Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 24 september 2012

Een wereld vol passie, verraad en oorlog

Door: Bob Bouhuijs

Misschien een deceptie voor sommige lezers van deze blog, maar dit artikel gaat niet over de gemeentepolitiek van Rheden, noch die van Doesburg of Rozendaal. Zeker voor Rheden geldt dat de politieke arena soms wat meer passie zou mogen tonen: wellicht een onderwerp voor ander artikel. Waar het wel over gaat is mijn literaire debuut, getiteld Quna. Deze debuutroman verscheen onlangs bij de Amsterdamse uitgeverij Gopher

Het boek verhaalt over een in veel opzichten premoderne samenleving die gebaseerd is op harmonie, solidariteit en respect voor de oudere generatie. Wanneer de ouderen het collectief tijdelijk verlaten om te mediteren en te delibereren over de toekomst, slaat het noodlot toe. Een roekeloze, maar ogenschijnlijk futiele daad leidt tot een meedogenloze strijd tussen de generaties die het dramatische einde van de gemeenschap inluidt.

Quna is een vernieuwend literair werk dat qua genre contrasteert met de hoofdstroom van de Nederlandse literatuur. Naast dat het boek gelezen kan worden als een spannend fantasy-verhaal voor een jongere doelgroep, herbergt het ook enkele diepere betekenislagen. In de lijn van onder meer de boeken van Georg Orwell – Nineteen eighty-four en met name Animal farm –, kan het boek immers ook beschouwd worden als een utopian novel, waarbij de desintegratie van de samenleving uitmondt in een dystopische catastrofe.

Het is mogelijk, maar niet noodzakelijk, het boek te lezen als een kritiek op de maatschappelijke rol van seksualiteit. Daarnaast laat het zich, evenals Animal farm, lezen als een geschiedenis van het opkomende stalinisme in de Sovjet-Unie van de jaren twintig en dertig. Hierbij ligt het accent niet op de ontwikkeling van de karakters die in het verhaal figureren. Personen fungeren veeleer als dragers van een verhaallijn die bestaat uit een reeks dramatische gebeurtenissen die leiden tot een onherroepelijke Apocalyps. Ook in dit opzicht sluit Quna aan bij de Angelsaksische traditie van de utopian en dystopian novel, waarin de rol van sociale structuren centraal staat.

Het boek is sinds enkele dagen verkrijgbaar bij de reguliere boekhandels, digitale boekhandels, zoals bol.com, en direct te bestellen bij uitgeverij Gopher. Voor de regionale media ben ik uiteraard beschikbaar voor het geven van interviews over dit boek.

3 opmerkingen:

  1. Ik heb 'm al besteld Bob, Ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo Bob weer een boek verkocht. Krijg het zelfs voor 17,90 euro thuis bezorgd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heren, leuk dat jullie het willen lezen. Ik waardeer dat.

    BeantwoordenVerwijderen