Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 10 januari 2013

Laten GroenLinks en het CDA zich opnieuw door Haverkamp opzij zetten?

Klik op de afbeelding om te vergroten
In het gemeentehuis vond dinsdagavond een besloten vergadering plaats over de keuze voor een nieuw zwembad. Een zwembad samen met Arnhem of een zwembad van de gemeente Rheden zelf dat samen met Jagyba, ROCA12 en PFC Rheden wordt geëxploiteerd.

Voor de vergadering waren twee fractieleden per partij uitgenodigd die zich samen met B&W over de kwestie bogen.

Waarom achter gesloten deuren? Wat gebeurt daar buiten het zicht publiek en belanghebbenden? Of waren er toch belanghebbenden aanwezig en zo ja welke? Wat is de zin van dit alles? Volgens B&W  om de raad de gelegenheid te geven om op basis van juiste informatie en inzichten een keuze te maken. Een non-argument om dat achter gesloten deuren te doen? Is er soms iemand vanuit Arnhem bij die vergadering aanwezig geweest?
Het doel van die besloten vergadering lijkt duidelijk. Wethouder Haverkamp c.s willen de keuze voor een zwembad samen met Arnhem door de raad drukken. De raadsleden krijgen informatie voorgelegd die door Haverkamp c.s. is voorgekookt en ingekleurd.

Bij de stemmingen in de gemeenteraad van oktober 2012 haalden beide zwembadopties geen meerderheid.

Coalitiepartij CDA stemde in oktober tegen het samenwerkingsverband met Arnhem. Een amendement van CDA’er Tanco Frijlink om direct al te kiezen voor de optie om te kiezen voor een eigen bad dat samen met Jagyba, ROCA12 en PFC wordt geëxploiteerd werd echter ook verworpen.
Ik kan me dan ook niet voorstellen dat het CDA nu plots wel voor de Arnhemse optie gaat kiezen.

GroenLinks stemde ook tegen de Arnhem-optie. Vreemd genoeg stemde GroenLinks om nog onopgehelderde redenen ook tegen het amendement van Frijlink hoewel aanvankelijk leek dat GroenLinks (althans een deel van de fractie) daar juist vóór was. Onder druk gezet door Tiemens?

Het heeft er alle schijn van dat Haverkamp met powerplay de keuze voor een zwembad samen met Arnhem wil doordrukken. Als het CDA daarin meegaat dan is het kat-in-het-bakkie voor B&W. Maar ik denk niet dat het CDA zich zo laat sturen. De partij zou zich daarmee (gezien het amendement van Frijlink) ronduit belachelijk maken. Haverkamp zal zijn pijlen daarom vooral op GroenLinks richten. De drie stemmen van GroenLinks zijn immers cruciaal.

Ik heb daarom nog even een opfrissertje voor het geheugen van GroenLinks (en trouwens ook voor het CDA).

Laat GroenLinks niet vergeten hoe de VVD zich gedroeg toen Haverkamp nog als fractievoorzitter de partij aanvoerde. Toen schoffeerde hij GroenLinks door zijn acties tegen Riviersteen (was ik het overigens mee eens) terwijl GroenLinks als trouwe coalitiegenoot de plannen accepteerde (hoezeer dat ook pijn deed aan het groene hart van die partij). Vergeet ook niet zijn verzet tegen de vervanging van de afvalcontainers (idem). 

Nogmaals ik was het toen met hem eens maar feit blijft dat Haverkamp toen ronduit lak had aan zijn coalitiegenoten! Zijn belang en dat van zijn VVD gingen toen vóór! Zijn coalitiegenoten? Die deden er in het geheel niet toe! 

Laten GroenLinks en het CDA zich nu opnieuw door Haverkamp en de VVD piepelen?

We zullen het eind deze maand weten.

Zie ook Aanvullende rapportage zwembadstudie

en Zwembad Velp: het geheel is meer dan de som der delen waarin ik uitleg waarom ik voor de optie van een zwembad samen met Jagyba, ROCA12 en PFC Rheden ben. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten