Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 25 oktober 2008

De financiële ijsberg

Zowel De Gelderlander/Stentor als het Streekjournaal besteedden aandacht aan een eerder verzonden brief van mij over de gevolgen van het stallen van gelden bij buitenlandse banken door (semi-)publieke instellingen.

Klik op een van de afbeeldingen om te vergroten.

Raadslid Jaap Boehmer vroeg er afgelopen maandag nog eens extra naar. Heel goed Jaap. Je kunt maar beter zekerheid hebben.

Gelukkig blijkt Rheden niet verblind door de hoge rentes van buitenlandse aanbieders. De gemeente heeft zijn spaarcentjes ondergebracht bij ING, Westland-Utrecht en ABN-Amro.

Onderstaand de volledige brief.
Niet alleen de banken, de beleggers of de spaarders bij buitenlandse banken worden getroffen door de kredietcrisis. Burgers krijgen ook via een andere weg te maken met de gevolgen van de internationale kredietcrisis.

De minister van financiën, Wouter Bos, heeft de spaartegoeden van Nederlanders bij de IJslandse bank Icesave “linksom of rechtsom” gegarandeerd tot 100.000 euro.

Dat is het topje van de ijsberg. Onder de waterspiegel ligt nog veel meer. De garantie van Bos geldt alleen voor particulieren en niet voor ondernemingen, instellingen of overheidsorganisaties.

Er blijken nu ook gemeenten het schip in te gaan. Hoe zit dat met de gemeente Rheden?
Hier ligt een schone taak voor onze volksvertegenwoordigers. Die zouden indringende vragen moeten stellen aan het college van B&W. En dan heb ik het niet alleen over de gemeentelijke schatkist zelf.

Tal van organisaties hebben een financiële band met de gemeente. Rheden heeft via deelnemingen maar ook via subsidiestromen financiële connecties met een reeks grote en kleine instellingen. Denk aan de werkvoorziening, welzijns- en onderwijsinstellingen, de stadsregio, bedrijfsschappen, deelnemingen enz.

Hebben enkele van die organisaties soms geld geparkeerd op bankrekeningen van buitenlandse banken die een hoog rendement beloofden, banken die nu in zwaar weer verkeren? Zijn de reserves belegd in risicovolle producten? Of hebben die organisaties hun centjes allemaal in veilige haven?

En het gaat niet alleen om tegoeden bij IJslandse banken. Er opereren ook banken uit andere landen zoals Groot-Brittannië; Turkije en het Oostblok in ons land.

Misschien is er niets aan de hand maar helderheid en inzicht is geboden. Zodat we later niet voor verrassingen komen te staan. Nu kan de schade misschien nog beperkt worden. Des te later zo’n misrekening boven water komt des te hoger de afrekening.

En u weet vast wel wie dat dan moet betalen.

Linksom of rechtsom !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten