Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 14 september 2024

Asielopvang Zusterhuis Broekstraat Velp - financiële plaatje

Nog even voortborduren over de tijdelijke opvang van 260 asielzoekers in het voormalige zusterhuis 
aan de Broekstraat 9 in Velp. De opvangplekken zullen beschikbaar zijn tussen 1 september 2024 en 15 juli 2025, met de mogelijkheid tot een eenmalige verlenging van 12 maanden, tot uiterlijk 15 juli 2026.

Ik heb over de cijfers en het financiële plaatje uitgebreid gesproken met de ambtenaar die verantwoordelijk is voor het opzetten en de inrichting van de opvang en de exploitatie. Prima vent die professioneel en met passie zijn werk uitvoert.    

De gemeente doet de opvang in eigen beheer.  

Voor de opvang van 260 asielzoekers zijn 90 kamers beschikbaar.

De kosten liggen rond de 66 euro per asielzoeker per dag. Dat is inclusief de huur van 7 euro per persoon per dag.

Daarnaast is de gemeente 6 tot 10 euro per dag kwijt aan inrichtingskosten. Denk daarbij aan stoffering, meubilering, bedden, vloeren, aanpassing en inrichting gebouw, keukens, witgoed, schilder, wasinrichtingen, water en energie etc.

De asielzoeker krijgt wekelijks leefgeld voor eten, kleding, toiletartikelen en andere persoonlijke uitgaven van het COA. Voor medische zorg sluit het COA een contract af met een zorgverzekeraar voor de vergoeding van de kosten.  

Daarmee komen de kosten voor de gemeente op ca. 75 euro per asielzoeker per dag.

Daar zit dus alles in! Ook de inzet van personeel, ambtenaren, begeleiding, beveiliging, dagbesteding etc.

Ondernemers en leveranciers varen hier wel bij. Voor de levering van goederen en voor werkzaamheden worden zoveel als mogelijk lokale en regionale ondernemers ingezet.

Zoals gezegd: de huur bedraagt 7 euro per persoon per dag. Dat telt rap op.  Gerekend over de periode van 1 september 2024 tot en met 15 juli 2025 levert dat aan de eigenaar van het pand een bedrag van 578.760, - euro op.

 Huur Zusterhuis

 

 

 

 

 

 

2024

1-09-2024

31-12-2024

122

260

€ 7,00

€ 222.040,00

2025

1-01-2025

15-07-2025

196

260

€ 7,00

€ 356.720,00

 

 

 

 

 

 

€ 578.760,00

Maar de grootste financiële klapper maakt de gemeente Rheden zelf met een winst van meer dan zes miljoen euro over de periode 1 september 2024 tot en met 15 juli 2025.  

Opbrengt voor gemeente

vanaf

tot en met

Aantal dagen

Aantal personen

Totaal dagen

Rijksbijdrage p.p.p.d.

Kosten gemeente p.p.p.d.

Bonus  voor

gemeente p.p.p.d.

Totaal bonus gemeente

2024

1-9-2024

31-12-2024

122

260

31.720

    150,00

      75,00

     75,00

 € 2.379.000,00

2025

1-1-2025

15-7-2025

196

260

50.960

    150,00

      75,00

     75,00

 € 3.822.000,00

 Totaal

 € 6.201.000,00

Voor de periode na 15 juli 2025 tot en met 15 juli 2026 zijn over deze TGO (tijdelijke gemeentelijke opvang) in het zusterhuis nog geen financiële afspraken gemaakt.

De brief van het rijk van 12 juli 2024 over de Asielopvang in Rheden zegt daarover het volgende:

“Omdat het forfaitaire bedrag van EUR 150,- tot juli 2025 is toegezegd, dienen over de bekostiging van deze TGO na juli 2025 nieuwe financiële afspraken gemaakt te worden”

donderdag 12 september 2024

Hofman polariseert

De Rhedense wethouder Hofman vindt dat de `manier van werken van McDonald´s voor polarisatie zorgt` (Regiobode 4 sept 24).  McDonald’s zou de gemeente en omwonenden overvallen met de bouwaanvraag die de gemeente niet mag weigeren anders volgt een juridische strijd. En aan participatie doet McDonald’s niet. Ja, Hofman doet er alles aan om de fastfoodketen in een kwaad daglicht te stellen.

Dat de vergunningsaanvraag van McDonald’s tegengestelde reacties oproept begrijp ik. Dat McDonald’s in beroep gaat tegen de afwijzen van de vergunning lijkt mij nogal wiedes. Volgens mij heeft McDonald’s op correcte wijze alle stappen gevolgd.

 Pal voordat de bezwaarschiften-commissie zich over dit beroep buigt komt Hofman met zijn “polarisatie” nog even de publieke opinie bewerken. In politiek jargon heet dat “framen”.

Nu we het toch over overvaltactieken hebben.  De gemeente is er kampioen in. Denk aan de opvang van asielzoekers in De Steeg, Dieren en het Zusterhuis in Velp. Of de manier waarop de koehandel rond de asielopvang van 250 asielzoekers in het Gat van Gerritsen in Velp en op terrein Hupkes door de gemeenteraad wordt gejaagd. Ik heb ook nog wat voorbeelden van bouwprojecten achter de hand hoor maar dan overschrijd ik de limiet van dit ingezonden stuk 

In februari hadden wij de motie “Betrouwbare Overheid – ook voor McDonald’s” ingediend die nog eens benadrukt dat we in een democratische rechtstaat leven, de betrouwbaarheid van de overheid cruciaal is en dat derhalve ook de aanvrager van de vergunning voor een vestiging van McDonald’s aan de Arnhemsestraatweg 68 te Rheden mag uitgaan van een correcte en faire beoordeling en behandeling van de vergunningsaanvraag.

De motie werd aangenomen. Maar daar trekt Hofman zich niets van aan. Hij haalt in zijn strijd tegen McDonald’s alles uit de kast. Met zijn tendentieuze uitspraken laat Hofman zien wie hier echt polariseert.

Theo Kooijmans

Volkspartij Politiek Rheden


maandag 9 september 2024

Eigen bijdrage Oekraïense vluchtelingen

Sinds 1 juli 2024 moeten Oekraïense vluchtelingen die 18 jaar of ouder zijn en een eigen inkomen hebben, een bijdrage betalen als ze in een gemeentelijke opvang verblijven. Dit geldt voor Oekraïners met een baan, een WW-uitkering, een toeslag of een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Voor hen vervalt dan het recht op leefgeld.

 

Volgens berichten in de media zijn er echter amper gemeenten die het geld daadwerkelijk innen. Omdat ik graag wil weten hoe dit precies zit in de gemeente Rheden heb ik daarover vragen gesteld.  

 

De gemeente Rheden is er druk mee bezig. Vanaf 1 september gaat de gemeente de eigen bijdragen innen met terugwerkende kracht van 1 augustus.  

 

Onderstaand de vragen en antwoorden

 

========================================

 

Antwoord schriftelijke vragen (artikel 36 RvO) van de Volkspartij Politiek Rheden over het innen van de verplichte eigen bijdragen van Oekraïense vluchtelingen.

 

Aanleiding:

Sinds 1 juli 2024 moeten Oekraïense vluchtelingen die 18 jaar of ouder zijn en een eigen inkomen hebben, een bijdrage betalen als ze in een gemeentelijke opvang verblijven. Volgens berichten in de media zijn er echter amper gemeenten die het geld daadwerkelijk innen. Wij willen graag weten hoe dit precies zit in de gemeente Rheden. 

 

Vraag 1: Hoeveel Oekraïense vluchtelingen worden door de gemeente Rheden opgevangen?

 

Antwoord:

Had aantal wisselt door in- en uitstroom, maar de gemeente Rheden biedt op dit moment 315 opvangplekken voor Oekraïense ontheemden.

 

Vraag 2: Worden de verplichte eigen bijdragen van de Oekraïense vluchtelingen die door de gemeente Rheden worden opgevangen geïnd?

 

Antwoord:

Nee, op dit moment nog niet.

 

Vraag 3: Zo nee, waarom niet?

 

Antwoord:

De invoering van de eigen bijdrage en het opstellen van bijbehorende beleidsregels vraagt mede vanwege de zomerperiode enige tijd.

 

Vraag 4: Zo nee, wanneer gaan deze eigen bijdrage wel geïnd worden?

 

Antwoord:

Wij verwachten de eigen bijdrage met ingang van de maand september 2024 te gaan innen, met terugwerkende kracht vanaf 1 augustus 2024.

 

Vraag 5: Weet de gemeente Rheden welke eigen bijdragen van welke Oekraïense vluchtelingen dienen te worden geïnd?

Antwoord:

 

Ja, dat hebben wij in beeld. Alle Oekraïense ontheemden hebben middels een formulier opgegeven hoeveel zij verdienen en daarnaast hebben wij via team inkomen zicht op wie er leefgeld ontvangen.

 

Vraag 6: Heeft u een schatting van het totaal aan eigen bijdragen dat gaat worden geïnd?

-        Totaal geschat bedrag in 2024?

-        Totaal geschat bedrag in 2025?

Antwoord:

Nee, daar is op dit moment geen schatting van de geven vanwege hun wisselende inkomen.

 

Vraag 7: Worden alle verplichte eigen bijdrage vanaf 1 juli 2024 met terugwerkende kracht geïnd?

 

Antwoord:

Nee. Wij hanteren de handreiking van het ministerie waarin staat dat gemeenten wordt aangeraden pas te gaan innen zodra de werkwijze is vastgesteld.

 

Vraag 8: Zijn alle Oekraïense vluchtelingen in de gemeentelijke opvang door de gemeente geïnformeerd over deze eigen bijdrage?

 

Antwoord:

Ja. Iedereen is per brief geïnformeerd en er is een bijeenkomst georganiseerd waarin zij vragen konden stellen.

 

Vraag 9: Indien de bijdrage nog niet door de gemeente worden geïnd: Hoeveel Oekraïense vluchtelingen storten al vrijwillig deze eigen bijdrage in de gemeentekas? Om welke totaalbedrag gaat dit? 

 

Antwoord:

Geen. Wij hebben de Oekraïense ontheemden hiertoe ook geen mogelijkheid geboden.

                                              

Vraag 10: Welk bedrag ontvangt de gemeente van de Rijksoverheid voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in een gemeentelijke opvang per opvangplek per dag?

 

Antwoord:

Graag verwijzen wij naar de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne voor een compleet overzicht van alle rijksbijdragen om de opvang van ontheemde Oekraïners mogelijk te maken. Deze is hier te vinden Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne. Het normbedrag is met ingang van 1 januari 2024 61 euro per plek per dag.

 

Vraag 11: Wordt de verplichte eigen bijdrage van Oekraïense vluchtelingen verrekend met de rijksbijdrage aan de gemeente?

 

Antwoord:

Ja

 

Vluchtelingen moeten hun inkomen doorgeven aan de gemeente

Wanneer de gemeente hierom vraagt, moeten vluchtelingen uit Oekraïne:

  • hun inkomen doorgeven en met hoeveel gezinsleden ze in de opvang zitten;
  • veranderingen in hun inkomen of gezin doorgeven.

Als vluchtelingen deze informatie niet doorgeven, moeten ze ook de eigen bijdrage betalen.

 

Vraag 12: Heeft de gemeente Rheden deze informatie bij de Oekraïense vluchtelingen opgevraagd?

 

Antwoord:

Ja

·       Zo ja, wanneer?

 

Antwoord:

Alle ontheemde Oekraïners in de gemeentelijke opvang hebben in de maand augustus een formulier gekregen waarop zij inkomsten moesten vermelden.

 

·       Zo  nee,  waarom niet?

Antwoord:

 

·       Zo nee, wanneer gaat de gemeente deze info wél opvragen?

Antwoord:

 

Vraag 13: Welke investeringen in organisatie, administratie, processen en ICT dient de gemeente te doen om deze eigen bijdrage te kunnen innen?

 

Antwoord:

De gemeente Rheden int de eigen bijdrage middels een pintransactie op locatie. Hiervoor hebben wij een pinautomaat moeten aanschaffen. De overige inzet voor bijvoorbeeld het inrichten van de financiële administratie of het opstellen van de beleidsregels wordt binnen de bestaande capaciteit van de (opvang)organisatie opgelost.

 

Vraag 14: Welke steun en/of compensatie ontvangt de gemeente van de rijksoverheid voor deze investeringen? En dekt dit de kosten?

 

Antwoord:

De uitvoeringskosten voor het innen van de eigen bijdrage zijn verwerkt binnen de bestaande bekostigingsregeling. Dit dekt alle kosten.

-+-