Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 20 juni 2008

Goederentrein om Arnhem (2)

Onderstaande brief is gepubliceerd in de Regiobode van 18 juni.

Geen Noordtak Velp is bezorgd over uitlatingen van de Arnhemse wethouder Van Bodegraven. Arnhem wil de goederentreinen uit de stad weren en Van Bodegraven wil daarom studie laten doen naar een nieuw goederenspoor om de noordkant van de stad heen.

Hoe hij zich dat voorstelt en hoe dat tracé dan zou moeten lopen laat hij in het ongewisse. Wel zegt hij er in een adem bij dat de buren (de gemeente Rheden) er niet blij mee zullen zijn.

Uit zijn opmerkingen maak ik op dat dat spoor dan noordelijk van Velp en Rozendaal naar de groene wig tussen Velp en Rheden zou moeten lopen en daar aantakken op bestaand spoor.

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat het idee van wethouder Van Bodegraven serieus bedoeld is. Zijn opmerkingen lijken vooral bedoeld om insprekers bij een Arnhemse raadscommissie te paaien. Maar je weet nooit! Alertheid blijft geboden!

Als hij persé de goederentreinen uit de stad wil weren dan zou hij beter andere voorstellen kunnen doen.

Bijvoorbeeld het opnieuw bespreekbaar maken van de Noord-Oostelijke verbinding over het oorspronkelijk geplande tracé door de Achterhoek.

Of studie laten doen naar een spoorlijn voor goederen- én personenvervoer tussen Arnhem en Apeldoorn langs de A50. Die zou ook om de westelijke noordkant van Arnhem heen kunnen lopen. En voor deze regio een economische oppepper van de eerste orde. Zo’n oplossing stuit natuurlijk op veel bezwaren (leefbaarheid, veiligheid, milieu etc.) maar dat geldt zeker ook en misschien nog wel in grotere mate voor het proefballonnetje dat nu door Van Bodegraven is opgelaten.

Als ex–raadslid van Rheden weet Van Bodegraven heel goed dat wij in onze gemeente al genoeg te stellen hebben met het spoor. Hij doet er beter aan zijn krachten te wijden aan Rijnboog en het uit de hand lopende project in het Arnhemse Stationskwartier dan ons in Rheden met deze ideeën de stuipen op het lijf te jagen.

Voor Geen Noordtak Velp staan de leefbaarheid en de veiligheid van de inwoners van Velp (en de gemeente Rheden) voorop. Wij zullen de ontwikkelingen dan ook op de voet blijven volgen.

Theo Kooijmans, Geen Noordtak Velp
http://www.geennoordtakvelp.nl/

Klik op de afbeelding om te vergroten.