Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 1 november 2007

Vox populi

Wethouder Jan Bart Wilschut heeft een zware lastige portefeuille. In het project Hart van Dieren ligt Wilschut al (terecht) onder vuur. Maar hij heeft ook bouwen en wonen in zijn pakket. Bovendien is hij verantwoordelijk voor de aanpak van de zogenaamde “rotte kiezen”. (zijn eigenwoorden), verloederde plekken in de gemeente zoals het voormalige zwembad Beekhuizen en het oude Aldi-terrein aan de Nordlaan in Velp. En dat gaat niet goed.

Mede dankzij de VVD heeft hij al bakzeil moeten halen bij de opwaardering van Beekhuizen. En in de raadsvergadering van 30 oktober stak deze partij opnieuw een spaak in het wiel van de plannen voor woningbouw op het voormalige Aldi-terrein aan de Nordlaan in Velp.

Nu eiste de VVD in een amendement aanpassing van het “Aldi-bouwplan”. Het aantal woonlagen moet worden teruggebracht van vier naar drie. Een van de bouwlagen met betaalbare woningen moest er aan geloven. De bovenste bouwlaag met de duurste woningen moest wel behouden blijven. (voor potentiĆ«le VVD-stemmers natuurlijk). De VVD werd overigens gesteund door de andere coalitiegenoot, het CDA. En Gemeentebelangen natuurlijk die, nadat ze uit het college zijn gegooid, weer naar hartelust NEE kan zeggen.

De reactie van Wilschut was begrijpelijk. Hij is bang dat afroming van de bouwplannen leidt tot afstel en tot slechtere alternatieven. Waarbij de 50/50-verdeling in het nadeel van de betaalbare woningen uitpakt. Een mooi voorbeeld is het bouwplan in De Steeg waar de projectontwikkelaar heeft afgezien van nieuwbouw op de plek van het voormalige klooster omdat het aantal woningen van de gemeenteraad moest worden teruggebracht. De projectontwikkelaar heeft daarop het klooster verkocht. Nu wordt het gebruikt als opslagplaats voor Poolse arbeiders die in mensonwaardige omstandigheden zijn gehuisvest. En ik denk dat dat ook niet echt de bedoeling was van de bezwaarmakers tegen de bouwplannen.

Op deze wijze kom je natuurlijk nooit aan de doelstelling van 1100 woningen in 2010. En al helemaal niet aan de 550 betaalbare woningen. Bij iedere aanpassing van bouwplannen sneuvelen de goedkope woningen het eerst. Dat gebeurt al bij de Rhederhof en in de plannen van Rheden Bestrating is het aantal betaalbare woningen al teruggebracht. En bij Nimmer Dor is het nog maar de vraag of en hoeveel betaalbare woningen gerealiseerd zullen worden.

Wilschut wilde bij de Nordlaan dan ook niet toegeven. Gelijk heeft hij. Op deze manier is niet te voldoen aan de opdracht. Die heeft de gemeenteraad zelf opgesteld. In 2010 moeten er 1100 woningen zijn bijgebouwd, waarvan 50% in de categorie betaalbaar. En vervolgens geeft dezelfde gemeenteraad niet de mogelijkheid om de opdracht uit te voeren.

Na een langdurige schorsing van de raadsvergadering werd duidelijk dat de coalitie van PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en CU scheuren vertoont. En dat Wilschut er ook genoeg van heeft. Volgens mij werd nog net voorkomen dat hij het bijltje erbij neergooit.

Hier speelt ook Hart van Dieren mee. Wilschut zal waarschijnlijk op moeten stappen omdat de bestuurlijke controle van Hart van Dieren heeft gefaald. Dan maakt het nu niet meer zoveel uit hoe hij handelt. Dat maakt hem nu even onafhankelijker van de grappen en grollen van de raad. Hij pikt het niet meer. Maar zo had hij al veel eerder tegen de raad moeten optreden.

Niet alleen Wilschut heeft genoeg van het dwarsliggen van de raad maar de VVD en het CDA hebben ook genoeg van Wilschut. Ook hier speelt Hart van Dieren mee. Van een verliezer moet je je zo snel mogelijk distantiƫren lijken de VVD en het CDA te denken.

Zij vergeten echter dat zij daar zelf ook voor verantwoordelijk zijn. Zowel voor het falende Hart als voor de poppenkast rond de bouwplannen.

De Rhedense VVD ontwikkelt zich steeds meer als een partij die het moet hebben van de VVD-nimby’s, het welbegrepen particuliere eigenbelang van de omwonenden. Zodra een verongelijkte burger zijn vinger opsteekt komt buikspreekpop VVD in het geweer.

En de murmelende, vrijwel onverstaanbare woordvoerder van het CDA blinkt vooral uit door het stellen van vragen in plaats van het geven van een mening. Het CDA vergeet toch hopelijk niet dat in een vorige coalitie CDA-wethouder Jan Jansen verantwoordelijk was voor het bouwvolume van die 1100 woningen? En dan nu even dwars gaan liggen?

Misschien is het een idee om “Bouwen en wonen” en de “rotte kiezen” onder te brengen bij “die kapper uit Dieren”. VVD-wethouder Hans Elsenaar voert volgens mij geen klap uit. Over de rondweg in Laag Soeren hoor ik ‘m niet. En ik zie hem verder alleen nog op foto’s in de krant bij feesten en partijen.Of doet ie alleen voor spek en bonen mee? Is ie soms nu al ere-wethouder?

Het is wel sneu voor wethouder Wilschut. Het ligt ook wel ’n beetje aan de hemzelf. Hij had al die moeilijke dossiers wat beter moeten verdelen over zijn maatjes in het college. Terwijl hij zich kapot werkt op deze ondankbare onderwerpen lopen zijn collega's 'n beetje te lanterfanten. En zij ontspringen al lintjesknippend nu de dans.

Jammer van Hart van Dieren. Daar heeft hij, overigens samen met CDA-er van Haaren en de gemeenteraadsleden van de VVD, het CDA en de eigen PvdA, grote fouten gemaakt en dat heeft terecht consequenties.

Dus ik ben het politiek vaak niet met hem eens maar ik heb veel respect voor de inzet en de vechtlust van deze wethouder. Hij probeert het tenminste. Een mens met inhoud die niet bij iedere beslissing berekent hoeveel stemmen het kost of oplevert.

Ik zou het dan ook zeer onterecht vinden als hij sneuvelt over de woningbouw en de 50/50 regeling. Daarin steun ik 'm van harte.

En hij moet zich niet laten koeioneren door de vox-populi van de VVD en de wisselaars van het CDA. Zulke politieke vrienden kun je missen als kiespijn.