Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 31 oktober 2008

Stand van zaken Nimmer Dor

Ik heb dit bericht even bovenaan de lijst van postings geplaatst omdat het anders in het Traverse-geweld verdrinkt. Nimmer Dor verdient ook aandacht.Door: Bob Bouhuijs

Afgelopen maandag 27 oktober hield Soerens Belang haar najaarsvergadering in de Harmonie in Laag Soeren. Hierbij werd onder meer gesproken over het bouwplan Nimmer Dor. Projectleider Tim Strikers gaf een korte toelichting op de actuele stand van zaken.

Vooral de aanwezigheid van een steenuilenpopulatie blijft het plan belemmeren. In dit kader schetste Strikers een aantal toekomstscenario’s voor het project.

Allereerst bestudeert de gemeente de mogelijkheid de strenge toetsing aan de Flora- en faunawet afgezwakt te krijgen, zodat zonder een adequaat compensatiegebied voor de steenuilen toch gebouwd kan worden.
Daarnaast werd de optie voor ‘gefaseerd bouwen’ genoemd. Het plan zou dan in fasen verwezenlijkt worden, zodat de compensatieverplichting van zes hectare biotoop over meerdere jaren kan worden uitgespreid. Ten slotte hield Strikers rekening met een scenario waarin in zijn geheel niet gebouwd wordt. Dit is opvallend, want dit is voor het eerst dat er vanuit de gemeente rekening gehouden wordt met dit vooruitzicht.

Al met al toonde de uiteenzetting de hopeloze situatie voor de gemeente.
Zo was het compensatieplan dat was te zien nagenoeg identiek aan het plan dat eerder juist door het ministerie van LNV was afgewezen.
Zodoende is het te verklaren dat de gemeente omziet naar allerlei kunstgrepen, zoals het afzwakken van de compensatieverplichting en ‘gefaseerd bouwen’.

Hoewel de aanwezigheid van steenuilen momenteel ongetwijfeld het sterkste juridische argument is van de tegenstanders, leidt dit gegeven toch wat af van de meer principiƫle discussies over de algemene landschappelijke en ecologische schade die het project met zich meebrengt, alsmede het vraagstuk van de woningbehoefte. Het is dan ook wat teleurstellend dat op de betreffende avond niet de gelegenheid werd geboden om hierover plenair met wethouder, raadsleden of andere aanwezigen in debat te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten