Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 28 november 2008

Antwoord minister Cramer op vragen Van Heugten

De aanhouder wint. Toch nog het antwoord van minister Cramer gevonden op vragen van CDA-kamerlid van Heugten over de rijksbijdrage voor Hart van Dieren. Van Heugten stelde deze vragen vorige week bij de begrotingsbehandeling van VROM.

Voor de volledigheid herhaal ik hier die vragen. Nu met toevoeging van het antwoord dat de minister op 19 november schriftelijk gaf.

----------
De heer Van Heugten (CDA): 18 november (1e termijn begrotingsbehandeling)

Over de nationale sleutelprojecten vernemen wij overigens geregeld via de media berichten over meerwerk, vertragingen en tegenvallende aanbestedingen. Sinds het jaarverslag 2006 hebben wij echter geen actuele update meer gekregen en ook in deze begroting ontbreekt die. Waarom hebben wij nog geen antwoord gekregen op onze vragen over het Nieuwe Sleutelproject Arnhem en de signalen die wij opvangen over de mogelijke inzet van de middelen voor het hart van Dieren daarbij? Graag hoor ik dat alsnog van de minister met daarbij een actuele stand van zaken.

----------
Hieronder het antwoord waarnaar ik op zoek was. Het is op 19 november schriftelijk door de minister van VROM gegeven. De tekst is letterlijk overgenomen. Voor de leesbaarheid heb ik hier en daar extra witruimte toegevoegd cq vetgedrukt.
-------------------------
Politieke Partij: CDA
Kamerlid: Heugten, R.A.C. Van


Vraag:
Hoe staat het met de Nieuwe Sleutelprojecten en met name met Arnhem/Dieren?

Antwoord:
De verantwoording voor de nieuwe sleutelprojecten is thans opgenomen in het Mirt projectenboek. De beschrijving per project is te vinden in hoofdstuk 5 “Projecten- en programmaoverzicht. Het overzicht rijksmiddelen in hoofdstuk 4 “Financiële uitwerking”.

Met betrekking tot het NSP Arnhem heeft de Kamer op 6 november een brief ontvangen. Hierin meld ik de Kamer dat de uitvoering van het project vertraging ondervindt. Nader onderzoek zal uitgevoerd worden naar de verschillende opties voor realisatie en het daarvoor benodigde budget. Eind van het jaar hoop ik samen met mijn collega van VenW en de regionale partners een reëel beeld te hebben van planoplossingen en financiering.
VROM heeft voor NSP een taakstellende bijdrage beschikbaar van EUR 24,9 mln.

Op 4 november heeft de Kamer nadere informatie gevraagd over het project Hart van Dieren en het NSP Arnhem.

Het antwoord aan de Kamer is gereed voor verzending. In het kader van de BIRK-regeling is er in 2005 in totaal 53,3 miljoen Euro beschikt.

De essentie van de stand van zaken voor het project Hart van Dieren, is dat het oorspronkelijke plan nu door de gemeente is aangepast en dermate afwijkt van het oorspronkelijke plan, dat de grondslag voor de eerder toegekende rijksbijdrage is komen te vervallen.

Eén van de belangrijkste kwaliteitsdragers waaraan de subsidieverlening in het kader van de regeling Budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit voor het project was gekoppeld - verdiepte ligging van het spoor - maakt inmiddels geen onderdeel meer uit van het plan.

Ik ben van mening dat een naar beneden bijgesteld plan niet tot eenzelfde financiële rijksbijdrage kan leiden.

Mijn inzet is thans een open gesprek over een goedkopere, maar doelmatige oplossing met de gemeente Rheden en de provincie Gelderland, waarbij zoveel als mogelijk recht wordt gedaan aan de integrale aanpak van de verkeerstechnische, ontsnipperings-, leefbaarheids- en ecologische doelstellingen. Dit gesprek is nog niet afgerond. Over de uitkomst zal ik u voor het eind van het jaar berichten.

Ten aanzien van de gewekte suggestie dat er een verband zou zijn tussen het project “Hart van Dieren” en het station in Arnhem wil ik benadrukken dat ik deze twee projecten los van elkaar behandel.

-------------------------------

De heer Van Heugten (CDA): 20 november (2e termijn begrotingsbehandeling)

Voorzitter. Ik heb nog twee vragen aan de minister. Mijn eerste vraag gaat over de nationale sleutelprojecten Arnhem en Hart van Dieren. De beantwoording door de minister was helder, op één punt na. De minister geeft aan dat het project Hart van Dieren veranderd is qua opzet en dat er daardoor waarschijnlijk een ander kostenplaatje uitkomt. Blijft de 53,3 mln. voor het project Hart van Dieren gereserveerd tot er een definitief besluit is genomen over het uitvoeringstraject? Hierop krijg ik graag een antwoord van de minister.

-----------------------
Minister Cramer: 20 november (2e termijn begrotingsbehandeling)

Voorzitter. Er is een beperkt aantal vragen gesteld in de tweede termijn. Er zijn vooral moties ingediend.
De heer Van Heugten vroeg of het budget voor het Hart van Dieren gereserveerd blijft. Ja, vooralsnog wel. ...


---------------------

Dat geeft meer helderheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten