Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 13 februari 2011

Faunatunnel

Door: Joop Zijlstra

Waarde mevrouw Tiemens (en andere bestuurders van gemeente en provincie),

Bijgaande ingezonden brief staat in De Gelderlander van 29 januari jl.

Ik breng u die, misschien ten overvloede, onder de aandacht en maak er de volgende notitie bij. Bij hoogwater van 2002, het eerste jaar dat wij hier in Ellecom woonden, kwamen acht reeën om in de uiterwaarden hier vlak bij. Men zei dat ze waren verdronken. Volgens mij waren ze voordat ze onder water verdwenen aan onderkoeling bezweken. De beesten kunnen goed zwemmen, maar ze konden nergens heen waar het droog was. Hoogwater in de uiterwaarden is funest voor de dieren.

Nu wordt er in de komende tijd een faunatunnel aangelegd onder de snelweg A348 ter hoogte van kasteel Middachten. )*
In de plannen is voorzien in het verhogen van terreinen waarop de dieren bij hoog water veilig zijn. Daarmee wordt voorkomen dat taferelen zich voordoen als in de eerste alinea hierboven aangeduid.

Nu lijkt het erop dat vanwege bezuiniging in het plan Havikerpoort wel de faunatunnel wordt aangelegd maar de noodzakelijke verhogingen niet zullen worden uitgevoerd. Het plan krijgt daardoor een sinistere trek. We lokken de dieren als het ware via de faunatunnel naar de uiterwaarden ter plekke, maar laten die voorzieningen achterwege waarop en waarlangs de dieren zich bij hoogwater in veiligheid kunnen brengen. Het lijkt me geen goed plan.

Het is vanzelfsprekend dat de dood van dieren als in de eerste alinea beschreven zo mogelijk moet worden voorkomen. De ethiek gebiedt dat.
Het lijkt me dan ook redelijk dat de bouw van de faunatunnel wordt uitgesteld tot er geld beschikbaar is voor verhoging van bedoelde terreinen. De volgorde van handelen is: eerst de verhogingen realiseren en vervolgens de faunatunnel.

)*
Het volgende ware nog te overwegen. De faunatunnel wordt aangelegd om voor de diersoorten een doorgang mogelijk te maken naar de Havikerwaard en vervolgens naar aan de andere zijde van de IJssel gelegen gebieden. Het een en ander is vooral bedoeld voor herten.
Ronduit tragisch is dat volgens de experts juist herten geen gebruik zullen maken van de faunatunnel onderdoor de A348. ‘Herten doen dat niet’.

Bovendien zien die experts een mogelijke doorgang voor de herten naar aan de andere zijde van de IJssel gelegen gebieden slechts als een theoretische aanname.

Ik weet niet hoe het met de plannen staat. Maar ik krijg (weer) sterk de indruk dat er machten in het spel zijn die andere doelen nastreven dan die met betrekking tot het wild. In hoeverre is dat waar. Laat het bestuur dat zo maar lopen?

Een vriendelijke groet van
J. A. Zijlstra, Ellecom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten