Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 23 oktober 2008

Spoornota weer op de rails?

Na afgelopen maandag ben ik voorzichtig positief over de Spoornota. De Rhedense VVD had nadere informatie gevraagd over het voornemen van het college van B&W om de spoornota te schrappen.

Dit kwam ná het inspreken van Gerard de Kuijper van Geen Noordtak Velp aan de orde.

Een sterke interventie van de VVD-fractievoorzitter Ronald Haverkamp die een stuk verduidelijking bracht. Ook Piet Wubs van Gemeentebelangen, CDA-raadslid Bert de Boer en Hendri Witteveen van de ChristenUnie deden een waardevolle duit in het zakje.

Maar ook een pluim voor op de hoed van wethouder Elsenaar. Ik hoop dat ik dat laatste kan bevestigen als de spoornota er eenmaal is.

Het college komt vóór half november met een notitie over de Spoornota en wethouder Elsenaar zei expliciet toe dat de nota er komt. (let op het verschil: dat zijn twee verschillende zaken)

Elsenaar zei letterlijk “Destijds, en dan heb ik het over 2005, is er een bedrag gereserveerd voor deze nota. En deze nota die zal er ook komen.”

Het gereserveerde bedrag is weliswaar wegbezuinigd maar dat staat een Spoornota niet in de weg. VVD-fractievoorzitter Ronald Haverkamp vroeg er nog eens nadrukkelijk naar: “Alleen het geld wat daarvoor gereserveerd was is niet nodig. We kunnen (de nota) het middels bestaande middelen, formatie, op gaan stellen.”

En dat werd vervolgens door wethouder Elsenaar beaamd.

De motie uit 2005 waarmee het college de opdracht kreeg om de Spoornota te ontwikkelen wordt door het college “ontleed” omdat de motie verschillende betekenissen zou hebben. Daar kan ik inkomen. We zijn nu drie jaar verder. De spoornota is nu nog noodzakelijker. Als de motie destijds volgens het in de opdracht gegeven tijdsbestek was uitgevoerd dan waren we nu een stuk verder geweest. Maar dat kunnen we niet meer terugdraaien. Het is voor college en raad nu zaak om, zoals Piet Wubs, fractievoorzitter van Gemeentebelangen aanstipte, in de geest van de motie adequaat te handelen dat wil zeggen “geactualiseerd” uit te voeren.

Positief is ook dat wethouder Elsenaar de handschoen oppakt en de aangeboden uitgestoken hand van Geen Noordtak Velp aanvaard. Hij neemt contact op met Geen Noordtak Velp over de aanbevelingen en suggesties die GNV eerder heeft gedaan en zal deze na beoordeling waar mogelijk inpassen in de notitie en naar ik aanneem ook in de uiteindelijke nota.

Het antwoord op een vraag van CDA-raadslid Bert de Boer frappeerde mij. Op zijn vraag of overleg met ProRail in de afgelopen jaren iets heeft opgeleverd kwam het verbijsterende antwoord: “Tot nu toe nog niets”

Nou, dat zegt genoeg: Dat gesprekken met ProRail na al die jaren niets hebben opgeleverd onderstreept nog eens het belang van een Spoornota. Die spoornota is meer dan ooit nodig. De gemeente moet samen met de burgers haar eigen plan trekken. Overleg met ProRail als spoorpartij is uiteraard nodig maar de gemeente moet duidelijk voor ogen krijgen wat ze met het spoor kan en vooral ook wil. Breng de bedreigingen maar ook de kansen rond het spoor in kaart. En trek vervolgens je plan. Daar zijn mogelijkheden genoeg voor. Ik wijs ten overvloede nog maar eens op de brief die GNV in augustus aan het gemeentebestuur schreef.

Fractievoorzitter Hendri Witteveen van de ChristenUnie vroeg nog eens expliciet naar de datum van verschijnen van de beloofde notitie. Die komt voor half november.

Ik maak hier nog wel een extra kanttekening. Er is een verschil tussen een notitie en een nota. Een notitie of een memo is géén vervanging van de Spoornota, een beleidsnota voor de omgang met spoorvraagstukken en zoveel mogelijk te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen rond het spoor. In een nota wordt formeel beleid ontvouwd. Dus scheep de bevolking niet af met een memo of nietszeggende notitie. Ik ga ervanuit dat wethouder Elsenaar dit zich realiseert. Evenals de gemeenteraad. Anders krijgen we weer gedonder. De gemeente moet duidelijk voor ogen.

Nog even een steek onder water. Ik kan het niet laten. Een van de raadsleden maakte in de wandelgangen een badinerende opmerking over Geen Noordtak Velp. Dit raadslid betitelde GNV als “een actiegroepje uit Velp”.

Geen Noordtak Velp is geen “actiegroepje” maar een bloeiende club met rond de 140 leden. Een vereniging die het opneemt voor de leefbaarheid rond het spoor. Al jaaaren!!! Die 140 leden vertegenwoordigen evenzovele huishoudens. Met zo’n 200 kiezers. Dat zijn aanzienlijk meer mensen dan het aantal leden in Rheden van de politieke partij van dat raadslid. En ik betitel zijn club niet als een obscuur partijtje.

Klik hier voor het woordelijk verslag van de discussie over de Spoornota tijdens de informatieavond van de gemeenteraad.

Zie ook het Dossier Spoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten