Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 13 augustus 2009

De paden op, de lanen in..

Omroep Gelderland is in de declaraties van de colleges van B&W van de Gelderse gemeenten over 2008 gedoken. De declaraties van de Rhedense burgemeester Van Wingerden en haar college-kornuiten kwamen ook op tafel.

Ik heb verder weinig tot geen commentaar op de uitgaven van B&W gezien of gehoord. Daarom ben ik zelf maar eens gaan neuzen. Er is volgens mij veel meer over die declaraties te zeggen. Het roept alleen maar meer vragen en opmerkingen op.

In het overzichtje zijn de namen van de wethouders vervangen door letters. Dat doet nogal krampachtig aan. De namen van vier van de zes betrokken wethouders zijn eenvoudig aan de declaraties te koppelen.

Het Rhedense college is behoorlijk reislustig. De reisjes van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen zijn bijzonder populair. Op het declaratieoverzicht staan drie wethouders vermeld die in 2008 aan het jaarlijkse uitje van de stadsregio hebben deelgenomen.

Vorig jaar ging de reis naar Kopenhagen. Ik heb het reisverslag van de website van de Stadsregio gedownload. Het gaat om een tripje van vier dagen (drie overnachtingen) naar de regio Őresund in Zweden en Denemarken ( de regio rond de Deense hoofdstad Kopenhagen en de in zuidelijk Zweden gelegen steden Malmö en Lund).

Het reisverslag bevat een lijst van alle deelnemers. De Rhedense delegatie bestond uit maar liefst ZEVEN afgevaardigden. De burgemeester, de drie genoemde wethouders, een raadslid en twee ambtenaren hadden de koffers gepakt. Aanvankelijk zou zelfs nóg een wethouder meegaan. Maar die ging om een of andere reden toch maar niet mee.

Naast de wethouders Luuk Kuiper, Hans Elsenaar en Jan Jansen (de wethouders A, B en C van het declaratieoverzicht) waren ook burgemeester van Wingerden, raadslid Bert de Boer en twee ambtenaren van de partij.

Dat de reiskosten van slechts drie van de zeven Rhedense deelnemers op het declaratieoverzicht van B&W worden vermeld heeft verschillende oorzaken. De reis van burgemeester Van Wingerden komt niet op het declaratieoverzicht voor. Dat hoeft ook niet want zij is lid van het dagelijks bestuur (het “college”) van de Stadsregio en die kosten worden kennelijk niet door de gemeente maar door de Stadsregio betaald. De reiskosten voor raadslid De Boer (namens de Rhedense gemeenteraad lid van de het regiobestuur, de “regioraad”) komen uit de kas van het raadsbudget en de reis van de ambtenaren komt uit weer een ander gemeentepotje.

Dus als u mocht denken dat het declaratie-overzicht u veel inzicht geeft dan komt u bedrogen uit. De kosten van de vierdaagse trip (drie overnachtingen), 1875,- per persoon, waren eenvoudig te achterhalen. Dat moet een behoorlijke luxe trip geweest zijn. Een vierde wethouder (wethouder E, ik denk Harriët Tiemens) had bovendien à raison van 475 euro de reis geannuleerd en wethouder “bon-vivant” Elsenaar heeft blijkbaar het vingertje laten rondgaan want aan verteringen in de bar declareerde hij ook nog flink bedrag. Daarnaast ging het college ook nog aan de dis voor 449 euro. De totale kosten voor de Rhedense deelname komen daarmee ver boven de 10.000 euro.

Nou wil ik niet roomser zijn dan de paus hoor. Als ik de kans had gehad dan was ik ook meegegaan. Hoewel!? Ik zou er toch nog eens goed over nadenken. Ik denk dat er genoeg gezinnen zijn die minder dan 1875 euro aan hun jaarlijkse vakantie te besteden hebben. Bovendien heb ik de positieve effecten van die reis op het Rhedense gemeentebeleid nog niet teruggezien. Dat er vier college-leden (aanvankelijk was er zelfs sprake van vijf) meegingen lijkt me in ieder geval teveel van het goede.

En dan heb ik het alleen nog maar over het tripje naar Kopenhagen gehad. De reislust van het college was daarmee nog lang niet over hoor. Daarover later meer.