Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 6 januari 2010

De rust verklaard

Op 1 januari was ik me toch woest. Niks geen vernielde bushokjes, afgerukte verkeersborden of ontplofte vuilnisbakken. Een luizig winkelwagentje dat geblakerd op straat stond was al wat mijn spiedend oog ontwaarde. En een verkeersbord dat uit zijn hengsels hing maar dat kan ook nog van vorig jaar zijn want het zag er rondom op straat netjes en opgeruimd uit. Dat viel vies tegen zeg. Waar moet dat heen? Nu kan ik niet eens mijn frustraties de vrije loop laten. Niet afgeven op dat gajes, die aso-biggen die voor galg en rad opgroeien en jaarlijks tijdens oud-en-nieuw voor kapitalen vernielen. Gadverdamme, wat ’n tegenvaller.

Waar ligt dat nou aan? Het lijkt erop dat de raddraaiers die het in voorgaande jaren zo versjteerden zijn afgestapt van het vuurwerk en het opblazen van straatmeubilair. Zijn ze op hun weg naar volwassenheid inmiddels in de fase coma-zuipen aanbeland? Wel lekker rustig op straat maar dat roept meteen de volgende vraag op. Waar zijn hun opvolgers? Ook dat is te verklaren. De bevolkingskrimp wordt voelbaar. Er worden steeds minder kinderen geboren en straks hebben we helemaal geen jeugd meer. Daar gáát onze toekomst. Is er een groot zwart gat en moeten we gaan mopperen op ouden van dagen en ander gespuis. Vandaar al die berichten over hangouderen. Daarmee lopen we ons warm voor de toekomst. Je moet toch iets te mekkeren hebben. En de hangjongere van nu is de hangoudere van 2050. Als die lekker asociaal blijft dan kunnen ze mooi een leven lang als pispaal mee.

De politiek zal zich wel op de borst kloppen over die rustig verlopen jaarwisseling. Dat ligt natuurlijk aan het samenscholingsverbod dat het Rhedense opperhoofd Petra van Wingerden had ingesteld. Dat smaakt ongetwijfeld naar meer.

Ja, dromen zijn er om vervuld te worden. Bij de volgende jaarwisseling brengen we een bezoek aan de control room in De Steeg. Tientallen televisieschermen bedekken de wanden en camera’s registreren iedere beweging op straat. De telexen ratelen en ordonnansen rijden af en aan. In deze bijenkorf beleeft IJzeren Petra haar finest hour. Rustig maar gedecideerd deelt zij haar orders uit. “Hier alpha-1. Groepje bejaarden bij het Lorentzhuis gesignaleerd. Direct ingrijpen. Over en sluiten.”

Of is het al zover? In de nieuwjaarsnacht zag ik tientallen lichtjes hoog aan de hemel. Worden we precies zoals in het Brabantse Aalburg vanuit de lucht bespied? Daar had de burgemeester onbemande spionagevliegtuigjes ingezet om de boel in de gaten te houden.

Ach, laat ik nog ’s inschenken. Wat was het leven vroeger simpel. In mijn jonge jaren verzamelde de Oosterbeekse dorpsjeugd zich bij de jaarwisseling voor het politiebureau. De volledige politiemacht had zich dan al achter de deur opgesteld. De grootste durfal gooide een rotje in het deurportaal en als op afspraak kwamen dan zo’n veertig agenten naar buiten stormen. Dan moest je lopen hoor! Want je was nog niet jarig als ze je te pakken kregen. En als je ouders erachter kwamen dan kreeg je ze thuis ook nog eens getrokken.

Maar ’n lol dat we hadden!

Ik wens u een gezond, voorspoedig en vooral gelukkig 2010. En met die jeugd komt het best goed.