Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 16 oktober 2010

M-FM schrijft aan Commissariaat voor de Media

M-FM heeft geschreven aan het Commissariaat voor de Media. In de uitgelekte brief worden de opgestapte vrijwilligers ervan beticht dat zij probeerden M-FM monddood te maken via de "hen toegeëigende techniek". De vrijwilligers zouden zijn opgestapt omdat zij zich niet ondergeschikt wilden maken aan de wensen van het bestuur en zij wilden "geen financiële verantwoordelijkheid" dragen. Wat met dat laatste bedoeld wordt is mij een raadsel. Sinds wanneer moeten vrijwilligers financiële verantwoordelijkheid dragen? En wat betekent dat dan?

Klik op een afbeelding om te vergroten.



















De brieftekst
Geachte Dames/Heren,

Op 28 september heeft de gemeenteraad van de gemeente Rheden haar voorkeur uitgesproken voor de keuze van een lokale omroep.

Het betrof een keuze uit de Micro Omroep Stichting, de huidige zendgemachtigde, of RTV Veluwezoon een streekradio uit de gemeente Brummen, waar ca. 20 voormalige vrijwilligers van M-FM nu onderdak willen vinden.

Deze vrijwilligers zijn in maart dit jaar bij M-FM opgestapt omdat zij zich niet ondergeschikt wilden maken aan de wensen van het bestuur die op haar beurt moet handelen conform de eisen van de Mediawet.

De vrijwilligers hadden veel passie en ambitie en beschouwden M-FM als “eigen bezit” maar wensten geen financiële verantwoording te dragen. De spanning liep hoog op maar men wenste geen oplossing of bemiddeling. Ook wilde niemand alsnog toetreden tot het bestuur. De samenwerking werd abrupt beëindigd.

Bij het opstappen was de achterliggende gedachte vermoedelijk, dat, na zo’n massaal vertrek, M-FM binnen enkele weken monddood zou worden. Het bestuur zou dientengevolge gedwongen zijn om te vertrekken zodat zij hun oorspronkelijke vrijwilligerswerk zondermeer weer zouden kunnen oppakken.

Om het plan kracht bij te zetten schakelden zij bovendien de hen toegeëigende techniek in. Daags na hun vertrek bleek dat de meeste computers ontoegankelijk waren. De kabelkrant, de zendapparatuur en de website functioneerden hierdoor niet meer.

Het bestuur van M-FM heeft onmiddellijk actie ondernomen en heeft de problemen opgelost. Om dit te realiseren moest er op korte termijn dure programmatuur en apparatuur worden aangeschaft en geïnstalleerd. Inmiddels zijn de meeste zaken weer volledig op orde en dankzij nieuwe vrijwilligers verwacht M-FM zich de komende tijd, beter dan ooit, in de ether en op de kabel te kunnen presenteren.

Daarom is de voorkeur die de gemeenteraad van Rheden uitspreekt voor ons onbegrijpelijk.

De raad concludeert dat M-FM evenals de potentiële RTV Veluwezoom voldoet aan alle gestelde eisen. Toch spreekt zij zich uit, voorkeur te hebben voor RTV Veluwezoom, met als enige argument: “dat zij zo’n vertrouwen en hoge verwachtingen heeft in de 20 ex-vrijwilligers van M-FM.

Geachte Raad voor de Media, wij verzoeken u om de zendvergunning van Micro Omroep Stichting voor de komende vijf jaar te verlengen. Micro Omroep Stichting heeft de afgelopen 14 jaar bewezen een betrouwbaar platvorm voor vrijwilligers te zijn en vecht daarom tegen een oneerlijk dreigend faillissement met alle financiële gevolgen.

Hoogachtend,
W.G.Ekdom
Voorzitter Micro Omroep Stichting

12 opmerkingen:

  1. W.G.Ekdom weet blijkbaar niet dat hij bestuurder is van de MOS. M-FM is slechts een roepnaam voor het station. Het kan dus nooit "Bestuur van M-FM zijn".

    Weer zijn daar de ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van de oud-medewerkers. Bij mijn weten is in ieder geval de website nog een maand nadat de breuk een feit was in de lucht gebleven. Tijd genoeg om iets nieuws in elkaar te draaien. (Nee, wacht! Dat hebben ze gedaan :) )

    Aanschaf van de dure programmatuur en apparatuur is een bewuste keuze van het bestuur geweest. Mijns inziens zeer onverstandig als je club nog een schuldenlast heeft. Met kennis van zaken had dat (bijna) zonder investeringen gekund. Met diezelfde kennis van zaken was de oude infrastructuur denk ik ook wel weer aan de praat te krijgen geweest. Als die kennis van zaken er niet is, dan rest inderdaad maar 1 ding. Nieuw kopen, en dat is wat er gebeurd is.

    Tijdens één van de informatieavonden liet Theo de Haan weten dat ze offertes aan het beoordelen waren voor een nieuwe website. Terwijl ze twee heuse webdesigners in de nieuwe gelederen hebben.

    Het bestuur van de MOS heeft de financiële gevolgen van een faillissement volledig aan zichzelf te danken, zeker na de recentelijk gedane investeringen in de onderneming. (Zo betitelde Theo de Haan de stichting tijdens de informatieavond in Rheden)
    Wat is er oneerlijk aan een faillissement als je er zelf een bende van maakt?

    De gemeenteraad van Rheden heeft een heel duidelijk signaal afgegeven. In de eerste bespreek ronde bleek dat de partijen geen voorkeur of een voorkeur voor RTV Veluwezoom hadden. Geen van de partijen had vertrouwen in M-FM. Na indiening van het amendement zijn de twijfelende partijen (op het CDA na. Dat bleef twijfelen) overstag gegaan.

    De brief is gericht aan het Commissariaat voor de Media. In de laatste alinea wordt het woord gericht aan de Raad voor de Media. Erg onzorgvuldig. Maar wel tekenend voor voor de MOS mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Om de laatste regel moet ik efg hard lachen: "en vecht daarom tegen een oneerlijk dreigend faillissement met alle financiële gevolgen."

    Klopt. Ekdom werd als een van de enigste beter van mfm.

    Bijvoorbeeld: Hoe kun je nou als bestuuder van MFM de ruimte van MFM verhuren aan je eigen bedrijf.

    Zelf zei hij dat zijn eigen bedrijf 100 euro all-in betaalde aan MFM. En dan maak je dus gebruik van alles, inclu de tel die torenhoge rekeningen had, internet, water, licht en een verwarming die altijd heeeel hoog stond.

    Kortom voor een een paar centen een ruimte huren van MFM is vreemd. En hoe kun je nou zaken doen met jezelf?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De medewerkers zijn vertrokken omdat ze geen vertrouwen meer hadden in het bestuur. Dat zegt toch al genoeg.

    En met 5 nieuwe mensen (familie) inclu bestuur kun je een omroep niet runnen.

    Na een half jaar is er nog steeds niets veranderd.

    Naast non-stop muziek op de radio is er geen lokaal nieuws meer.

    En op de kabelkrant zie ik alleen wat nieuws wat ik ook letterlijk terug vindt in de Gelderlander.

    Dat is neem ik aan DIEFSTAL? Of mag dat zomaar, wie weet daar meer over te vertellen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weet meneer Kooijmans al hoe het staat met die lijst met medewerkers van MFM.

    Niemand op die lijst is bekend. Voor zover bekend zijn het niet bestaande personen.

    Kan meneer Kooijmans dit eens controleren?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De zendmachtiging loopt zondag 17 oktober af, dus MFM is toch al dood.

    Cvdm is niet gek, ze weten een heleboel net als Rozendaal. MFM is exit

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Brief is niet eens ondertekend en dus niet rechtsgeldig. Iedereen kan zo'n briefje maken.

    "Daags na het vertrek van de vrijwilligers" was het bestuur in de gelegenheid gesteld om uitleg en toelichting te geven over de techniek, website en nog een paar andere zaken. Hierop heeft men niet gereageerd. Er zijn zelfs door het bestuur daarna nog gewoon berichten geplaatst etc. Men beschikte gewoon over de logins en wachtwoorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze brief is een digitale versie, een kopie. Het is logisch dat hij niet ondertekend is. De brief die verstuurd is aan het commissariaat zal vast wél ondertekend zijn.

    De lijst vrijwilligers is afkomstig uit de stukken voor de gemeenteraad. Hoezo zou ik die controleren? Hoe stel je je dat voor? Als iemand er ten onrechte op staat kan ie zich bij mij melden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. leuk he nieuw apparatuur, maar dan moet het oude niet onklaar gemaakt worden :-) al met al. De gene die wint is de winnaar. maar doe niet met z'n alle zo kinderachter het welles-nietes spelletje te spelen! achterlijk kleuter gedrag!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De lijst met namen klopt niet, omdat de mensen gewoon niet bestaan. Een simpel mailtje aan MFM met de vraag om adres gegevens zou al genoeg zijn. Want die hebben ze niet.

    Willem zal dus ook geen antwoord geven neem ik aan.

    Wel jammer dat Rozendaal niet meteen besloten heeft, dan had MFM nu al bij het CvdM gezeten om de licentie in te leveren.

    Kan de oude ploeg weer van start, want nu is er helemaal geen lokaal nieuws meer, en dat mis ik heel erg.

    Weet de gelderlander al dat de berichten geleend/gejat worden door MFM?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een slap excuus waarom er al geruime tijd alleen maar nonstop muziek te horen is. over de website maar niet te spreken want ook die hadden ze zelf nog wel bij gewerkt met gekopieerde nieuwsberichten (terwijl ze er volgens deze brief niets mee konden) en dan verzoeken ze ook nog om een zend machtiging ze vragen t niet eens. als ze t niet krijgen komt de haan het cvdm persoonlijk opzoeken...

    Het is volgens mij belangrijker voor het "bestuur" om hun zaakjes die niet in een omroep horen voort te zetten want een passie voor radio hebben ze niet over de ervaring om radio te maken en te oordelen hoe je goede radio moet maken maar te zwijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. wat een aantal weken geleden reeds gemeld werd: Politiek Rheden kletst maar wat komt nu opnieuw naar voren!

    Wat een onzin kan Kooymans toch produceren ! Kooymans kan beter een vis acte aanvragen en zo tot rust komen

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik denk dat er nu één gefrustreerd gaat raken. Meestal de waarheid wordt uitgesproken is er altijd één die daar last van heeft.
    "schoenmaker hou je bij je leest".

    BeantwoordenVerwijderen