Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 24 februari 2008

Steegse Vertellingen - 7. De verdwenen miljoenen

In de serie Steegse Vertellingen maak ik af en toe een uistapje. Om de context wat sprekender te maken. Zo ook vandaag

Tot in 2005 hebben de gemeente en de provincie in officiĆ«le stukken volgehouden dat aan aantal regionale partijen € 70 miljoen op tafel zou leggen. Daarvan zou de gemeente € 11,4 bijdragen en de provincie € 22,9 miljoen. De rest moest komen van andere regionale partners.
Daar is niets van terecht gekomen.

Het KAN zegde € 4,5 miljoen toe en een andere (overigens niet-regionale partij waarvan ik de naam niet kan noemen) droeg ook enkele miljoenen bij. De provincie en de gemeente hadden inmiddels hun bijdrage verhoogd zodat er uiteindelijk een bedrag van zo’n € 48 miljoen op de teller stond. Dat scheelde een dikke € 20 miljoen, Uitgaande van de eerdere uitspraken (zie boven) scheelde het zelfs € 35 miljoen.
Wat hadden we niet allemaal met het geld kunnen doen?

Het blijft een feit dat onderweg domweg tientallen miljoenen aan regionale bijdragen in nevel zijn opgelost. Een afdoende verklaring is nooit gegeven en tot op de dag van vandaag is niet duidelijk hoe men aan het oorspronkelijke bedrag van €70 miljoen kwam en waarom dat nooit is binnengehaald. Ik vermoed dat er helemaal geen € 70 miljoen aan regionale bijdragen was toegezegd maar dat men niet durft toe te geven. Dat zou namelijk betekenen dat er eens iemand (of misschien wel meer mensen) iets uit de duim heeft gezogen en dat zou politieke consequenties hebben. En dat willen we met zijn allen niet. Toch?
Het heeft mij altijd bevreemd dat buiten onze fractie geen enkele andere partij hier aandacht voor had. Waarom eigenlijk?

Die vraag lijkt me uiterst belangrijk. Als de toezeggingen van de overige regionale partijen (ten bedrage van zo’n € 35 miljoen) waren nagekomen dan had het oorspronkelijke plan, trein en weg beide onder het maaiveld, misschien kunnen worden uitgevoerd en waren veel afgeleide problemen een stuk minder geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten