Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 11 september 2009

Vereniging Eigen Huis zet Rheden ten onrechte in het schandblok

Nu eens een keer lof voor de gemeente. Op mijn verzoek is men op het gemeentehuis zo vriendelijk geweest om mij berekeningen over de bouwleges te checken en commentaar te leveren op mijn verhaal over de bouwleges. Waarvoor mijn hartelijke dank.
Mijn toepassing van de tariefverordeningen blijkt inderdaad verkeerd. Ik had het basistarief (18 euro in 2008 en 45 euro in 2009) als uitgangspunt genomen en daarbovenop de minimumopslag geteld. Dat blijkt een onjuiste interpretatie te zijn.

Die minimumopslag blijkt geen opslag maar een minimumtarief te zijn. En dat is inclusief het basistarief terwijl ik het basistarief en het minimumtarief had gesommeerd. Ik had niet moeten sommeren maar ófwel het basistarief + de procentuele bijtelling van de bouwsom (A) moeten berekenen ófwel alleen het minimumtarief moeten toepassen als (A) lager was dan het minimumtarief.
Bovendien moeten de leges naar beneden worden afgerond op hele euro’s

Dus niet zo!
Klik op een afbeelding om te vergrotenMaar zo!
Klik op een afbeelding om te vergrotenDat levert de volgende vergelijking tussen 2008 en 2009 op.
Klik op de afbeelding om te vergroten


De bevindingen van de Vereniging Eigen Huis en van bouwleges.nl slaan helemaal nergens op! Zij hebben de gemeente Rheden ten onrechte aan de schandpaal gezet. In een aantal gevallen is er zelfs geen sprake een verhoging maar juist van een verlaging van de leges. En de verschillen zijn aanzienlijk lager dan de Vereniging Eigen Huis opgeeft.

Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd wat de gemeente Rheden hier aan gaat doen. Hoe zij dat beeld dat ten onrechte door de VEH is geschetst denkt bij te gaan stellen.

Eerder verschenen berichten over deze kwestie:
Rheden ten onrechte in beklaagdenbank Vereniging Eigen Huis
Rheden ten onrechte in beklaagdenbank Vereniging Eigen Huis (2)

Onderstaand de correcties die ik van de gemeente ontving.
Klik op een afbeelding om te vergroten