Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 4 september 2007

Gelderlander: Fusie leidt tot turbulente tijd in Lorentzhuis

------------------------------------
Ondertaand bericht is met toestemming van de betrokken journalist Leon Wijngaarden op deze weblog gepubliceerd. Waarvoor mijn dank.
------------------------------------
De Gelderlander – editie Veluwezoom Oost – zaterdag 1 september 2007
ZORGINSTELLING ZET ALLE ZEILEN BIJ OM CRISIS TE BEZWEREN

door Leon Wijngaarden
VELP – Het personeel van het Lorentzhuis in Velp heeft externe begeleiding gekregen om de frustratie over de fusie met de stichting Zorg en Wonen kwijt te raken. De directie van zorginstelling Innoforte, waartoe het woonzorgcentrum sinds drie jaar behoort, hoopt zo een tubulente periode in de organsiatie af te sluiten.

De samensmelting van het humanistische verzorgingshuis aan de Rijnstraat met onder meer het wooncentrum Broeckerhave en verpleeghuis ‘t Jagthuis vond ruim drie jaar geleden plaats.

In de periode daarna ontstond onrust in met name het Lorentzhuis, waar een deel van het personeel zich tegen de door de leiding aangekondigde zorgvernieuwing keerde. De Raad van Bestuur moest enkele keren ingrijpen.

Ook werd vorig jaar extra personeel ingezet om de bewoners van goede zorg te kunnen blijven voorzien. Mede als gevolg hiervan boekte Innoforte over 2006 een tekort van vijf ton en gold enige tijd een personeelsstop.

Ontevreden personeel heeft een weblog opgzet om het ongenoegen over de handelwijze van de Raad van. Bestuur en de Raad van Toezicht te uiten. Verschillende bijdragen reppen over intimidatie van personeel en gedwongen ontslagen., maar in het forum krijgt ook de directie bijval.

Vakbondsbestuurder Jan Kramer van FNV AbvaKabo, die ook betrokken was bij de vorming van Innoforte, zegt nooit door leden over de kwestie te zijn benaderd.

Innforte-bestuurder Ineke de Jong, verantwoordelijk voor het Lorentzhuis, wil de weblog laten voor wat het is. Ze erkent dat in de fusieperiode een jaarcontract van een werknemer niet is verlengd. Een gedwongen ontslag zou elders in de organsiatie hebben plaatsgevonden.

Wel zegt ze de onrust ‘serieus te willen nemen’. „We hebben het personeel de gelegenheid gegeven hun hart te luchten. En we gaan er mee door. In het najaar staat nog een ronde teamgesprekken gepland.” De tegenvaller over 2006 is volgens De Jong een incident. „De rapportages over de eerste helft van dit jaar geven aan dat we gezond draaien.”

Innoforte bevindt zich midden in een grote vernieuwingsslag. De nieuwbouw voor ’t Jagthuis en woonzorgcentrum Oosterwolde is naar verwachting eind dit jaar klaar. Op de rol staan nog Casa Deï in Arnhem, het Lorentzhuis en De Biesdel.
----------------------------------------------------------------------------------
Onderstaand nog enkele opmerkingen van mij (Theo Kooijmans) over bovenstaand artikel.

1. “De samensmelting van het humanistische verzorgingshuis aan de Rijnstraat met onder meer het wooncentrum Broeckerhaven en verpleeghuis ‘t Jagthuis vond ruim drie jaar geleden plaats.”

Dit klopt niet. Broeckerhave hoorde vóór de fusie niet bij de stichting Zorg en Wonen maar juist bij het Lorentzhuis. Samen behoorden ze tot de Humanistische Exploitatiestichting Zorg Velp (Humanistisch Woon- en Zorgcentrum Velp).

AZL Vastgoed uit Limburg is overigens eigenaar van het complex Broeckerhave. Sinds de fusie voert Innoforte het beheer over Broeckerhave, int de huur en biedt zorgarrangementen aan de bewoners van Broeckerhave. Innoforte wilde overigens afscheid nemen van Broeckerhave en het beheer weer teruggeven aan AZL Vastgoed.
Ik weet niet of dat inmiddels al is geëffectueerd.

2. "Innoforte bevindt zich midden in een grote vernieuwingsslag. De nieuwbouw voor ’t Jagthuis en woonzorgcentrum Oosterwolde is naar verwachting eind dit jaar klaar. Op de rol staan nog Casa Deï in Arnhem, het Lorentzhuis en De Biesdel."

Casa Deï bestaat niet. Je hebt Casa Intermezzo in Velp en je hebt Insula Deï in Arnhem. Casa Intermezzo is een tijdelijke voorziening voor de opvang van bewoners van zorgcentra in Arnhem en Velp die verbouwd worden of waarvoor nieuwbouw wordt gepleegd. Casa Intermezzo is eigendom van Innoforte.

Insula Deï uit Arnhem is zo’n zorgcentrum dat op dit moment nieuwbouw pleegt. De bewoners van Insula Deï zijn tijdelijk ondergebracht in het Casa Intermezzo. Insula Deï huurt deze voorziening van Innoforte.

En Insula Deï valt niet onder Innoforte maar is een zelfstandige organisatie. In oktober 2008 gaan de bewoners weer terug naar Insula Deï in Arnhem. Dan worden zij afgelost door de bewoners van Regina Pacis. Een andere zelfstandige zorginstelling uit Arnhem.

13 opmerkingen:

  1. Dit artikel past helemaal in het pr-offensief dat Innoforte voert. Ze hebben weer geprobeerd hier een pr-show van te maken die vol staat met verdraaiingen en leugens.
    Vraag maar eens aan al die personeelsleden waar disciplinaite maatregelen zijn getroffen, die per aangetekende post een waarschuwing kregen (van de heer Cools persoonlijk) en die zijn weggepest, de vriendjespolitiek die heerst.
    Die vakbondsmeneer heeft óf zijn ogen in zijn zak óf Cools heeft hem in zijn zak gehad!
    Waar zijn die teamleiders, locatiemanagers etc. gebleven die "niet in het gareel" wilden of konden? Mijnheer Kramer: laat de schellen van uw ogen vallen.
    Laat Ineke de Jong c.s. zich maar eens afvragen wat personeel - onder druk van disciplinaire maatregelen - tijdens een "ronde teamgesprekken (wie leidt deze? zeker Ineke of een vriendinnetje (Limpens?) naar voren DURFT te brengen. Ja, dat levert wat op: bange jaknikkers.

    Bah Cools en consorten: ga in België het klimaat maar verzieken. Daar zijn jullie zo goed in.

    Een rode kaart voor het management van Innoforte (ik wordt al misselijk als je het woord Innoforte hoort).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vast niet iemand van het Lorentzhuis, die bovenstaande schreef.
    Een teiltje dan maar!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste lezer,
    ik ben een ex werknemer die na de fusie gedwongen werd ontslagen en niet binnen een jaarcontract. Ik weet dat er na de fusie ook de administrateur is ontslagen en niet omdat hij niet functioneerde.
    ik weet dat de directeur Zuid is ontslagen, na met de raad van toezicht te hebben gesproken. ik weet dat de zorgmanager is ontslagen, na met de RVB te hebben gesproken. Ik weet dat de facilitair manager is geloosd. Ik weet dat de teamleider blauw is gewipt, hier begon de website innoforte verzuipt toch mee.
    En Ineke probeert nog steeds te verkondigen dat er niets aan de hand is. Dat is pas lachen zeg

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dus conclusie

    Een prima PR Offensief

    Chapeau

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gek

    Dat mensen altijd onterecht worden ontslagen.

    Of........

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is net als in de politiek.
    Zo ben je wat en zo lig je eruit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb het niet over onterecht ontslag, maar over gedwongen ontslag. Dat is heel wat anders.
    Ik reageeer op het krantenartikel waarin wordt gesugereerd dat er geen gedwongen ontslagen hebben plaatsgevonden. Dit is dus wel zo.
    en wil deze leugen ontkrachten waarmee de indruk wordt gewekt dat het niet zo ernstig is

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een vakbondsman die van niets weet terwijl uit de reacties blijkt dat de vakbond meerdere keren is benaderd.

    De directie beweert dat er alleen een jaarcontract is beëindigd en verder is er elders in de organisatie één persoon gedwongen ontslagen terwijl uit de reacties blijkt dat dat toch iets anders ligt.

    Medewerkers die niet op de hoogte zijn van externe begeleiding.

    Dat geeft toch een heel ander beeld dan via het krantenartikel wordt geschetst.

    De enige inhoudelijke tegenspraak komt van 'n medewerker (op Innofrte Help!!!) die zegt een goed gesprek gehad te hebben. Overigens onduidelijk of dit met de externe begeleiding was.

    Verder heb ik nog steeds geen inhoudelijk verweer gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Journalisten zijn ook niet meer wat het geweest is.
    Luisteren......... dat is moeilijk
    Schrijven vaak niet wat er gezegd wordt.
    En zie het resultaat een onjuiste berichtgeving.
    Jammer gemiste kans Leon.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Tja, ik was er niet bij, jij wel?
    Je kunt Leon niet kwalijk nemen dat hij opschrijft wat hem verteld wordt. Als het niet klopt dan zal de geïnterviewde ongetwijfeld van zich laten horen. Toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geen slimme zet Kooijmans om de link door te zetten naar Leon.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ZORGINSTELLING ZET ALLE ZEILEN BIJ OM CRISIS TE BEZWEREN

    Hahahahahaha, ik lig helemaal in een deuk, krom van het lachen.

    Met dit soort artikeltjes in de krant? Denk dat de zeilen onderweg kapot zijn gegaan. Dit artikeltje zorgt er alleen maar voor dat de crisis voortduurt, niet aan gedacht zeker Mw. de President.

    Mw. de president, welterusten,
    slaap maar lekker in uw mooie witte huis,
    denk maar niet te veel aan al die verre kusten,
    waar uw HALlers zitten, eenzaam, ver van huis.
    Denk vooral niet aan de Lorentzhuis bewoners,
    die vergissing laatst met dat artikel in de krant
    en vergeet het zesde van die tien geboden
    die u als goed christen zeker kent.
    Denk maar niet aan al die jonge HALverzorgers,
    eenzaam stervend in de verre Innofortedroom,
    laat die weke pacifistenkliek maar praten,
    Mw. de president, slaap zacht.
    Droom maar van de overwinning en de zege,
    droom maar van uw mooie zorgvernieuwing,
    dat nog nooit door gedwongen ontslagen is verkregen,
    droom maar dat het u wel lukken zal ditmaal.
    Denk maar niet aan al die mensen die verrekken,
    hoeveel vrouwen, hoeveel mannen zijn verkast,
    droom maar dat u aan het langste eind zult trekken,
    en geloof van al die tegenstand geen woord.
    Zorgmanagers, bewapend met ontslagpapieren
    houden ver van hier op uw bevel de wacht,
    voor de glorie en de eer van 't vrije Innoforte,
    Mw. de president, slaap zacht.

    Schrik maar niet te erg, wanneer u in uw dromen
    al die onschuldeloze slachtoffers ziet staan
    die daarginds bij het gevecht zijn weggegaan
    en u vragen hoelang dit nog zo moet gaan.
    En u zult toch ook zo langzaamaan wel weten
    dat er mensen zijn die ziek zijn van 't Innoforte macht,
    die de ontslagen en de ellende niet vergeten
    en voor wie nog steeds een mensenleven telt.
    Droom maar niet te veel van al die ongelukkige werknemers,
    droom maar fijn van overwinning en van macht,
    denk maar niet aan al die nare goed voor de bewoners zorgende medewerkers,
    Mw. de president, slaap zacht!

    BeantwoordenVerwijderen