Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 15 januari 2009

Van Gelderse Pim tot Gelderse Wilders

Wullink is door het partijbestuur van Gemeentebelangen kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de partij. Maandag 19 januari kunnen de leden van Gemeentebelangen daarover een oordeel vellen.

In het artikel "Gemeentebelangen in het kielzog van Geert Wilders." refereerde ik aan het krantenartikel "Van Gelderse Pim tot Gelderse Wilders" dat in de aanloop naar de provinciale verkiezingen van 2007 op zaterdag 10 februari 2007 in de Gelderlander verscheen. Een mooi stuk van de hand van journalist Rob Berends. Helaas is het niet meer op de website van de Gelderlander te vinden. Daarom heb ik het nu ook opgenomen op deze blog.

Van Gelderse Pim tot Gelderse Wilders

De Strijd om de rechtse kiezer in Gelderland is in volle hevigheid losgebarsten. Een aantal LPF'ers is een Wilders-achtige partij begonnen, tot ergernis van Geert Wilders.

Olof Wullink legt in zijn woonkamer in Velp een A4'tje vol cijfers op tafel. Het zijn verkiezingsuitslagen uit de Gelderse gemeenten. In 2003 stemden 50.000 Gelderlanders op de LPF, drie jaar later 53.000 op Geert Wilders. En dus is het logisch, vindt Wullink, dat ook hij de LPF heeft verlaten om zijn eigen Wilders-achtige partij op te richten. "Onze kiezers zijn naar Wilders overgestapt. Ik volg onze kiezers".

Dat is niet helemaal waar. Wullink mag flirten met de Partij van Geert Wilders, de liefde komt van één kant. Wilders laat weten dat hij nergens meedoet met de Provinciale Verkiezingen dat Wullink NIET zijn man in Gelderland is.

Het deert Wullink niet. Hij keerde na de Kamerverkiezingen van 22 november, waarbij de LPF van acht naar nul zetels duikelde, zijn partij de rug toe en richtte met een groep andere ex-LPF'ers en Wilders-sympathisanten Een voor de Vrijheid op. Die naam is een samentrekking van Een.nl van Marco Pastors en de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. "Als je de aanhang van de PVV en die van Verdonk samen neemt, kun je zomaar zes zetels in de Staten halen".

Wullinks overstap wekt verbazing in de Gelderse Politiek. Wullink presenteerde zich in de afgelopen vier jaar als een bedaarde, bijna bescheiden man. Ingrijpende plannen presenteerde hij niet. Hij diende in Provinciale Staten geen enkel initiatiefvoorstel in en kwam ook niet met opzienbarende moties. Het gevaar van de Islam, kernpunt van het programma van Wilders, roerde hij nimmer aan.

De Gelderse VVD-lijsttrekker Jan Markink verbaast zich over de metamorfose van Olof Wullink. "Hij belde mij voor een vergadering vaak op om te vragen wat wij van een bepaald onderwerp vonden". Wullink is een partijhopper. Een voor de Vrijheid is zijn vijfde partij. Hij was al eens lid van CDA en VVD en was ook betrokken bij de lokale Rhedense partij GemeenteBelangen. "Een gelukszoeker is hij", vindt VVD'er Markink.

De Velpse politicus zelf ziet dat anders. "Zolang we in Nederland geen tweepartijensysteem hebben, zijn er voor mij meer mogelijkheden. De SP, GroenLinks en de PvdA zijn voor mij uitgesloten. Maar bij een conservatief CDA of bij de Verdonk-vleugel van de VVD voel ik me ook thuis.

Sinds de oprichting van Een voor de Vrijheid uit Wullink zich een stuk radicaler. "Pim zei: De Islam is een achtergebleven godsdienst. Eerst na die tijd is duidelijk geworden dat het ook een godsdienst is die wil overheersen. Ik heb veel rondgereisd in Indonesie en heb gezien hoe islamterroristen op Bali de economie om zeep hebben geholpen. De Islam is veel geweldadiger dan Pim zich realiseerde. Mijn positie is nu anders dan voorheen. Op 22 november hebben de kiezers laten zien dat ze dit geluid willen".

En zegt hij:"In grote steden, ook in Gelderland, is over een generatie de helft van de bevolking allochtoon. Daarom moet er een moratorium op immigratie komen".

In de Gelderse politiek leeft de verwachting dat Wullink garen zal spinnen bij zijn radicalisering.

"Maar het is niet meer dan een poging om mee te liften op het succes van Wilders", zegt Anton Reebergen, de nieuwe lijsttrekker van de Lijst Fortuyn.

"Ik vind het puur opportunisme", vindt SP-leider Agnes Lewe. "Van een redelijk nette Fortuynist is hij verworden tot een schreeuwlelijk. We zullen vaker de confrontatie met hem aan gaan".

"Ja, daar schrikken ze van, ze dachten: Die LPF komt niet meer terug. Met Een voor de Vrijheid ben ik ineens een bedreiging voor ze".

Het liefst wil Wullink de zetels die hij haalt, in de komende periode overdragen aan de Partij van Wilders. Die laat weten daar absoluut geen behoefte aan te hebben.

"Wat mensen elders in het land doen, moeten ze zelf weten", zegt zijn woordvoerster. "Wij hebben een fractie in Den Haag. Als wij mensen in de regio's hadden gehad, hadden we zelf mee gedaan".

Gemeentebelangen in het kielzog van Geert Wilders

Het bestuur (en de raadsfractie) van Gemeentebelangen heeft Olof Wullink kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de partij.

Twee dingen zijn zeker: Wullink heeft een groot aantal politieke partijen versleten én hij heeft uiterst rechtse opvattingen. Hij is een van de meest rechtse politici van deze regio.

En Olof Wullink weet ontegenzeggelijk hoe het er binnen partijen aan toe gaat. Hij heeft al een heel lijstje afgewerkt. Zo is hij lid geweest van de landelijke partijen CDA, VVD, LPF en de Lijst Vijf Fortuyn, een nakomeling van de LPF. Daarnaast is hij oprichter van de provinciale Wilders-kloon "Een voor de Vrijheid" en lid van Gemeentebelangen.

Namens de LPF was hij lid van provinciale staten van Gelderland. Bij de kamerverkiezingen van 2006 verdween de LPF uit de Tweede Kamer en de Lijst Vijf Fortuyn haalde ook geen zetels. Reden voor Wullink om het zinkende schip te verlaten.

Hij zag op dat moment meer brood in de PVV en probeerde aan te sluiten bij het succes van Geert Wilders. Daartoe richtte hij samen met enkele oud-LPF-ers en Wilders-aanhangers speciaal voor de Gelderse provincieverkiezingen de partij “Een voor de Vrijheid op” die suggereerde de “Gelderse Wilders-partij” te zijn. Geert Wilders zag dat niet zitten en liet weten dat de EVV ten onrechte suggereert dat er een relatie met de PVV was. Letterlijk: "Wij weten niet wie deze mensen zijn" en “dat Wullink NIET zijn man in Gelderland is”.

In de Gelderlander van 10 februari 2007 stond het artikel “Van Gelderse Pim tot Gelderse Wilders” waarin het een en ander uit de doeken wordt gedaan. Helaas staat het niet meer op de website van de Gelderlander zelf maar ik heb twee andere sites gevonden waar een kopie staat. Klik hier om het artikel “Van Gelderse Pim tot Gelderse Wilders” op de site Lijst Pim Fortuyn – Duiven, te lezen. Uit het bijgevoegde commentaar blijkt tevens dat de Gelderse Fortuynisten niets meer van “zetelrover” Wullink willen weten.

(Noot Theo kooijmans 15-1-2009: Het artikel "Van Gelders Pim tot Gelderse Wilders" uit de Gelderlander van 10 februari 2007 waarover in deze posting wordt gesproken staat inmiddels ook op Politiek Rheden. Klik hier om naar dat artikel te gaan.)

Wullink voelde zich ook aangetrokken tot Rita Verdonk. In het Volkskrantartikel Dirigent Rita Verdonk zoekt orkest (31 maart 2008) wordt ook Wullink geciteerd. Maar ja, Verdonk moest afgelopen jaar klap op klap incasseren en Trots op Nederland is een zinkend schip dus de liefde van Olof voor IJzeren Rita zal inmiddels ook wel bekoeld zij.

Nu is hij dus in beeld als voorzitter van Gemeentebelangen. Meerdere mensen bij Gemeentebelangen zijn afkomstig uit de socialistische hoek en hebben een PvdA-achtergrond en/of een (soms langdurig) vakbondsverleden. Hoe een voorzitterschap van Olof Wullink met dat sociale imago van Gemeentebelangen te rijmen valt is voor mij een vraag maar voor de mensen die het nu bij Gemeentebelangen voor het zeggen hebben ongetwijfeld een weet. Daar krijgen we vast nog wel een antwoord op.

Met de kandidaatstelling van Wullink geven de bestuurders van Gemeentebelangen een helder signaal.

Gemeentebelangen gaat rechtsaf en volgt het spoor van Geert Wilders.

En daar wil ik sowieso niet bijhoren.

Eens zien of er nog oppositie komt van leden van GB die zich daar ook niet mee willen (laten) associëren.