Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 9 juli 2008

Historisch overzicht winkelcentrum Velperbroek

Een door Dhr.van Suylekom uit Velp opgesteld historisch overzicht van de ontwikkelingen rond het terrein van het winkelcentrum Velperbroek.
----
Het bestemmingsplan dateert van 2003 en is gebaseerd op een plan waarover consensus was. Bewoners hebben ingestemd met het bestemmingsplan onder voorwaarde dat parkeren ondergronds zou plaats vinden, er sprake zou zijn van een terugwijkende gevel met hoge kwaliteit aan de zijde van de Meerkoetstraat en een hoogwaardige beeldkwaliteit van de gevels.

In april 2005 is er een nieuw plan gekomen van RABO Vastgoed, dat afwijkt van het bestemmingsplan en een gewijzigd programma heeft. (geen ondergronds parkeren, geen kantoorfunctie meer, hogere en bredere toren en meer woningen en een aanzienlijk groter winkeloppervlak waardoor het karakter van het winkelcentrum verandert van een buurtwinkelcentrum in een wijkwinkelcentrum)

Op 24 mei 2005 heeft het college ingestemd met het plan van RABO Vastgoed.

In een raadsvoorstel, dat op 28 juni behandeld is, is de raad gevraagd instemming te verlenen aan het plan van RABO Vastgoed en in te stemmen met het verder in overleg treden met de ontwikkelaar voor het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst.
De raad heeft besloten niet in te stemmen met het voorstel. Er moest, volgens de raad eerst met omwonenden/belanghebbenden worden gecommuniceerd om draagvlak te verwerven. Deze wens van de raad is gehonoreerd.

Het proces met de werkgroep van omwonenden/belanghebbenden is een zorgvuldig proces geweest waarin de werkgroep in 5 bijeenkomsten tot een afweging is gekomen van de randvoorwaarden.

De voornaamste conclusie van de werkgroep was dat het programma van Rabo Vastgoed een te grote bouwmassa oplevert voor de locatie en teveel parkeer- en verkeershinder oplevert.

De vastgestelde randvoorwaarden door de werkgroep zijn:

- Aanpassing programma: minder winkeloppervlak en minder woningen
o Teveel winkeloppervlak leidt tot onacceptabele parkeeroplossing voor laad- en losterrein Meerkoetstraat
o Teveel woningen leidt tot een te grote bouwmassa t.o.v. de omgeving
o Teveel woningen en winkeloppervlak leidt tot veel extra verkeer

- Open plein met daghoreca

- Overnemen verkeerstechnische oplossing van de werkgroep t.a.v.
o Sluipverkeer Meerkoetstraat en Fuutstraat, ontsluiting en inrichting parkeerterrein Kennedylaan en afscherming drive-in woningen Kennedylaan

- Parkeren
o Afgeschermd parkeren voor bewoners Churchillflat
o Geen parkeren op laad- en losterrein Meerkoetstraat
o Parkeren bij voorkeur ondergronds
o Een “voorzichtige” parkeernorm ivm overlast woonomgeving

- Blijvende betrokkenheid bewoners bij het proces

Het eindresultaat is door de werkgroep gepresenteerd aan alle omwonenden/belanghebbenden. Het eindresultaat is weergegeven in een verslag van de Werkgroep Winkelcentrum Velperbroek. Dit verslag is gepresenteerd aan alle omwonenden/belanghebbenden op 28 november 2005 en aan de raadscommissie op 19 januari 2006.

Het college van B&W heeft in de raadsvergadering van dinsdag 21 februari 2006 een voorstel ingebracht waarin het volledige programma van Rabo Vastgoed is overgenomen (106 woningen waarvan 30% sociaal, 4.045 m2 winkels en 820 m2 medisch centrum) en de randvoorwaarden van de werkgroep terzijde zijn geschoven. Als argument voor deze keuze bracht het college de economische haalbaarheid van het plan naar voren.

Bij amendement van de Fractie Groen Links zijn de volgende 3 randvoorwaarden van de werkgroep aan de set van randvoorwaarden toegevoegd:
- Geen parkeren op laad- en losterrein Meerkoetstraat
- Afgeschermd parkeren voor bewoners Churchillflat
- Afgeschermde weg voor drive-in woningen Kennedylaan

Na de vaststelling van de randvoorwaarden in februari 2006 is in september 2006 een nieuw ontwerp gepresenteerd van het winkelcentrum.

Vervolgens bleef het anderhalf jaar stil tot februari 2008. De gemeente en Rabo Vastgoed ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst.

Eind maart vindt een bewonersavond plaats waarin het voorlopig ontwerp van het winkelcentrum gepresenteerd wordt.

Op 4 juni publiceert de gemeente in de Rhedenaar dat Rabo Vastgoed een bouwaanvraag heeft ingediend voor de oprichting van een winkelcentrum.

De gemeente Rheden legt haar besluit over de bouwvergunning en het verlenen van vrijstelling van het bestemmingsplan in de periode 10 juli tot en met 20 augustus ter inzage. Deze termijn komt nagenoeg overeen met de zomervakantie in de gemeente Rheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten