Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 11 november 2008

Tafel van 10 blijft niet achter

Ook de Tafel van 10 pleit voor het behoud van de rijksmiddelen voor de Traverse Dieren.

In de brief aan de Tweede Kamer spreekt oud-PvdA-gedeputeerde Oege Feitsma namens de Tafel van 10 zijn verontrusting uit over de geruchten over de overheveling van de rijksbijdrage naar het Arnhemse station.

De organisaties die eerder samenwerkten in GBO Dieren worden nu apart genoemd. Een illustratie voor het uiteenvallen van het GBO tijdens het Tafel van 10-proces.

Feitsma geeft (waarschijnlijk onbedoeld) ook een lichte sneer naar de gemeente. Wethouder Kuiper sprak geruststellende woorden terwijl er in Den Haag wel degelijk serieus over gedacht wordt om de rijksbijdrage te korten. En dat wist gedeputeerde Marijke van Haaren, zoals zij bij de vergadering van Provinciale Staten op 29 oktober meldde, al een maand. En DUS moet Luuk Kuiper dat ook al langer geweten hebben. Als hij dat niet wist dan moet ie nooit meer beweren dat de gemeente en de provincie samen intensief in de zaak Traverse Dieren samenwerken en met elkaar optrekken. Zo'n uitspraak is dan niet meer dan gebakken lucht.

Onderstaand de brief van de Tafel van 10
----------------------------------------
Aan: de leden van de Tweede Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat en de Tweede Kamercommissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Betreft: Ongerustheid over het benodigde geld voor Hart van Dieren

Geachte leden,

Middels dit schrijven willen wij, namens bewoners en bedrijfsleven van Dieren, onze grote verontrusting overbrengen over het mogelijk inzetten van reeds lang aan Dieren toegezegde gelden, voor andere problemen in de regio.

Vorige week werden wij volkomen onverwachts gealarmeerd door koppen in de media, waarin de suggestie werd gewekt dat de tekorten bij het Arnhemse station (deels) zouden worden gedekt door geld dat eerder is toegezegd voor de traverse Dieren (project staat ook bekend als Hart van Dieren). Van de gemeente Rheden begrepen wij dat deze boodschap vanuit de ministeries niet werd bevestigd , hetgeen ons enigszins geruststelde. De daarop volgende uitspraken van minister Eurlings in de media dat ‘wij moeten begrijpen dat er meer problemen zijn in de regio’ doet ons helaas vermoeden dat wij hier toch met een serieuze overweging te maken hebben.

Al jarenlang kampt Dieren met de leefbaarheid in het dorp en de slechte verkeersdoorstroming. De doorgaande weg van Arnhem naar Zutphen gaat, evenals de spoorweg, dwars door het dorp. Dieren zuid en Dieren noord worden gescheiden door deze drukke verkeersader waar dagelijks - onder andere- honderden scholieren overheen moeten. Het probleem is al jaren geleden door ‘Den Haag’ onderkend, en er werd in de loop van 2004 53,3 mln. middels een ministiriële beschikking beschikbaar gesteld om het probleem op te lossen. Wij als bewoners en bedrijven in Dieren benadrukken dat we het uitermate belangrijk vinden dat dit geld nog steeds beschikbaar gesteld blijft worden voor de problemen in Dieren.

Nadat eerst een te ambitieus plan bleek te zijn opgesteld hebben wij in nauw overleg met de gemeente Rheden begin dit jaar aan een plan gewerkt dat zowel de verkeersproblemen als de leefbaarheid van het dorp op een betaalbare manier aanpakt. Dit plan kan rekenen op een groot draagvlak onder de bevolking en is in de gemeenteraad unaniem vastgesteld. Nog voor de zomer is dit plan aangeboden aan Den Haag. Men stelde aanvullende vragen, die tijdig zijn beantwoord. Vol verwachting werd uitgekeken naar een gepland gesprek op 28 oktober. Op 27 oktober werd deze afspraak via de e-mail afgezegd. Op 28 oktober verscheen het eerste bericht in de krant…

Even gloorde de hoop in Dieren dat de problemen na zo veel jaar eindelijk aangepakt zouden worden! Nu zijn wij bang dat het geld, gereserveerd voor Hart van Dieren, aangewend wordt voor onze grote buurgemeente, of mogelijk elders in de regio. Namens de inwoners van Dieren doen wij een dringend beroep op u dit niet te laten gebeuren. Laat ons niet verder verstikken in fijnstof en horensdol worden van het verkeerslawaai.

Het waren destijds Tweede Kamerleden die het probleem in Dieren onderkenden en het geld daarvoor via amendement in de begrotingen hebben vastgelegd. Wij rekenen nog steeds op de steun van de Tweede Kamer.

Namens onderstaande lijst van organisaties,

O. Feitsma, voorzitter Comité Dieren Zuid

- Wijkplatform Dieren Noord-Oost
- Belangenvereniging Dieren e.o.
- Er zit muziek in Hart van Dieren
- Comite Dieren-Zuid
- Stichting Dieren door ’t Lint
- Stichting Twickel t.a.v. beheerder Hof te Dieren
- Stichting Burgemeester De Bruinstraat
- Ondernemersvereniging Dieren/Ellecom/Laag Soeren/Spankeren (DELS)
- Industriële Club Rheden (ICR)
- Koninklijke Gazelle B.V.
- Stichting Voorkom Hartkwaal Dieren
- Stichting Hart in Takt
- Stichting Spankerenseweg
- Stichting Behoud Uiterwaarden Landschap
- Stichting Burgemeester Willemsestraat
- Ondernemersvereniging Dieren Zuid
- Winkeliersvereniging Calluna

Correspondentieadres:

Secretariaat Comité Dieren Zuid
Zutphensestraatweg 48
6953 CM DIEREN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten