Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 6 maart 2008

CO2

Ach wat schattig! De gemeente Rheden heeft de CO2-bomenprijs 2007 gewonnen omdat vorig jaar ter gelegenheid van de bomenplantdag 2700 jonge boomjes zijn geplant in Nationaal Park de Veluwezoom. Daarmee legt zij per inwoner het hoogste aantal kilo’s CO2 vast.

Hoe cynisch moet je zijn om dit breed uit te meten terwijl je op het Rozendaalse Veld duizenden bomen aan het verdelgen bent. Hoeveel kilo CO2 is daarmee gemoeid? En hoeveel kilo CO2 wordt tijdens die bosvernietiging door machines uitgestoten?

En dan ook nog dik doen over die 70 bomen die de gemeente aan de bevolking “schenkt” ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Beatrix. Op het bord aan de Larensteinselaan, bij die ene boom die tot nu toe geplant is, staat trouwens dat het een cadeautje is voor de koningin. Dus de gemeente geeft twee keer hetzelfde cadeau weg. Bovendien is het een sigaar uit eigen doos. Of heeft de burgemeester de bomen soms uit eigen zak betaald? Waar blijven die bomen trouwens? Wordt dat ook weer een meerjarenplan?

Over CO2 gesproken. Rechts ’n foto van de recente bomenkap op Landgoed Rosendael Ik telde meer dan 200 bomen die tegen de vlakte zijn gegaan. Vorig jaar was het park al rigoreus ontdaan van Amerikaanse eiken. Nu betrof het vooral naaldbomen maar ook een behoorlijk aantal berken en enkele beuken. Veel bomen staan nu onbeschermd. Bij de storm van afgelopen weekeinde stonden enkele bomen vervaarlijk te kraken. Bij een volgende flinke storm zullen er waarschijnlijk vanzelf nog een aantal sneuvelen. .

Trouwens, niet alleen in Rozendaal en Rheden maar ook in de gemeente Renkum kunnen ze er wat van. Laatst reed ik over de Kneppelhoutweg in Oosterbeek. Daar was een hele rij monumentale reuzen geveld. Bomen met een diameter van zo’n anderhalf meter. Volgens mij waren het eiken. Schijnt te maken te hebben met de gelijktijdige veroudering van veel bomen. Blijkbaar is nu een hele generatie aan de beurt voor de houtzagerij en vooral voor de kachel.

3 opmerkingen:

  1. "Per inwoner bespaart Rheden 119 kilo in de tientallen jaren dat de bomen groeien."
    Duizend kilometer rijden en je hebt de tientallen jaren alweer verstookt. Het hele idee van bomen planten ter compensatie van CO2 is onzinnig. Het is een moderne aflaat. Iedereen kan uitrekenen dat je met boomaanplant nooit je CO2 kunt compenseren. Het gaat om druppels en gloeiende platen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klopt Martijn. En met onnodige bomenkap haal je druppels van die gloeiende plaat af.
    Overigens. Terugdringing van CO2, fijnstof etc. kan ook aanzetten tot benutten van economische kansen.
    Een regionaal voorbeeldje: de A12-overkapping zoals voorgesteld door de Stichting Duurzame A12. Kost wat maar je zet de regio in een klap op de internationale innovatiekaart. 'n aardige investering voor de Gelderse NUON-spaarbank?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dan weet ik ook nog wel een leuke. Natuurmonumenten.
    Uit hun reclamefolder:
    "Plant een boom in het natuurmonumenten klimaatbos. Stort Euro 25,00."

    Nog meer koppen uit hun reclamefolder: "De temperatuur stijgt, samen verantwoordelijk, bomen zuiveren de lucht, maak je hart groen."

    Laten we eens kijken naar "bomen zuiveren de lucht"

    Gemeente Rheden kapt 20 ha bomen op het Rozendaalse Zand.

    Aansluitend hieraan, kapt Natuurmonumenten ook nog eens 12 ha bomen.

    In totaal worden er dus zo'n 32 ha bomen gekapt voor het maken van een zandverstuiving.

    Leuk,als je bedenkt dat als Natuurmonumenten die 12 ha niet zou kappen, de Gemeente Rheden ook niet gaat kappen, want dan wordt de zandverstuiving te klein om levensvatbaar te zijn.

    Trouwens 30 ha zandverstuiving groeit ook binnen "no time" dicht, omdat de stikstof in de grond slaat, waardoor mossen en algen de kans krijgen om uitbundig te groeien.

    Natuurmonumenten: ga je schamen. Klop geen mensen geld uit de zak, terwijl je schaamteloos aan de andere kant bomen in de vernieling helpt.

    MENSEN LAAT JE GEEN ZAND IN DE OGEN STROOIEN EN ZEG JE ABONNEMENT BIJ NATUURMONUMENTEN OP!!!!

    Marja Braaksma

    BeantwoordenVerwijderen