Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 12 december 2010

Verzoek om informatie van min. Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Door: Joop Zijlstra

Aan de staatssecretaris van
Economische Zaken, Landbouw & Innovatie
Dhr. W. Bleker

Verzoek om Informatie over Projectplan ‘Traverse Dieren’ op grond van de W.O.B.

Geachte heer,

Wij ontvingen van Gedeputeerde Staten van Gelderland een brief ter zake van het projectplan ‘Traverse Dieren’. De brief gaat in afschrift hierbij.
Uw ministerie EZ.L.& I. (v/h L.N.V.) is bij het genoemde projectplan betrokken.

Het College van GS schrijft ons onder meer (op pagina 3):
‘‘.. van LNV-zijde is ons (in de loop van het jaar 2008) in niet mis te verstane bewoordingen te kennen gegeven dat de provincie in haar plannen voor de Traverse minimaal diende vast te houden aan het afsluiten van de Doesburgsedijk en de bundeling van de N348 met het spoor”. Einde citaat.
Te uwer informatie diene het volgende.
Het projectplan ‘Traverse Dieren’ is in 2008 in de plaats gekomen van het in het jaar daarvoor verlaten plan ‘Hart van Dieren’.
Het nieuwe projectplan ‘Traverse Dieren’ verschilt van het oude plan. Een van de verschillen is dat in het nieuwe plan een ecoduct ter hoogte van het landgoed ‘Hof te Dieren’ niet meer voorkomt.

Omdat plan ‘Hart van Dieren’ als zodanig niet meer bestond trok het coördinerend Ministerie I.& M. (v/h VROM) de subsidie voor dat plan in,
Ontstemming daarover bij de lagere overheden leidde tot overleg over de subsidie tussen vertegenwoordigers van de provincie Gelderland en de gemeente Rheden enerzijds en van de betreffende departementen anderzijds.
L.N.V. was erbij betrokken was. Gegeven de aard van de tekst van het briefcitaat lijkt het erop dat L.N.V. aanvankelijk in aarzeling was om mee te gaan in een eventueel handhaven van de subsidie. Het ecoduct was immers uit de plannen verdwenen.
L.N.V. ging toch akkoord met de subsidie (en het aandeel van L.N.V. daarin), maar insisteerde daarbij nadrukkelijk op afsluiting en bundeling.
(Toekenning van de subsidie voor plan ‘Traverse Dieren’ met afsluiting en bundeling vond eind december 2008 plaats na een politieke ingreep in Den Haag.)

Voor ons is de vraag van belang waarom L.N.V. in het eerdere overleg in 2008 toch meeging in het plan en welke argumenten L.N.V. had om te insisteren op afsluiting en bundeling, zoals dat uit de brief van GS is op te maken.

Er zullen bij u zeker verslagen bestaan van de overlegbijeenkomsten.
Er zal ook briefwisseling hebben plaatsgevonden tussen betrokken instanties, waaronder te rekenen de stichting Twickel te Delden. Dat laatste baseren wij op bijgaande intentieverklaring, waarnaar wij kortheidshalve verwijzen.

Het Comité verzoekt u op grond van de W.O.B. om toezending van afschriften van deze verslagen en van de brieven die op de kwestie betrekking hebben.
Wij willen daarin graag een antwoord vinden op onze vraag waarom afsluiting van de Doesburgsedijk en bundeling van de N348 met het spoor noodzakelijk zijn.
In het oude plan ‘Hart van Dieren’ lag die noodzaak in een aan te leggen ecoduct.
In het nieuwe plan ‘Traverse Dieren’ wordt de zogenaamde ‘ontsnippering van het landgoed Hof te Dieren’ erbij gehaald.
Bundeling en afsluiting zoals voorgesteld hebben een negatieve invloed op de planvorming van ‘Traverse Dieren’ wat betreft het verkeer in Dieren, (Aldus de onafhankelijke verkeersdeskundige die wij hebben geraadpleegd.)

Wij grijpen de gelegenheid aan voor een verzoek aan u om informatie, in ander verband, over de subsidiëring van landgoederen.
Welk bedrag wordt aan die instituties toegekend per hectare en onder welke voorwaarden? Hoe groot is het totaal aan subsidie in het geval van het landgoed ‘Hof te Dieren’ dat de stichting Twickel jaarlijks van L.N.V. ontvangt?
Wij verzoeken u om deze informatie eveneens opo grond van de W.O.B.

Wij hopen op kortst mogelijke termijn van u de nodige informatie te ontvangen.

Met hoogachting en met een vriendelijke groet
Namens Het Comité
J. Zijlstra

Bijlagen 2
Brief van het College van GS aan het Comité d.d. 1 december 2010.
Intentieverklaring d.d. 17 december 1996

Geen opmerkingen:

Een reactie posten