Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 25 juni 2009

Open brief inzake Outdoor Gelderland c.a.


De brief van Jooop Zijlstra over Outdoor Gelderland leidt tot discussie tussen Frans van Elk en Jooop Zijlstra. Om deze discussie onder de aandacht te brengen is het bericht tijdelijk verplaatst van 10 juni naar (vandaag) 25 juni. De reacties van beide heren vindt u onderaan de brief.
----------
Door: Joop Zijlstra

Geacht College,

Graag leggen wij u een viertal met elkaar samenhangende kwesties voor.

1. Wij verzoeken u ons te informeren over het bedrag aan subsidie dat van gemeentewege in 2009 tot nu toe is besteed aan Outdoor Gelderland, inclusief het bedrag aan indirecte personele kosten en kosten aan reclame zowel die in de Rhedenaar als via borden o.m. in Ellecom en De Steeg. (Wij gaan uit van uw vergunning voor het oprichten van reclameborden. U wilt dat wel bevestigen.)

Ter toelichting gelde het volgende.
Het Comité heeft geen bezwaar tegen de manifestatie Outdoor Gelderland. We zetten wel vraagtekens bij het zich immer uitdijende evenement, temeer omdat het plaatsvindt in een kwetsbaar gebied in onze gemeente. Na de tournooidagen is geruime tijd nodig voor herstel van de terreinen.
Met het oog daarop hebben wij moeite met het ‘hoofdsponsorschap’ van de gemeente. U staat zelfs her en der bekend als mede-organisator.
Hoe staat het dan met de toezichthoudende functie van de gemeente, bijvoorbeeld in verband met genoemde gebiedskwetsbaarheid?
Op zich hebben wij geen boodschap aan de activiteiten van het kasteel Middachten. Juist als andere individuen of particuliere instanties kan de kasteelheer doen wat hij wil, uiteraard binnen de door de overheid gestelde grenzen. Ons gaat het om de positie van de (gemeentelijke) overheid, los van individuen of instellingen.

2. Outdoor Gelderland trekt meest niet onbemiddeld publiek. Uw subsidie ondersteunt dus welgestelden.
Om een vergelijking te kunnen maken vernemen wij graag van u hoeveel gemeenschapsgeld direct van overheidswege in heel 2008 beschikbaar is gesteld voor onbemiddelde mensen, met name en in het bijzonder voor de minima in hun behoeftigheid. Om hoeveel geld gaat het, dat wil zeggen hoeveel geld is rechtstreeks uit de gemeentekas uitgegeven met als doel ondersteuning van minima, afgezet tegen de geldtoedeling aan ‘outdoor’.

3. U hebt zich als mede-organisator opgeworpen.
Bent u dan nog in staat tot evenwichtige belangenbehartiging en objectieve beoordeling? Bepaalt u het beleid van kasteel Middachten alleen inzake ‘outdoor’, of bent u ook bij het beleid betrokken in het algemeen wat betreft zijn functionaliteit?
Hoe beoordeelt u tegen de achtergrond van de onwenselijke ‘verpaarding’ van ons gemeentelijke gebied, de verpaarding door Middachten van het terrein aan weerszijden van de Midachterallee? Op zich hebben wij moeite met beide soorten verpaarding, maar onze tegenzin dat het terrein door toedoen van het kasteel verpaardt wordt nog groter, nu de gemeentelijke overheid zich ook actief bezighoudt met de activiteiten. U zou er in onze ogen goed aan doen evenwichtig te zijn c.q. eenzijdigheid voor te zijn.
Nog niet lang geleden heeft de ecoboerderij van de kant van Middachten gedaan gekregen, met gevolg dat geen als bijzonder ervaren diensten meer konden worden verleend aan de burgerij: het beschikbaarstellen van gewilde ecologisch verbouwde landbouwproducten.
Het gaat om evenwicht: wenselijke dienstverlening aan gewone burgers en het houden van paarden ten bate van enkel gegoede burgers.
Eenzelfde soort verschijnsel deed zich enkele jaren voor bij Hof te Dieren, in eigendom van de Stichting Twickel te Delden. Een eco-groentenbedrijf moest wijken voor een op te zetten wijngaard.
De eerste eco-onderneming hield op te bestaan, de andere heeft de wijk genomen buiten de gemeentegrenzen, op afstand van de gewone mensen.
Heeft uw optreden niet iets van onevenwichtig besturen?

4. In het weekend hebben wij zoals vaak een wandeling gemaakt over het terrein van het kasteel Middachten, althans dat waren wij van plan.
We stootten vrijdagavond op hekken en dienden als toegangsbewijs een prijzige dagkaart bewijs te kopen. Wij menen als inwoners van de Rheden, gezien subsidiëring door de gemeente van activiteiten van Middachten, gevrijwaard te zijn van kosten om het kasteelterrein te kunnen betreden.
Uiteraard is deelname aan ‘outdoor’ van de ‘minima’ vanuit hun positie onmogelijk. Zij zouden enkel maar vanaf de straat kunnen toekijken.
Hoe staat het met uw functie van hoeder van de zwaksten?

Op deze vier kwesties ontvangen wij graag uw reactie.
Wij doen ons verzoek op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur.
Wij wachten af, in hoogachting en met een vriendelijke groet.

Drs J.A. Zijlstra,
secretaris van Het Comité

Het Comité
p/a Kastanjelaan 9
6955 AM Ellecom.

2 opmerkingen:

  1. fransvanelk@hotmail.com21 juni 2009 om 20:33

    In eerste instantie oogt de bijdrage van drs Joop Zijlstra sympathiek: opkomen voor minderbedeelden en openheid en rekenschap vragen van de plaatselijke overheid over bepaalde uitgaven.
    Als je echter verder leest en gaat zoeken naar de beweegredenen van deze sociale betrokkenheid blijkt dat deze niet geschraagd worden door enige feitenkennis maar slechts uit een bepaald soort 'onderbuikgevoel', kennelijke irritatie en vooroordelen.
    Laten we de 4 punten eens even doornemen, daarbij ga ik niet in op de vragen die gesteld zijn aan de gemeente. Die kan zelf wel de antwoorden bedenken op de vragen die aan haar gericht zijn.
    Ik zal mij richten op de stellingen die als waarheden worden gedebiteerd.
    Punt 1. Outdoor Gelderland vindt plaats in een kwetsbaar gebied. Op zich is deze stellingname juist. Wel moet daarbij in acht worden genomen dat het terrein waar het evenement wordt gehouden al wel 100jaar het evenemententerrein van De Steeg is. Kermissen zijn er gehouden, circussen hebben er hun voorstelling gegeven, volksdansfestijnen zijn er jarenlang georganiseerd. Omdat het terrein inderdaad voldoende moet kunnen herstellen is er een aantal investeringen gepleegd. Een deel van het terrein is voorzien van drainage en een deel van het terrein is voorzien van speciale tegelmatten waar gras doorheen groeit. Er is dus juist veel zorg voor het herstellend vermogen. En daar zit het dorp via de BG dan ook bovenop.
    Punt 2. Stelling: Outdoor Gelderland trekt meest niet onbemiddeld publiek. In het verhaal daarna wordt een directe relatie gesuggereerd tussen het geld dat de gemeente uitgeeft en dat voornamelijk zou gaan naar dat toch al niet onbemiddelde publiek. Nogal suggestief. Uit welke cijfers haalt drs Joop Zijlstra zijn wetenschap dat de bezoekers meest niet onbemiddeld zijn? Dat blijkt uit de opmerking in punt 3 waar hij kennelijk meent dat paarden en gegoede burgers per definitie aan elkaar gekoppeld zijn. Even voor de goede orde: de paardensport in Nederland is een van de snelstgroeiende sporten met rond de half miljoen actieve beoefenaars. De paardensportbond KNHS is een van de grootste sportbonden in Nederland met ruim een kwart miljoen leden. Alleen maar gegoede burgers, Joop? Dat kun je dan toch moeilijk volhouden? Dat de gemeente haar promotionele activiteiten richt op een evenement dat de gemeente Rheden en De Steeg met paradepaardje Middachten op de kaart zet lijkt mij een uitstekend beleid. Dit afgezien de bedragen die daar dan mee gemoeid zijn. Daar kun je van mening over verschillen.
    Punt 3. Onwenselijke verpaarding? Het dorp De Steeg heeft in haar vastgestelde visie zeer trots aangegeven dat het langzamerhand een paardendorp wordt en dat daarbij ook de nodige voorzieningen horen. Ongewenst? Door wie? Oh, drs Joop Zijlstra heeft met het Comité een tegenzin. Dat mag! Maar probeer dat dan niet te projecteren op een grotere groep, een soort algemeen gevoelen. In ieder geval niet voor de meerderheid van de dorpsbewoners van De Steeg. Als je overigens even op de website www.dewolfskuil.nl kijkt zie je dat er nog steeds ecologisch wordt geboerd en dat er nog steeds ecologische producten gekocht kunnen worden. Hof te Dieren wordt genoemd. Nog steeds ecologisch al vanaf 1992. Eerst met groenten, nu dan met ecologisch gekweekte en geteelde druiven met een fantastische Nederlandse kwaliteitswijn en aanverwante duurzame producten www.domeinhoftedieren.nl. Ter plekke te koop. Waar heb je het over? Wat wil je suggereren?
    Punt 4. Eén keer per jaar kan Joop Zijlstra zijn ommetje langs kasteel Middachten op vier dagen niet maken vanwege Outdoor Gelderland. Wanneer de tuinen van Middachten in het zomerseizoen zijn geopend kan de Joop Zijlstra net als allle andere inwoners van de gemeente Rheden gratis de tuinen bezoeken. Wel even laten zien dat je inwoner van de gemeente Rheden bent, Joop!!
    Zaken aan de kaak stellen, prima!! Wel de feiten in ogenschouw nemen en graag zonder de 'Wildersretoriek'.

    Frans van Elk
    Voorzitter Belangengemeenschap De Steeg en Havikerwaard

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Joop Zijlstra (via mail aan Theo Kooijmans)25 juni 2009 om 22:28

    Waarde heer van Elk.

    Dank u wel voor het commentaar op mijn ‘ik vind’ in de Regiobode. Wie kritisch schrijft is uiteraard kwetsbaar. Inderdaad, wie kaatst moet de bal verwachten, van welke hoek ook. Dank u wel voor de informatie.

    Wellicht had ik me beter kunnen beperken tot het evenement Outdoor en tot de vraag aan de gemeente over de hoogte van de subsidie(s). Uw lijst van evenementen in het verleden maken het gebied overigens niet minder kwetsbaar.

    Het handelen van de gemeente heeft sinds enkele jaren die ik hier woon mijn belangstelling. Het is verbazingwekkend.

    Het vertrek van de ecoboerderij van de terreinen van Middachten staat daar los van, maar is op zich toch het vermelden waard, omdat het naar mij bekend is mensen heeft geraakt. De afzijdigheid van de gemeente is in ieder geval opmerkelijk.

    Ecologisch verbouwde groenten lijken me producten die nogal verschillen van (prijzige) ecologisch verbouwde wijn.

    Het gaat me, geachte heer Van Elk, om het gemeentelijk handelen in zaken die me tamelijk toevallig onder ogen komen.

    Ze zijn niet zelden onthutsend.
    U leze in dat verband in de Gelderlander van 20 juni, p. 33 onder OPINIE het artikel van Leon van Wijngaarden.

    Dank u wel dus. Graag bereid tot nadere contactname.
    Wellicht dat die kan leiden tot juiste kwalificatie van de geadresseerde van uw emailbericht.

    Met een vriendelijke groet
    Joop Zijlstra

    BeantwoordenVerwijderen