Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 10 februari 2010

Koorts

De verkiezingskoorts loopt op. Over drie weken mag u de partijen blij maken of teleurstellen. Die zijn alle druk in de weer. De kranten staan bol van de interviews, onderzoeken en advertenties en er wordt driftig gerekend en gespeculeerd over de kansen van de deelnemende kandidaten. Op straat zijn we ook niet meer veilig. Zodra we onze neus bij de supermarkt laten zien worden we besprongen. Vrijwilligers en raadsleden-in-spé voorzien ons van soep en rozen en tooien ons op met buttons en stickers. We worden pas met rust gelaten als we beloven te gaan stemmen. Tot aan de volgende hinderlaag. Dan zijn we weer de sigaar. Tja, we moeten er even doorheen. In deze tijd zijn politici bereid om uw voeten te kussen. Als het maar stemmen oplevert. Er wordt ook grof geschut ingezet. De landelijke trends zijn vaak doorslaggevend voor de lokale verhoudingen en ministers, kamerleden en partijprominenten stropen stad en land af op jacht naar de zwevende kiezer. Da’s niet alleen belangrijk voor hun lokale partijgenoten maar ook voor hun eigen toekomst. Een stijgende trend moet verstevigd worden en een dalende trend gekeerd.

Om een weloverwogen keuze te maken kunt u de programma’s bestuderen en met de dames en heren in gesprek. Vastleggen wat ze beloven te doen om ze daar vervolgens ná de verkiezingen aan houden. Tot vervelens toe als het moet. Ik denk eerlijk gezegd niet dat erg veel mensen die programma’s bestuderen. Ik ga er ook pas aan beginnen als ik er eens zin in heb. Ik ga vooral af op de indrukken die ik opdoe. Politici beweren altijd dat je op inhoud moet kiezen maar zij weten net zo goed als u en ik dat heel andere mechanismen veel belangrijker zijn. Het gaat er vooral om aan wie we het gunnen. Dat geldt voor veel kiezers. Het gaat niet om de boodschap maar om de boodschapper. Is Marie een kreng of erg sympathiek en straalt Jantje betrouwbaarheid uit of lijkt ie juist een arrogante kwal. Dat soort dingen. Niets menselijks is ons vreemd. Prima hoor want politiek is emotie. Dat vind ik althans. Cijfers zijn belangrijk maar ik moet niets hebben van plastic carrièremakers die “besturen” op basis van spreadsheetberekeningen. Voor cijfertjes hebben we ambtenaren en managers. Bestuurders horen leiders te zijn. Van groot of klein formaat maar geen mensen die overal achteraan hobbelen.

Gelukkig zijn de meeste politici ook mens. Saaie, minder saaie en interessante mensen, sufferds en slimmeriken, mensen met passie of niksnutten. Dat is maar goed ook want anders zou er voor mij weinig te mopperen overblijven.

Ook al gruwen veel mensen er van, belangrijk blijft het. Politiek heeft wezenlijk invloed op ons leven. Het gaat om onze portemonnee, gezondheidszorg, onderwijs, solidariteit, asfalt of meer of minder groen. We kunnen er niet om heen.

En ik heb nog ’n boodschap voor mensen die niet van plan zijn te gaan stemmen. Of u nu teleurgesteld bent, overal tegen of het van het weer laat afhangen. Laat anderen niet bepalen wat er gebeurt. Maak de gang naar de stembus. Neem die kleine moeite. Tot ziens in het stemlokaal.