Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 15 augustus 2009

Houdt Elsenaar de Alliantie uit de wind?

Cultuurwethouder Elsenaar was in september 2008 ook van de partij bij de jaarlijkse excursie van de Alliantie naar het Duitse Ruhrgebied. Elsenaar declareerde €110,80 voor verteringen tijdens deze “studiereis”.

Een verslagje over de excursie op de website van de Alliantie meldt: “Zollverein in Essen, Villa Hügel; het voormalig woonhuis van de familie Krupp en de gasometer in Oberhausen waren de pleisterplaatsen. Met een bezoek aan het museum voor moderne kunst Küppersmühle in Duisburg en enkele aangename uren in het aanpalende restaurant werd de reis afgesloten.”

Het oogt allemaal nogal onschuldig. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat de Alliantie weet hoe het werkt. Het wordt moeilijk om op subsidies te korten als je af en toe samen een vorkje prikt en gezellig aan de bar ’n glaasje pakt.

Maar…zeg je Alliantie dan zeg je ook gelijk K13. Het voornemen van Elsenaar om de subsidie voor K13 in te trekken en het getouwtrek daarover ligt vers in het geheugen. Dat terwijl de Alliantie buiten schot blijft. De combinatie declaratie-reisje-Alliantie-K13 deed bij mij een belletje rinkelen. Ik ging eens wat verder wroeten.
Dat leverde een interessant beeld op. De Alliantie blijkt nauw verweven met de Rhedense politiek en het Rhedense gemeentebestuur. Op de website wordt niet uitgelegd hoe de organisatie van de Alliantie in elkaar steekt maar hier en daar is wel een stukje informatie te vinden. Ik schrok toch wel even. De Rhedense politiek en de Rhedense cultuur hebben elkaar gevonden in de Alliantie. De voorzitter van de Alliantie, Reinier Broeks, is vice-voorzitter van de VVD-afdeling Rheden Rozendaal en daarmee tevens een partijgenoot van de wethouder van cultuur, VVD-er Hans Elsenaar.

Dat werpt een bijzonder licht op het voornemen van wethouder Hans Elsenaar om de subsidie voor K13 te schrappen terwijl de Alliantie buiten schot blijft. Door het gemeentebestuur (i.c. Elsenaar) worden K13 en de Alliantie tegenover elkaar gezet waarbij K13 de rol van bad-guy krijgt toebedeeld. K13 zou immers niet goed genoeg de samenwerking met de Alliantie zoeken.

Het verklaart ook waarom de Alliantie in het subsidie-gevecht uit de schijnwerpers probeert te blijven en weigert om K13 bij te staan. Pas ná kritiek op mijn weblog schreef Broeks een brief over dit onderwerp aan het gemeentebestuur. Het werpt ook een ander licht op die brief zelf. De Alliantie draaide om de hete brij heen. Reinier Broeks sprak zijn verontrusting uit over inkrimping van het cultuurbudget en pleitte weliswaar voor het behoud van de zalen (de kunstpodia) in de gemeente maar hij kwam niet op voor collega-cultuurorganisatie K13.

K13 kreeg zelfs een regelrechte sneer van Broeks. Hij schreef onder andere “Ook hebben wij u laten weten niet onverdeeld gelukkig te zijn met de manier waarop K13 de afgelopen jaren heeft gemeend te moeten opereren waar het samenwerking betreft.”

Ik heb een hoge pet op van VVD-fractievoorzitter Ronald Haverkamp. Hij is er volgens mij niet rechtstreeks bij betrokken en ik geloof niet dat hij zich bewust is van de Alliantie-connection maar hij moet zich toch eens goed achter de oren krabben. Op de website van de VVD staat op dit moment een internetpoll over de subsidie aan K13. Weg met die poll! Laat je niet meeslepen in deze affaire. En denk nog eens goed na over de houding van de VVD tegenover de subsidie aan K13.

En VVD-wethouder Elsenaar en VVD-vice-voorzitter Broeks horen als politieke bestuurders te weten dat de geringste schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden. Dit kan echt niet door de beugel.

Bij mij drong zich de term militair-industrieel complex op. Analoog daaran kunnen we hier spreken van een Rhedens politiek-cultureel complex. Een bundeling van belangen van een deel van de actieve Rhedense politiek met de lokale Rhedense cultuurscene.

Ik heb niks met K13 en ik heb niks met de Alliantie maar dit zaakje stinkt!

En K13 is de dupe.

Welke raadsleden gaan de wethouder en het Rhedense college van B&W hierover eens stevig aan de tand voelen?

Er is nog wel interessante andere informatie. Clemens Cornielje, de Commissaris van de Koningin in Gelderland én Petra van Wingerden, de burgemeester van Rheden (!) zijn (volgens de website van K13) beiden lid van het Comité van Aanbeveling van K13. Zij zijn beiden OOK VVD-ers. Ik heb van hen in het debat over de subsidieverstrekking aan K13 echter niks vernomen. Gelukkig maar voor hen. Zij houden zich hier angstvallig buiten.

Nog een mooie vraag voor raads- en statenleden:

Dat lidmaatschap van het Comité van Aanbeveling van K13 staat niet vermeld op de lijst van nevenfuncties van zowel Cornielje als van Van Wingerden.
Rara hoe kan dat? Weten Cornielje en Van Wingerden wel dat zij in dat Comité zitten?

2 opmerkingen:

  1. Hoi Theo,

    Even een reactie op je artikel over K13 en de Alliantie. Het is eigenlijk vrij simpel. Laat ik voorop stellen dat wij (VVD) geen onderscheid maken tussen K13 en de Aliantie. Overigens klopt het dat de voorzitter van de Aliantie lid is van de VVD. Voor jou informatie: de voorzitter van K13 is ook lid van de VVD. Zo zie je maar weer hoe maatschappelijk betrokken VVD-ers zijn. Cultuur is cultuur. Het maakt ons niet uit wie dat uitvoert. Wat ons wel uitmaakt is waar het geld naar toe gaat. Wij vinden dat het geld rechtstreeks naar voorstellingen moet gaan en niet naar stenen. Dat geeft ook direct het verschil aan tussen De Aliantie en K13. De Aliantie heeft 17.000 bezoekers per jaar en K13 11.000. Je ontkomt er dan ook niet aan om te constateren dat De Aliantie meer voldoet aan onze uitgangspunten dan K13. Echter K13 heeft een verleden en kun je niet zomaar de nek omdraaien. Ik ben heel blij dat onze wethouder het "lef" heeft gehad K13 op de lijst van bezuinigingen te plaatsen. Niet omdat ik van K13 af wil, maar wel omdat nu eens echt naar de levensvatbaarheid van de club gekeken gaat worden en een samenwerking tussen de Aliantie en K13 een feit moet worden.

    Dus Theo, wees gerust ook hier zal de VVD gewoon haar ding doen.

    Ronald Haverkamp
    fractievoorzitter VVD Rheden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Ronald, in het licht van de VVD-relatie met de Alliantie is het op zijn zachtst gezegd heel merkwaardig dat de Alliantie buitenschot blijft terwijl K13 noet bloeden.
    Het gaat erom dat vriendjespolitiek wordt vermeden. Dat had Elsenaar kunnen voorkomen door daar vanaf het begin open en transparant mee om te gaan. Het heeft er nu alle schijn van dat in de besluitvorming de VVD-kabel Elsenaar-Broeks een dubieuze rol speelt.

    BeantwoordenVerwijderen