Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 13 juli 2009

K13 (2)

Kunsthuis K13 heeft uitstel van executie gekregen. Bij de begrotingsbehandeling in november wordt opnieuw bekeken of de subsidie al dan niet wordt ingetrokken. Er moeten dan ook vorderingen zijn gemaakt in de samenwerking met de Alliantie.

Vorige week zondag (5 juli) had ik kritiek op de afwezigheid van de Alliantie in de discussie. Het uitblijven van steun voor K13 van de zijde van de Alliantie vond ik een nogal laffe houding. De dag daarop, maandag 6 juli, lag er een brief van de Alliantie op de deurmat van het gemeentehuis waarin de Alliantie pleit voor het behoud van de kunstpodia (K13 en Theothorne) in de gemeente en zijn zorgen uitspreekt over inkrimping van het cultuurbudget.

Het is allemaal wat schoorvoetend. Als ik het goed lees dan pleit de Alliantie vooral voor het behoud van de podia in de gemeente en gaat het niet zozeer om onvoorwaardelijke steun voor K13 als organisatie. Of dat podium in Velp nu wel of niet door K13 wordt ingevuld is blijkbaar niet het belangrijkste. Dat noemt de Alliantie “in een breder perspectief plaatsen”.

De samenwerking (het ontbreken daarvan) tussen K13 en de Alliantie komt in de brief ook aan bod. De schuld voor die gebrekkige samenwerking lijkt zowel door de gemeente als door de Alliantie als vanzelfsprekend bij K13 gelegd te worden. Ik zou wel eens willen weten of dat echt alleen aan K13 ligt. Een mooie opdracht voor de gemeenteraad.

K13 en de Alliantie “wonen” in hetzelfde pand. Als zij nu eens gewoon bij elkaar op visite gaan en samen gezellig een koekje in de koffie dopen dan moet het volgens mij helemaal goed komen. Dat kan niet zoveel moeite kosten. Wie de eerst stap zet maakt niet zoveel uit. En ook voor de Alliantie heeft dat voordelen. Bij een volgende bezuinigingsronde zou de Alliantie immers zelf ook nog wel eens stevige steun nodig hebben. En dan is het wat fijn als je steun van de buren hebt. Goed naoberschap is ook in de wereld van cultuur en kunst iets waard.

Onderstaand de brief van de Alliantie aan de gemeenteraad.
------








Velp; 6 juli 2009.

Geachte raadsleden, fractie,

Dinsdag 7 juli a.s. staat u voor het nemen van een belangrijke beslissing: het al of niet voortbestaan van K13 in Velp. Aannemen van het collegevoorstel betekent op termijn het einde voor het bijna 25 jaren bestaande kunstenpodium in het dorp Velp en daarmee het verdwijnen van een theater annex galerie dat in die periode betekenis heeft gehad voor het culturele aanbod in de gemeente Rheden.

Tijdens het recent met u gevoerde overleg over de stand van zaken m.b.t. de kunst en cultuur in de gemeente, hebben wij u gewezen op de dreigende situatie dat niet alleen K13 maar de schouwburgzaal Theothorne in Dieren ook in de gevarenzone kan komen of zich mogelijk al bevindt. Het wegvallen van beide podia zou voor de gemeente Rheden een dramatische verschraling betekenen van de mogelijkheden om een volwaardig cultureel aanbod te presenteren aan de bevolking en zou het cultuurbeleid zoals verwoord in de kortgeleden vastgestelde cultuurnota op losse schroeven zetten.

Momenteel ontvangt K13 structureel € 65.000,- en incidenteel € 25.000,- subsidie. De uiteindelijke beslissing over dit laatste bedrag is in de cultuurnota gekoppeld aan een nog uit te voeren sterkte/zwakte-analyse van K13 en De Alliantie. Hoe de bezuiniging voor twee jaar (2011 en 2012) van € 49.000,- per jaar rekenkundig tot stand is gekomen is ons niet duidelijk, maar een gevolg is dat er van het budget van € 340.000,-, dat in de gemeente wordt uitgegeven aan kunst en cultuur, structureel € 65.000 dreigt te verdwijnen en mogelijk uiteindelijk € 98.000.-. Dat is bijna 30%. Een forse ingreep. Zelfs als de bezuinigingen voor de KxK=K kwadraat regeling en andere cultuurgerichte subsidies niet worden meegerekend.

Het is u bekend dat De Alliantie in de kwestie rond de beƫindiging van de subsidie aan K13 vanaf het begin ervoor heeft gekozen om de ontwikkelingen in een breder perspectief te plaatsen en te wijzen op de dreigende gevaren zoals hierboven omschreven.

Ook hebben wij u laten weten niet onverdeeld gelukkig te zijn met de manier waarop K13 de afgelopen jaren heeft gemeend te moeten opereren waar het samenwerking betreft. Dit bezwaar staat echter los van het dreigende gevaar dat een podium in Velp gaat verdwijnen en daarmee ook een substantieel deel van het beschikbare budget voor kunst en cultuur in de gemeente Rheden. Wij roepen u daarom op alles in het werk te stellen om in Velp een podium te behouden maar bovenal de dreigende aanslag op het gemeentelijk kunstenbudget te voorkomen.

Hoogachtend,
De Alliantie
(paraaf)
Reinier Broeks
Voorzitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten