Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 30 november 2010

De Rechtstaat in de Breukinklaan

Door: Adriaan Dolk

De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogst rechtsprekende instantie in Nederland. Zij gaat na of “lagere rechters” de Nederlandse wet juist hebben toegepast. De president van deze Raad sprak op 24 oktober in het programma Buitenhof over ondermijning van de rechtspraak. Hij doelde op de kritische uitspraken van parlementariër Wilders . ‘Met dergelijke uitlatingen wordt er op een foutieve manier ingespeeld op gevoelens bij het publiek.’ En: ‘Met name een parlementariër dient bij te dragen aan de stabiliteit van de rechtstaat’, voegde de president er aan toe.

We mogen allemaal onze handen dichtknijpen dat we in een land leven met een onafhankelijke rechtspraak, voeg ik er dan op mijn beurt aan toe. Ook onze rechterlijke macht maakt fouten, maar je moet er niet aan denken dat bestuurders niet kunnen worden gecorrigeerd door een onafhankelijk rechter. De media laten bijna dagelijks voorbeelden zien hoe het er in die andere landen dan aan toe gaat. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft het er druk mee. Laten we dus uiterst zorgvuldig omspringen met onze rechtstaat.

Maar parlementariër Wilders staat niet alleen; ook elders in onze democratie worden opmerkingen gemaakt of discussies gevoerd waar onze rechtstaat gebutst en gehavend uit te voorschijn komt.

Een vergadering van Provinciale Staten van Gelderland op 29 juni van dit jaar. Aan de orde is de uitspraak van de Hoge Raad over aansprakelijkheid voor door Vitesse geleden schade. Alle partijen accepteren en respecteren de uitspraak van de Hoge Raad. Maar – verbaas u – alleen de SGP zet vraagtekens bij dit vonnis.

Daarover gekapitteld door een collega statenlid zegt de heer Klein: ‘ik heb het recht om er iets van te vinden, welke macht het ook is.’ Onze nationale wijsgeer Spinoza zou het niet beter gezegd kunnen hebben, maar je hoort Bas van der Vlies in de verte met z’n tanden knarsen. Als statenlid in functie trekt de heer Klein wel een uitspraak van ons hoogste rechtscollege in twijfel. Dit is niet bepaald een bijdrage aan de stabiliteit van de rechtstaat door een gezagsgetrouw politicus. In ons land heeft de Hoge Raad het laatste woord als het over rechtspreken gaat.

De Hoge Raad heeft zich recent ook uitgesproken over het dak bovenop een garage in de Breukinklaan in Dieren. De bouwvergunning voor het dak is door de Hoge Raad nietig verklaard. In de gemeenteraad van Rheden is er nu een motie aangenomen om door een bestemmingsplanwijziging de bouw van het dak alsnog te legaliseren.

Wij slimme lokale politici weten nog wel een sluipweggetje om onder dat vonnis uit te komen, is kennelijk de gedachte. Zou een wijziging van het bestemmingspan met zulke motieven een bijdrage zijn aan de stabiliteit van de rechtstaat? Daar zet ik meerdere vraagtekens bij en bovendien zal het toch al wankele vertrouwen van de inwoners in het lokale bestuur, verder geweld worden aangedaan.

Niet doen, die motie en je rug rechthouden. De Hoge Raad heeft gesproken; onze rechtstaat is een waardevol bezit.

Adriaan Dolk, Dieren

4 opmerkingen:

  1. Lees op www.groeppieperrook.nl een ander geluid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gaan nu zelfs politici anoniem reageren? Is dit soms een reactie van de groep Pieper-Rook?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Wim,

    Vonnis of geen vonnis, ik blijf het een vreemde zaak vinden dat na een uitspraak van de Hoge Raad de doelpalen worden verzet. Maar ik ben dan ook geen jurist.

    Met vriendelijke groet,

    Adriaan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Adriaan,
    Begrijpelijk. Door eenzijdige belichting in de krant is het verhaal compleet uit zijn verband gerukt. Zelfs raadsleden lijken de weg kwijt te zijn en denken dat Breukinklaan op zich staat. Maar vergeten dat eerder zaken zo zijn opgelost! Zelfs is een hoogleraar erbij gesleept die de kwestie ook van een kant hoort. Voor zo'n iemand heel onverstandig!
    Neem aan dat je met Hoge Raad de Raad van State bedoel. Hoge Raad is in ons land het hoogste Rechtscollege binnen de gewone rechterlijke macht.

    BeantwoordenVerwijderen