Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 25 maart 2010

Nimmer Dor: JA SAMEN!

Door: Machiel Wetselaar

Voor de lezer die nog niet goed op de hoogte is, eerst even de context. De gemeente Rheden wil al geruime tijd woningen bouwen op het voormalige terrein van Manege Nimmer Dor in Laag Soeren. Zij heeft grond aangekocht, uitgewerkte plannen en afspraken met projectontwikkelaars. Er is ook een groep bewoners en belangenorganisaties die zich hebben verenigd in Nimmer Dor Nee en juridische procedures voeren. Ten dele met succes want de gemeente wil nu starten met de helft. Nog voor de zomer wil zij een projectbesluit nemen zodat kan worden gestart met bouwen. Nimmer Dor Nee wil eerst nog een woningbehoeftenonderzoek, maar dit wil de gemeente weer niet.

Ik voorspel dat het traject Nimmer Dor nog lang gaat duren, de verhoudingen tussen gemeente en bewoners er niet beter op worden en er veel negatieve energie vrij blijft komen. Terwijl het ook anders kan… Zo is de gemeente Smallingerland (Drachten) in 2008 gestart om samen een nieuwe wijk in het dorp Opeinde te ontwerpen. Ambtenaren, inwoners, studenten, specialisten en een ieder ander die dat maar wil doet mee, gefaciliteerd door professionals en een slimme, uitgebreide website.

Zou het niet fantastisch zijn als bewoners, ambtenaren en specialisten samen Nimmer Dor gaan ontwerpen en inrichten? Een unieke kans om invulling te geven aan het begrip burgerparticipatie. Natuurlijk ligt er al veel vast bij Nimmer Dor. Toch wil ik de gemeente en projectontwikkelaar willen aansporen om te kijken waar nog wel ruimte is om samen aan de slag te gaan. Zodat bewoners niet voor voldongen feiten worden geplaatst op informatieavonden. En weer opnieuw procedures gaan starten. Tegelijk wil ik Nimmer Dor Nee uitnodigen om zelf nu ook constructieve bijdragen te gaan leveren in plaats van een enkel Nee. Mijn pleidooi is Nimmer Dor: Ja Samen!

Machiel Wetselaar
Facilitator, trainer, adviseur
Laag Soeren, 24 maart 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten