Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 10 november 2008

Bloemershof en de bomen

Bij de Rhedense begrotingsbehandeling maakte GroenLinks-fractievoorzitter Janet Duursma zich druk om de bomen op terrein Bloemershof.

Zij wil de achterste bomenrij sparen. De bomen zijn opgenomen in het bomenplan van de gemeente en zij wilde dat deel van de Bloemershof graag een park-bestemming geven.

Die bomen moeten weg omdat een deel van het terrein vervuild is. Is er geen betere oplossing? De vragen die zij daarover aan het college had gesteld waren echter nog niet beantwoord.

Wethouder Luuk Kuiper kwam in zijn antwoord met sterke argumenten. Sanering is strikt genomen niet verplicht. Na uitvoerig overleg met de provincie en externe deskundigen is daar toch voor gekozen. De gemeente wil een veilig en schoon Bloemershof-gebied creëren en houden. Het mag niet zo zijn dat later alsnog moet worden gesaneerd. Bijvoorbeeld omdat de normen worden aangepast. Als er zonder sanering een park van dat deel van Bloemershof wordt gemaakt kunnen mensen, waaronder kinderen, in contact komen met de vuiligheid en dat wil de gemeente voorkomen. Ook voor het gevoel van veiligheid is het beter dat de bodem wordt geschoond.

Daarnaast zijn er nog andere argumenten. De aanwezigheid van bodemvervuiling, ook al is die relatief gering, beïnvloedt de prijs van woningen. Een schoon gebied bevordert de koop en later de eventuele doorverkoop van woningen. Wanneer het gebied niet smetteloos is dan zal er altijd een odium van vervuiling aan de Bloemershof blijven kleven. Dus aanpakken en daarna het karakter van dit gebied zo spoedig mogelijk herstellen. Daartoe worden na de sanering dan ook vrij forse bomen teruggeplaatst.
(noot: strikt genomen betekent het woord odium : haat, vijandschap. Waarschijnlijk bedoelde Kuiper hier dat de Bloemershof dan een slechte naam krijgt)

De bomen van Janet zullen dus sneuvelen.

Overigens hield Duursma in het kader van duurzaamheid een hartstochtelijk pleidooi voor de natuur en het milieu en de plaats van de mens daarin. Kom ik misschien nog op terug. Als ik wat meer tijd heb. De woorden korenwolf, steenuil, ontbossing en erosie komen er ook in voor (ik hoor sommige mensen al brommen!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten