Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 10 november 2008

CDA boos op B&W

Gedonder in Rheden.

Het CDA is boos over de communicatie van het college van B&W naar de Tweede Kamer.

Het CDA heeft dat zelf nog niet (maandag 10 nov. 15:00 uur) op haar website gemeld. Daarom doe ik dat vast maar even.

Vorige week stuurde het college van B&W een brief aan enkele kamercommissies over de "Traverse Dieren".

Daarin werd de motie van de gemeenteraad over het behoud van de rijksmiddelen niet gememoreerd.

Dat is natuurlijk wel merkwaardig.

De initiatiefnemer van die motie, de CDA-fractie, was daar niet van gecharmeerd en trekt het college hierover dan ook aan zijn jasje.

In het antwoord blijft het college vaag. De gemeenteraad is voor het college slechts één van de pionnen in het Traverse-spel. Als het aan het college uitkomt dan zal zij aan de motie refereren.

Wie is er nu de baas in Rheden? Het college of de raad?
-------------------------------------------------------------------------------
Bijgaand de opmerkingen van het CDA en het antwoord daarop van het college.
-------------------------------------------------------------------------------
Aan het College van B&W van Rheden

Geacht College,

Met bevreemding heeft de CDA-fractie kennis genomen van uw brief aan de Tweede Kamerleden en het persbericht van heden inzake de Traverse Dieren, aangezien daarin met geen woord wordt gerept over de raadsbreed aanvaarde motie over dit onderwerp op 4 november j.l.

Doordat in het persbericht wel de reacties van andere instanties worden gememoreerd, wekt u de onjuiste indruk dat uitgerekend de Raad van Rheden hier in gebreke is gebleven.

Bovendien heeft u hiermee geen gevolg gegeven aan het raadsbesluit om de inhoud van de motie ter kennis te brengen van (ondermeer) de leden van de Staten Generaal.
De CDA-fractie verzoekt u uit te leggen, waarom u hebt besloten in uw brief aan de Tweede Kamerleden en in het persbericht aan deze motie van de Raad voorbij te gaan.

Ten tweede verzoekt de fractie mede te delen hoe u op korte termijn deze omissie gaat herstellen.

Hoogachtend,
namens de CDA-raadsfractie
Chr.L. van Gulyk (secretaris)

----------------------------------------------------------------------------
En het antwoord van B&W aan de CDA-fractie
----------------------------------------------------------------------------

Aan de CDA-fractie,

De Traverse Dieren is een onderwerp waarbij op diverse borden tegelijk geschaakt dient te worden. Gemeente, provincie en ProRail dienen een gezamenlijke lijn te trekken en intensief samen te werken bij de voorbereiding van de plannen.

Belangengroeperingen worden nauw bij dit proces betrokken, onder meer door middel van de Tafel van Tien. Maar ook is een intensief lobby-traject voorzien. Daarbij spelen raad, provinciale staten, de colleges van gedeputeerde staten en burgemeester en wethouders, bevolking, belangengroeperingen e.d. een rol.

Doel hiervan in deze fase is om het rijk er van te overtuigen dat het voor het oplossen van de verkeers- en leefbaarheidsproblemen die het spoor en de N348 in de kern van Dieren veroorzaken absoluut noodzakelijk is de rijksbijdrage te handhaven op het eerder toegezegde bedrag van € 53,- miljoen.

In dat kader worden verschillende acties vorbereid en uitgevoerd. Een gefaseerde aanpak staat ons daarbij voor ogen. De mening van de raad is reeds meermalen verwoord in brieven en notities. Dit zal ook in de toekomst worden benadrukt, waarbij onder meer verwezen zal worden naar de motie die afgelopen dinsdag daarover is aangenomen. Wij letten nadrukkelijk op de dosering.

Naar verwachting eind deze week is er een vervolgoverleg op het ministerie. Aansluitend daaraan zullen, afhankelijk van het resultaat uiteraard, alle registers open getrokken worden om het maximale resultaat te bereiken.

Burgemeester en wethouders van Rheden

-----------------------------------------------------------------------------------
Onderstaand de motie waar het CDA op doelt. Deze motie is unaniem door de Rhedense raad aanvaard.
-----------------------------------------------------------------------------------
Motie Rijksmiddelen Traverse Dieren

De raad van de gemeente Rheden, in vergadering bijeen op 4 november 2008, sprekende over de Begroting 2009,

constaterende dat,

- het Rijk mede naar aanleiding van het besluit om af te zien van de aanleg van een noordelijke aftakking van de Betuwelijn, aan het project ‘Hart van Dieren’ een bijdrage van € 53 miljoen heeft verleend om de verkeers- en leefbaarheidsproblemen die het spoor en de N348 in de kern van Dieren veroorzaken, op te lossen;

- het oorspronkelijke project ‘Hart van Dieren’ om financiële redenen niet langer haalbaar is gebleken, maar dat het doel van het huidige project ‘Traverse Dieren’ onveranderd is gebleven, nl. het bieden van oplossingen voor de verkeers- en leefbaarheidsproblemen als gevolg van de doorsnijding van de kern van Dieren door spoor en weg;

- door het eventueel wegvallen van de rijksbijdrage (of een deel daarvan) het gehele project op losse schroeven komt te staan;

- gemeente en provincie thans eendrachtig en met spoed werken aan een nieuw plan dat past binnen de middelen die thans voorzien mogen worden;

- er signalen zijn dat rijksmiddelen die bestemd zijn voor de oplossing van de verkeersproblemen in Dieren mogelijk overgeheveld worden naar andere projecten waarbij nieuwbouw van het station Arnhem genoemd wordt;

besluit,

- uit te spreken dat de doelstellingen van het oorspronkelijke project ‘Hart van Dieren’ om een einde te maken aan de verkeersoverlast, verkeersonveiligheid en aantasting van het leefmilieu in Dieren, nog steeds ten volle gelden;

- de leden van de Staten-Generaal op te roepen om de plannen gericht op verbetering van de verkeersveiligheid en leefbaarheid in Dieren te garanderen en daarvoor de bijdrage van € 53 miljoen beschikbaar te houden;

- het College van Burgemeester en Wethouders te verzoeken om deze mening ter kennis te brengen aan de ministers van VROM, Verkeer en Waterstaat; de leden van de Staten Generaal; College van Gedeputeerde Staten Provincie Gelderland en de Provinciale Staten van Gelderland.

en gaat over tot de orde van de dag.

De Steeg, 4 november 2008,

(noot: de motie is ondertekend door alle raadsfracties)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten