Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 2 juni 2009

Riviersteen finito. Nu Nimmer Dor nog!

Ik heb de afgelopen weken niets meegekregen van de lokale Rhedense politiek. Het is voor mij dan ook een aangename verrassing dat de VVD een streep wil halen door woningbouw op Riviersteen. Ben ik effe weg en dan haalt de VVD zo'n streek uit! Dat gaat zo maar niet! Mag ik er ook nog wat over zeggen?

Een prima besluit van fractievoorzitter Ronald Haverkamp en de zijnen. Met het besluit om niet langer de woningbouw op Riviersteen te steunen zet de VVD het Steegse kippenhok opnieuw op stelten. VVD-fractievoorzitter Haverkamp en de zijnen trekken zich steeds minder aan van hun coalitiegenoten. Ik ben benieuwd hoe lang deze coalitie het nog volhoudt. De PvdA wordt keer op keer door de VVD gepasseerd. Dat begon al eerder. Denk aan de openbreken van de woningbouwafspraken, het akkefietje met de “ontwikkelingshulp” voor Breede River of de plannen voor Velp-Zuid waar de coalitie al bijna op ontplofte.

Een internet-enquête heeft de VVD uiteindelijk over de streep getrokken maar in maart liet een hele serie insprekers in de raadsvergadering al zien dat de Rhedense bevolking niet zit te wachten op een dergelijk plan. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ik vind de opstelling van GroenLinks lachwekkend en vooral getuigen van gebrek aan moed. Nu zegt GroenLinks al de hele tijd tegen de plannen te zijn geweest. Eerder wrong GroenLinks zich nog in allerlei bochten om de steun voor Riviersteen te rechtvaardigen. Waarom heeft die partij zich dan niet eerder tegen die plannen gekeerd?

Ik ben erg benieuwd hoe de verhoudingen binnen de coalitie zich gaan ontwikkelen. Durft de VVD de stekker uit deze coalitie te trekken? De VVD zou samen met het CDA en Gemeentebelangen een krappe meerderheid voor een nieuw college kunnen vormen. En laat de PvdA zich dit allemaal welgevallen? De PvdA is zoals we weten uiterst plooibaar maar die partij zal zich toch ook ’n keer willen laten zien. Dat worden nog aangename maanden voor de Steeg-watchers.

De VVD laat zien dat zij bereid is naar de bevolking te luisteren. Ook op andere gebieden manifesteert deze partij zich steeds beter. Zij heeft tot nu toe ook woord gehouden als het gaat om steun voor de leefbaarheid langs de spoorlijn. Daarin toont zij zich zeer actief. Waarvoor uiteraard mijn dank.

De lokale VVD is met deze actie wederom gestegen in mijn achting. Ik ben bijna helemaal tevreden. Er is nog één puntje van aandacht. Dat zijn de plannen voor Nimmer Dor. Kijk daar ook eens kritisch naar en toon ook daar de moed om het standpunt te herzien. Een enquête kan hier net als bij Riversteen uitkomst brengen. Uit de eerste plannen blijkt een veel kleinschaliger opzet. Ook Soerens belang is daarover intern verdeeld zoals blijkt uit het artikel van Suzan de Lijser in het Streekjournaal (zie onder). Sla opnieuw toe Ronald! Anders komt GroenLinks er mee. Tenminste…als die partij nu eens echt durft te zeggen waar het (volgens haar) op staat.

Klik op de afbeelding om te vergroten.


4 opmerkingen:

  1. Ik heb de VVD ook al aangespoord een enquête over Nimmer Dor te houden, te meer omdat beide projecten - RiverStone en Nimmer Dor - duidelijke overeenkomsten vertonen. We moeten hierbij wel in ogenschouw nemen dat de enquête en de politieke ommezwaai inzake RiverStone waarschijnlijk zijn ingegeven door electorale motieven. Het blijft toch wat merkwaardig dat de VVD woningbouw op RiverStone altijd heeft gesteund en nu een krap jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen op grond van een enquête-uitslag het roer volledig omgooit. Het was veel geloofwaardiger geweest indien de partij eerst een visie op woningbouw, ruimtelijke ordening en natuurontwikkeling had ontwikkeld en vervolgens kritisch was gaan kijken naar de uitbreidingsmogelijkheden, inclusief de landschappelijke en ecologische consequenties daarvan, binnen de gemeente.

    Wel is het uiterst opvallend dat GroenLinks nu op het terrein van ecologie en landschap links wordt gepasseerd door de VVD. Voor deze partij was het collegeakkoord altijd heilig, wat er in resulteert dat men ten opzichte van de plannen RiverStone en Nimmer Dor totaal de weg kwijt is. Vooral het feit dat de partij tot voor kort vrijwel naliet de projecten kritisch te volgen, beschouw ik als een ernstige tekortkoming. Het is de VVD geweest die GroenLinks tot een kritischer standpunt inzake RiverStone heeft bewogen, terwijl een linkse, groene partij zelf het initiatief tot een kritische opstelling had moeten nemen. Overigens krijg ik de indruk dat er binnen GroenLinks twee vleugels actief zijn. Het ene segment poogt het college angstvallig uit de wind te houden. De andere, meer linkse en ecologisch georiënteerde vleugel, is wel degelijk bereid kritisch door te pakken, maar binnen de partij onvoldoende mogelijkheden hiertoe krijgt.

    In het artikel van Suzanne de Lijser springen onder meer twee zaken in het oog. Ten eerste uit een door de gemeente zelf ingehuurde (!) landschapsarchitect kritiek op het bouwplan Nimmer Dor, door te wijzen op een te dichte bebouwing in het huidige plan. Hij spreekt van dichtheden die passen bij middelgrote steden(!) Vervolgens is het opmerkelijk dat Soerens Belang met een verre van eenduidige reactie komt. Enerzijds wijst bestuurslid Herman van der Til op een onderzoek dat de vereniging onder 200 leden van Soerens Belang heeft uitgevoerd. Hieruit zou blijken dat het leeuwendeel van de leden pleit voor een (veel) kleiner project. Anderzijds meent Krien Guijt dat ‘binnen Soerens Belang iedereen voorstander is van 122 woningen’. Mede gezien het onderzoek waarover Van der Til spreekt, is deze opmerking te bizar om serieus tegen te ageren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hopelijk draait de VVD nog bij bij inzake Nimmer Dor.
    Tja, getuige de haaks op elkaar staande reacties vanuit het bestuur ligt Nimmer Dor binnen Soerens Belang ook gevoelig. Overigens hoor of zie ik niets meer over eerdere uitspraken van Soerens Belang waarin Soerens Belang steun voor Nimmer Dor afhankelijk maakte van de afsluiting van de Harderwijkerweg voor het vrachtverkeer. Hoe zit het daarmee?

    Over de Woonvisie heb ik ook nog niks vernomen. Hopelijk kan ik daar nog wat van terugvinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Formeel staat Soerens Belang nog altijd op het standpunt dat de steun voor Nimmer Dor afhangt van het vrachtwagenverbod op de Harderwijkerweg. Tegelijkertijd wil een harde kern binnen de vereniging, onder wie de voorzitter, het project in de huidige vorm gerealiseerd zien. Het andere bestuurslid en een deel van de leden is kritischer (zie het artikel in het Streekjournaal). Al met al dus een complexe situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb de tekst van het VVD-besluit tav Riviersteen op de website van de VVD nog eens nagelezen.

    Er zit nog een addertje onder het gras.
    In de laatste zin van het VVD-verhaal staat namelijk:

    "Mocht blijken dat de gewenste ontwikkeling van de VVD financieel niet haalbaar is, dan ontstaat er een nieuwe situatie."

    Hier creëert de VVD voor de coalitie, het college van B&W én voor zichzelf een ontsnappingsroute om de huidige plannen voor Riviersteen alsnog door te drukken. Immers, het college en de coalitiepartijen zullen ongetwijfeld betogen dat afspraken zijn gemaakt, dat de plannen al ver gevorderd zijn en dat afbreken van het proces leidt tot ernstige financiële consequenties.

    Ik vraag me af of dat opzet van de VVD is en ik wil graag van de VVD horen hoe zij daarmee omgaat.

    BeantwoordenVerwijderen