Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 25 juni 2013

Schaamt men zich niet?

Door: Joop Zijlstra

Inspraak op 3 juni over plan Traverse Dieren, indrukwekkend. Maar zou de hoorzitting zoden aan de dijk zetten?
Volgens bericht in de Gelderlander over de vergadering van de commissie MIE van 19 juni is dat niet het geval: ‘Partijen in Provinciale Staten stemmen in met het inpassingsplan voor Traverse Dieren’. Men vraagt in de commissievergadering nog  aandacht voor problemen van bewoners van de Burgemeester Willemsestraat en van bedrijven aan de nabijgelegen Rinaldostraat. Ook komt aan de orde de kolos parkeergarage in Dieren ten noorden van het spoor. Volgens de krant wuift gedeputeerde Bieze alle opmerkingen weg.

Over de noodzaak van bundeling van weg en spoor bij landgoed Twickel zegt zij: ‘die kwestie is hier vaak genoeg besproken.’ Haar woord in het verslag van de commissie: ‘U hebt zelf voor de bundeling gekozen’, doet daar een schep bovenop.

Die ´keuze voor de bundeling´ vond plaats in de vergadering van de commissie van 17 maart 2010. Er viel echter voor de leden van de commissie in het geheel niets te kiezen. Gedeputeerde Van Haaren, voorgangster van mevrouw Bieze, beweerde namelijk dat de bundeling een eis was van het Rijk. Wat valt er dan te kiezen? Hoewel eind 2010 duidelijk werd dat van een eis van het Rijk geen sprake was, bleef mevrouw Bieze beweren dat bundeling een eis was van het Rijk. ‘U hebt er zelf voor gekozen’? Geen commentaar in de commissie!

Er is in de commissie ook niet over gesproken dat het doel van de bundeling, te weten ‘ontsnippering’ en ‘vermindering van doorsnijding van het landgoed Hof te Dieren door wegen’ – doel door de provincie zelf gesteld – niet wordt bereikt.
Er is niet gesproken over grove aantasting van het milieu door de bundeling. Er is niet gesproken over implicaties van de MER: voordelen van de bundeling waartegen schadelijke effecten op het milieu kunnen worden weggestreept? Voordelen zijn er niet.
Geen woord over tekortkomingen voor het langzame verkeer.
Geen woord over de beperkingen op terrein van ruimtelijke planning die uit plan Traverse Dieren voortvloeien, schadelijk voor inwoners, met name in oud-Dieren en de Oranjebuurt.

Mevrouw Bieze benadrukt dat bewoners van de burgemeester Willemsestraat niet anders moeten worden behandeld dan andere Gelderse inwoners die door een plan met overlast te kampen krijgen. Bravo, lijkt de commissie te concluderen?
Ons lijkt het goed dat diegenen die door dit plan overlast ondervinden naar de mogelijkheden gecompenseerd worden.
Zij moeten hier niet worden vergeleken met andere inwoners die nadeel van plannen hebben. Zij moeten worden afgezet tegen andere inwoners, die groot voordeel van dit plan zullen hebben. Wij doelen hier op de zeer welgestelde (toekomstige) bewoners van een zorgcomplex op Hof te Dieren.
Hún overlast zal worden beperkt! Op grond van schimmige afspraken zal de N348 honderd meter worden verlegd à raison van miljoenen, terwijl elders in het plangebied de weg door de voortuintjes van de Burgemeester Willemsestraat wordt gelegd.  
´Blij met de kwaliteitsimpuls van het landgoed Hof te Dieren´, hoor ik uit een partij nog zeggen. Schaamt men zich daar niet?

Waarom sturen wij u deze brief?
Wij willen geen middel onbeproefd laten om het plan Traverse Dieren op essentiële onderdelen te doen verbeteren.   
Wij adviseren u: neem het voorstel Traverse Dieren terug met het oog op de aanvraag van een second opinion door derden,  onafhankelijke deskundigen. Neemt u daarvoor alsnog de tijd. (Wij herinnert u graag aan de rapporten van drie groepen deskundigen over plan Hart van Dieren, in 2008.)  

Wat u met onze woorden doet is natuurlijk aan u.
Wij doen slechts wat wij menen te moeten doen.
Wij zullen dat ook blijven doen, u verneemt daarvan nog wel.
 
Met hoogachting en met een vriendelijke groet,
 
Namens de Stichting Het Comité Veluwezoom Oost i.o.
Drs  J.A. Zijlstra, secretaris 

Bovenstaande is een brief aan Provinciale Staten van Gelderland 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten