurders weer te dwingen integer te zijn, door ze ook financieel aansprakelijk te kunnen Partijprogramma Democratisch Politiek Keerpunt stellen in geval van aanrekenbare  nalatigheid. Dat geldt toch voor ons allemaal, waarom dan niet voor onze bestuurders? De gemeentes moeten uniforme tarieven hanteren voor alle diensten die op nationaal niveau worden ingevoerd, zoals paspoorten en rijbewijzen. Het moet  mogelijk worden om paspoorten e.d. ook buiten de eigen gemeente aan te vragen. Al te grote verschillen tussen tarieven tussen gemeenten zijn niet wenselijk. Iedere taak die door het Rijk wordt doorgeschoven naar de gemeente moet gecompenseerd worden. Bij alle overheden moeten uitingen van religie zowel op personen als op gebouwen niet zichtbaar zijn. Dit geldt voor alle religies! Bovendien is DPK voorstander  van een boerkaverbod in de openbare ruimte omdat het vrouwonterend is.

·    Om ondernemen weer aantrekkelijk te maken wil DPK dat de ondernemer in de eerste drie jaren 5% minder winstbelasting betaalt. Ook gemeenten moeten het ondernemersklimaat verbeteren door ndernemers vrij te stellen van lokale lasten in de eerste 3 jaar.

·    De tijd van woningbouwfusies is voorbij. Iedereen heeft genoeg van die grote instellingen die topsalarissen uitbetalen en speculeren. Ook hier zal door DPK (net als voor de gezondheidszorg) sjabloonbesparing  worden toegepast. Alle bestuurders en managers laten solliciteren naar hun eigen baan. Net als met een sjabloon in de werkplaats, alles wat buiten de sjabloon valt wordt eraf gehaald. De woningbouwvereniging moet weer terug  in het beheer  van iedere gemeente met speciale aandacht voor ouderen en hulpbehoevenden. Hierdoor zal het woningbestand transparanter en meer marktconform worden gemaakt.

De cijfertjes van DPK in Keuzes in Kaart. De maatregelen komen soms via een andere weg in de cijfers terecht en uiteraard geldt ook hier dat er meer  maatregelen van invloed zijn op het functioneren van gemeenten maar onderstaande punten zijn direct aanwijsbaar.
·    Bij het lokaal bestuur wil het DPK 1,2 mld euro korten op het gemeente- en provinciefonds. Het DPK wil gemeenten samenvoegen.
·    De langdurige zorg in de AWBZ wordt ingericht volgens het principe van Buurtzorg c.q. regelarme zorg. Dat wil ook zeggen dat deze zorg niet uitgevoerd gaat worden door zorgverzekeraars. De begeleiding wordt overgeheveld naar gemeenten. Een besparing van samen 1,4 mld euro.
·    Het DPK stelt voor om de 1ste Kamer, de provincies, de Waterschappen af te schaffen en Ministeries en kleine gemeenten te laten samengaan.


Voor meer informatie verwijs ik naar Keuzes in Kaart 2013-2017  en het verkiezingsprogramma van het DPK.


================================================
Wat wil de andere politieke partijen met de gemeente? 
VVD , PvdA, PVVCDASPD66GroenLinksChristenUniePartij voor de DierenDPK50Plus , VVD Revisited
================================================

Geen opmerkingen:

Een reactie posten