Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 19 september 2008

Geen Noordtak Velp vraagt steun Rhedense raadsfracties

Geen Noordtak Velp pleit voor het opstellen van de reeds langverwachte en meermalen beloofde Nota Spoor. Deze beleidsnota dreigt te worden wegbezuinigd. Al eerder heeft GNV daarover bij het college van B&W aan de bel getrokken (zie bericht "Geen Noordtak Velp trekt aan de bel bij het gemeentebestuur") en onlangs heeft Geen Noordtak Velp onderstaande brief naar de Rhedense raadsfracties gestuurd.
---------------------
Geachte voorzitter en leden van de raadsfractie

Geen Noordtak Velp heeft enkele weken geleden hebben in een brief aan de gemeenteraad en het college van B&W haar zorgen geuit over de gevolgen van de aangekondigde bezuiniging van € 100.000 op het project “Weg en Spoor”.

Via deze brief willen wij u deelgenoot maken van onze groeiende bezorgdheid over die Nota Spoor.

Iedereen die enigszins met de materie bekend is spreekt al jaren over de langverwachte Spoornota of de Nota Spoor. De term “project Weg en Spoor” is naar ons weten nooit eerder gebruikt. Wellicht geldt dat ook voor u. Wij kunnen ons dan goed voorstellen dat de voorgestelde bezuining en het effect daarvan op Nota Spoor aan uw aandacht was ontsnapt.

Zo verging het ons in ieder geval wel. Wij werden op de mogelijke gevolgen van de voorgenomen brzuining op project Weg en Spoor getattendeerd door de heer Derks, voorzitter van RONA (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking).

Hij attendeerde voorafgaand aan de vergadering over de kadernota begroting 2008 de de gemeenteraad op de mogelijke gevolgen. Naar aanleiding van vragen van de raadsfractie van de ChristenUnie deelde het college van B&W mee dat na het zomerreces een memo aan de raad zou worden aangeboden waarmee de gemeenteraad nader zou worden geïnformeerd over de Spoornota/Nota Spoor in relatie tot het project Weg en Spoor.

Tijdens de raadsvergadering van 2 september laatstleden werd door de fractie van Gemeentebelangen gevraagd naar de stand van zaken met betrekking tot de Spoornota. Daarop antwoordde het college van B&W dat de gemeente in overleg is met ProRail en dat het eerderbedoelde memo daarna naar de gemeenteraad zou uitgaan. Er kwam in ieder geval geen nadere toezegging van het college voor de ontwikkeling van de Nota Spoor.

Wij vinden het zeer teleurstellend als die beleidsnota er echt niet komt. De ontwikkeling van een Nota Spoor is in 2005 via een unaniem door de gemeenteraad aangenomen motie aan het college van B&W opgedragen. Deze nota zou in de loop van 2006 worden ontwikkeld. Bij de begrotingsbehandeling in november 2007 heeft het college van B&W nog eens toegezegd in 2008 deze beleidsnota af te ronden.

Tal van burgers zijn bereid om hun steentje bij te dragen. In onze eerdere brief(bijgevoegd als bijlage) hebben wij daarvoor al zeer concrete en constructieve voorstellen gedaan. Organisaties als Geen Noordtak Velp, het platform TAK (Tijdelijke Aftakking Katastrofaal) en RONA (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking) zijn voluit bereid aan de totstandkoming van die Spoornota mee te werken. Ook algemene belangenverenigingen zijn bereid om aan de totstandkoming van de Nota Spoor mee te werken. Daarnaats kunnen de ervaringen van gemeenten als Voorst en Wijchen, beide zeer actief op dit gebied, als input voor de Spoornota dienen.

Hierdoor kunnen de kosten van (inhuur van) ambtelijke capciteit voor het maken van die beleidsnota aanzienlijk gedrukt worden. Projectplan en ontwikkeling van de nota kunnen voor een groot deel in samenspraak tussen de gemeente en de betrokken organisaties worden opgesteld. Met andere woorden, genoemde organisaties zijn bereid hoofden en handen in dienst van de Nota Spoor te stellen.

Wij nemen aan dat alle politieke partijen in Rheden zich bewust zijn van de invloed van het spoor op de leefbaarheid en het belang van samenhangend beleid rond het spoor inzien. Maak dat aub waar!

Wij doen een appèl op betrouwbaarheid. Een appèl op consistent beleid en consistente politiek.

Wij rekenen daarom op uw voortgezette steun voor de ontwikkeling van de Nota Spoor.

Zo’n beleidsnota is broodnodig.

Wij zijn gaarne bereid om een en ander nader aan u toe te lichten en wij zien uw reactie met veel belangstelling tegemoet.
Hoogachtend,
Geen Noordtak Velp,
G. de Kuijper, voorzitter

2 opmerkingen: