Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 16 juni 2010

Vragen GroenLinks en SP over M-FM

GroenLinks en de SP hebben onlangs vragen gesteld over de situatie bij M-FM. Bijgaand de vragen en de antwoorden van B&W. Met dank aan Wim Pieper die zo vriendelijk was de informatie naar me door te sturen.

Beantwoording vragen GroenLinks en SP over M-FM
Net als de fracties van GroenLinks en de SP maakt het College zich zorgen over de situatie bij M-FM. Voor het College is een goed functionerende lokale omroep een belangrijk onderdeel van de communicatie binnen de gemeente. Ook wij hebben moeten constateren, dat M-FM momenteel niet in staat is aan de eisen en verwachtingen tegemoet te komen. Binnen de beperkte mogelijkheden die het College heeft, proberen wij een positieve invloed uit te oefenen, die leidt tot een opnieuw goed functionerende lokale omroep. Dit doen wij overigens in nauwe samenwerking met onze collega’s van Rozendaal. M-FM is ook de lokale omroep voor die gemeente.

Het College beantwoordt de vragen van de fractie van GroenLinks als volgt:

1. Is het College op de hoogte van aard en inhoud van het conflict bij M-FM?

Ja. Zowel met de (voormalige) vrijwilligers als met het bestuur van de Micro Omroep Stichting, waar M-FM onder valt, heeft het College diverse malen contact gehad. De contacten met vrijwilligers waren er al voordat het conflict leidde tot het opstappen van een grote groep vrijwilligers. Daarna is contact gezocht met het bestuur om de ontstane situatie te bespreken.

2. Kunt u ons informeren over de stappen die u, al dan niet informeel, hebt ondernomen om een rol te spelen bij de oplossing van dit conflict?

In eerste instantie heeft het College het conflict beschouwd als een intern conflict tussen bestuur en vrijwilligers. Mede vanwege de wettelijk voorgeschreven onafhankelijke positie van de lokale omroep ten opzichte van de gemeente moet ook zorgvuldig opgetreden worden. De toetsing of de lokale omroep aan de wettelijke eisen uit de mediawet voldoet, wordt uitgevoerd door het Commissariaat voor de media.
Kort geleden ontvingen wij van het Commissariaat het verzoek om de raad een uitspraak te laten doen over de representativiteit van het PBO, het Programmabeleidsbepalende orgaan. Dit is een van de voorwaarden voor M-FM om in aanmerking te komen voor verlenging van de zendmachtiging, die door het Commissariaat voor de Media wordt afgegeven. Dit verzoek bood het College de aanleiding om met het bestuur van de Micro Omroep Stichting in gesprek te gaan, ook over de huidige situatie.
Inmiddels zijn er diverse mondelinge en schriftelijke contacten met het bestuur geweest over de samenstelling van het PBO en de situatie bij M-FM. In die contacten hebben wij onder andere aangegeven bereid te zijn als mediator op te treden. Dit aanbod is door het bestuur niet overgenomen.

3.Bent u met ons van mening dat het conflict binnen M-FM ten koste gaat van de functie die deze organisatie heeft voor inwoners en anderen binnen deze gemeente?

Het antwoord op deze vraag is een volmondig ja.

4.Ziet u een rol weggelegd voor –verdere- bemoeienis op zodanige wijze dat het conflict opgelost wordt en de uitzendingen op een aanvaardbaar kwaliteitsniveau komen?

Zoals al eerder aangegeven hebben wij het aanbod gedaan als mediator tussen bestuur en vrijwilligers te willen optreden. Dat aanbod is door het bestuur niet overgenomen, aangezien zij dit niet meer zinvol achtten. Bemiddeling is alleen zinvol als beide partijen ermee instemmen. Het bestuur van de Micro Omroep Stichting heeft ons aangegeven hard te werken aan een oplossing en het werven van nieuwe vrijwilligers, zodat op zo kort mogelijke termijn de uitzendingen weer op een aanvaardbaar kwaliteitsniveau komen.
De laatste informatie (van 31 mei 2010) die we van het bestuur hebben ontvangen houdt in dat de kabelkrant inmiddels volledig werkt en positieve reacties oplevert. Inmiddels zijn er 6 nieuwe vrijwilligers aangetrokken en is er een samenwerking gestart met 3 omroepen uit de Achterhoek. Bij de website zijn er nog problemen met de provider, maar er wordt gewerkt aan een nieuwe site, die binnen enkele dagen in de lucht moet zijn. Het bestuur geeft aan dat de TV inmiddels op 99% functioneert en er slechts nog enkele details verbeterd moeten worden. De radio functioneert nu op 80% en binnen een paar dagen helemaal. Aldus het bestuur.

5. Welke is de formele rol van de gemeente in deze en kunt u ons inlichten over de termijn waarop de 5 jaarlijkse instemming vanuit de gemeente met deze omroep afloopt? Bent u op dit moment bereid opnieuw een positief advies af te geven aan het Commissariaat van de Media?

Op dit moment is een raadsvoorstel in procedure, waarin de Raad wordt voorgesteld positief te adviseren over de representativiteit van de samenstelling van het PBO. Dit is een formeel besluit, dat los staat van de huidige problemen bij M-FM.
In de tweede helft van dit jaar komt ook de subsidieverstrekking door de gemeente aan M-FM aan de orde. Een deel van de uitkering in het gemeentefonds is hiervoor gereserveerd en kan door de gemeente niet simpelweg aan andere doelen besteed worden. De gemeente fungeert hierbij vooral als ‘doorgeefluik’. Ook de financiĆ«le controle werd (steekproefsgewijs) gedaan door het Commissariaat voor de Media. De gemeente had daarin geen rol, wat er mede toe heeft geleid dat in de vorige beschikking geen verplichting is opgenomen tot het jaarlijks verstrekken van het jaarverslag (iets waar de gemeente niets mee kan doen, moeten we ook niet vragen). Vanaf dit jaar is de rol van de gemeente bij het financiĆ«le toezicht verruimd. Dit zal verder worden toegelicht bij het voorstel over verlenging van de subsidierelatie later dit jaar. Dan zal ook aangegeven worden hoe het College denkt deze rol in te vullen, inclusief eisen die op financieel gebied aan de Micro Omroep Stichting worden gesteld. Inhoudelijk wil en mag de gemeente zich niet bemoeien met de programmering.
De gemeente heeft daarnaast een overeenkomst gesloten met de Micro Omroep Stichting over het uitzenden van gemeenteraadsvergaderingen. Dit is een zuiver zakelijke overeenkomst tussen gemeente en Micro Omroep Stichting en staat op zich los van de verdere problematiek bij M-FM. De afgelopen tijd is de overeenkomst naar ons weten niet volledig door M-FM nagekomen. Daarover vindt binnenkort een gesprek plaats.

6.Ziet u mogelijkheden de betrokken vrijwilligers op een of andere wijze te waarderen?

Het College waardeert alle vrijwilligers die binnen de gemeente actief zijn. Zonder vrijwilligers kan de huidige kwaliteit van leven, die toch al onder druk staat door de economische omstandigheden, niet gehandhaafd blijven. Het College heeft een vrijwilligersbeleid in voorbereiding, waarin ook aandacht is voor de manier waarop de gemeente haar waardering kan uiten. Dit beleid zal in het vierde kwartaal van dit jaar aan de raad ter besluitvorming worden aangeboeden.
De vrijwilligers hebben er mede toe bijgedragen, dat M-FM geworden is tot wat het voor kort was. Waar mogelijk probeert de gemeente eraan bij te dragen dat dit werk niet voor niets is gebleken.

Het College beantwoordt de vragen van de fractie van de SP als volgt:

1. Is er zicht op of er inderdaad binnenkort weer lokaal en regionaal nieuws zal klinken bij M-FM?

Bij vraag 4 van de fractie van GroenLinks is deze vraag al beantwoord. Voor de duidelijkheid herhalen wij dit deel van het antwoord nogmaals.
De laatste informatie (van 31 mei 2010) die we van het bestuur hebben ontvangen houdt in dat de kabelkrant inmiddels volledig werkt en positieve reacties oplevert. Inmiddels zijn er 6 nieuwe vrijwilligers aangetrokken en is er een samenwerking gestart met 3 omroepen uit de Achterhoek. Bij de website zijn er nog problemen met de provider, maar er wordt gewerkt aan een nieuwe site, die binnen enkele dagen in de lucht moet zijn. Het bestuur geeft aan dat de TV inmiddels op 99% functioneert en er slechts nog enkele details verbeterd moeten worden. De radio functioneert nu op 80% en binnen een paar dagen helemaal. Aldus het bestuur.

Uiteraard zullen wij dit verder volgen.

2. Wat zijn de consequenties, bijv. voor de zendvergunning, wanneer dit niet gebeurt?

De zendvergunning wordt afgegeven en eventueel ingetrokken door het Commissariaat voor de Media. Het Commissariaat controleert lokale omroepen steekproefsgewijs. Indien het Commissariaat daar aanleiding toe ziet, kan het ook een controle uitvoeren als er signalen komen, dat een lokale omroep mogelijk niet aan de eisen voldoet. Constateert het Commissariaat inderdaad dat een lokale omroep niet aan de eisen voldoet, dan kan het boetes opleggen en in het uiterste geval de zendvergunning intrekken.
Wij hebben contact gehad met het Commissariaat om duidelijkheid te krijgen over de verantwoordelijkheden van gemeente en Commissariaat. Daarbij wilde het Commissariaat niet aangeven of zij andere signalen had gekregen van de huidige problemen bij M-FM en of er een controle zou plaatsvinden.
In de beantwoording van de vragen van GroenLinks is nader ingegaan op de grenzen van de verantwoordelijkheid van gemeente bij het komende besluit over de representativiteit van het PBO en later dit jaar bij de subsidieverlening.

15 opmerkingen:

  1. Lees even mee: "Het bestuur geeft aan dat de TV inmiddels op 99% functioneert en er slechts nog enkele details verbeterd moeten worden. De radio functioneert nu op 80% en binnen een paar dagen helemaal. Aldus het bestuur."

    Hier moet ik echt om lachen, de omroep maakt alleen op zondagavond een entertainmentprogramma met veel smartlappen.

    Ze brengen sinds het vertrek van 30 vrijwillegers geen nieuws meer op de radio. Ze voldoen niet meer aan de wet. En dat gaat ook niet meer gebeuren, want niemand van de drie nieuwe vrijwillers heeft ervaring in radio maken.

    De kabelkrant is alleen weer opgestart omdat het bestuur er geld mee wil verdienen. Maar nieuws wordt er sinds het vertrek van de oude vrijwillegers bijna niet meer gebracht.

    Enkel wat (copie paste) politie berichten en nieuws van het ANP wat ze niet mogen gebruiken, omdat je daar vet voor moet betalen, ze plegen dus gewoon diefstal, maar dat interesseert het bestuur niet. Als er maar iets op staat. Trouwens, die ANP berichten zijn geen lokaal nieuws dus het voegt ook niets toe. Dus waarom iets jatten als het niets toevoegd.

    Trouwens, ik lees het niet meer, want het is niet te lezen, de opmaak van de kabelkrant is zeer teleurstellend.

    Ik heb ook al begrepen dat de regiobode interesse heeft in de omroep. Ik hoop dat hun het overnemen, of de nieuwe vergunning krijgen, want op deze manier is en wordt het niets.

    Dat bestuur is niet te vertrouwen, en krijgt neits voor elkaar. En daar betaal ik dan belasting voor.

    Kunnen wij, als burgers ook vragen stellen aan de gemeente rheden en rozendaal. En hoe moet dat dan? Kan de beheerder van deze site daar meer over vertellen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens! Het is toch vreemd dat er gemeenschapsgeld naar een omroep gaat, die zich niet houdt aan de voorwaarden om lokale/regionale radio en televisie te maken?!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Natuurlijk kun je vragen stellen aan B&W en de Gemeenteraad.
    Per brief of via mail

    Stuur je vragen aan B&W Rheden en/of aan de Gemeenteraad van Rheden
    Hoofdstraat 3
    6994 AB De Steeg
    gemeente@rheden.nl
    Postbus 9110
    6994 ZJ De Steeg

    Nog beter is het om in te spreken bij een van de vergaderingen van de gemeenteraad.
    Aanmelden bij de raadsgriffier
    Zie de website van Rheden:
    Rheden > Politiek & Organisatie > Gemeenteraad:
    http://www.rheden.nl/content.jsp?objectid=31392

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En je kunt natuurlijk ook bij de gemeente Rozendaal je vragen stellen.
    Adres:

    Kerklaan 1
    6891 CL Rozendaal

    Postadres:
    Postbus 9106
    6880 HH Velp

    Telefoon: 026 - 3843666

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De zender in Dieren ligt er ook al tijden uit.... Dus in Dieren e.o. geen ontvangst.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat een belabberde nieuwsvoorziening aangaande de website www.m-fm.nl. Dit tragische bericht op de Gelderlander zou ook, hetzij in een andere vorm, via mfm gebracht moeten worden. Lees:
    http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/6878159/Slachtoffer-ongeluk-op-Pleyweg-in-ziekenhuis-overleden.ece

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik hoorde waarrempel iemand het lokale nieuws lezen op de radio. Ze weten eindelijk hoe dat werkt.

    Nu nog de nieuwslezer leren wat nieuws is, hoe je het moet brengen, en hoe je het moet lezen.

    De vraag is of ze ooit de 50% nieuws halen, want dat moet men brengen. 50% nieuws, ze zullen nu niet meer dan 1 % op de radio brengen.

    Op de kabelkrant gaat het al iets beter. Maar landelijk nieuws, wat men zonder te vragen gewoon copieert, dat is diefstal.

    En het probleem is, het voegt niets toe aan het lokale nieuws. Want dat meot men maken. Ik geloof dat ik even het ANP moet bellen, want een publieke omroep die diefstal pleegt, dat is pas nieuws. Erg vreemd dat het bestuur van de omroep dit doet.

    Vraag blijft ook, waarom is er in De Steeg, Ellecom, Dieren etc etc geen nieuws meer op de radio?

    Ik heb ook al begrepen dat een nieuw iniatief is opgestart, weet iemand daar meer over?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Blijf het raar vinden, dat de bestuursleden van M-FM ook een eigen bedrijf hebben, wat niet bestaat.

    De website Wittenborgadvies.nl bestaat ook nog steeds.

    Zie: http://www.wittenborgadvies.nl/

    En kijk ook eens bij de KVK.
    http://www.kvk.nl/handelsregister/zoekenframeset.asp?url=https://server.db.kvk.nl/wwwsrvu/html/zoek.htm

    Zoek op KvK nummer: 09154656

    De vraag is of ze nog steeds zaken doen onder deze bedrijfsnaam.

    Ik denk het wel, want als ik de berichten op deze website lees, dan zijn het geen frisse mannetjes / bestuursleden van Mfm.

    Ik heb ook al begrepen dat er een andere partij na de zomer meedoet aan een nieuwe aanvraag om lokale radio en tv te gaan maken.

    Trouwens, de zender Dieren is nog steeds stil. En verder is er op de radio nog steeds nonstop muziek te horen met smartlappen op zondag.

    De kabelkrant op tv is gewoon een ramp, niet om aan te zien, veel landelijk nieuws wat er niet hoort, en resent lokaal nieuws is er amper te vinden. Wel veel reclame, maarja, dat levert ook veel geld op. Daar is wel veel aandacht voor.

    ALs je het mij vraagt, Mfm gaat ten onder. Dit kan niet lang meer duren. De gemeente kan niet anders dan: of de subsidie terug vragen en de omroep stoppen. Of een nieuwe een kans geven, of dat ook afwijzen als het niets is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Onbegrijpelijk dat dit zo lang mag voortduren.Ze voldoen al sinds april niet meer aan de mediawet.

    Als M-FM omvalt, wat gaat er dan met de studio gebeuren en de zenders, grotendeels betaald door de belastingbetaler. Wordt dat geld ook door het bestuur gecasht?

    Als er een nieuwe omroep meedoet zal deze weer alles nieuw moeten aanschaffen voor veel geld en dat allemaal omdat het bestuur van M-FM Streekradio zijn poot stijf houdt. Erg jammer allemaal... Verbazingwekkend dat dit gewoon kan in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Er zit weer beweging in de ontwikkelingen, lees de Gelderlander:
    http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/7166855/RTV-Veluwezoom-wil-ook-uitzenden-in-Rheden-en-Rozendaal.ece

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Of hier: http://www.regiobodeonline.nl/nieuwsoverzicht/23-08-2010-eerbeek-rtv-veluwezoom-wil-ook-in-rheden-en-rozendaal-uitzenden/

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Morgen staat er ook een artikel in de Gelderlander regio editie Veluwezoom (toepasselijke naam trouwens)

    Hopelijk krijgt Veluwezoom FM de toewijzing in Rheden en Rozendaal zodat er eindelijk weer een fatsoenlijke lokale omroep is in onze gemeente. M-FM heeft nu lang genoeg de tijd gehad om zich te herstellen. Ze beloven van alles maar er is nog niets van terecht gekomen. Erg jammer... en wat gebeurt er met de apparatuur en de zenders die betaald zijn door de subsidie van de gemeente...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Duidelijk geval van wat in de wandelgangen al hoorbaar was volgens mij t zijn gewoon een stelletje ***** word tijd dat er weer een normaal programma komt en laat die ***** die er nu zitten maar lekker met hun kantoortje ergens anders hun geld zwarte geld wit wassen.... heet niet voor niks WITTENborg toch???

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Volgens mij aasde Streekjournaal ook nog op de frequenties. En ook een omroep genaamd Maxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zoals zo vaak met lokale omroepen is een bestuur ook vaak de bottleneck waar problemen door ontstaan.
    Je zou je kunnen afvragen of er geen andere mogelijkheid bestaat om een club van enthousiaste, pro-actieve medeewerkers hun werk te kunnen laten doen zonder een aantal mensen, wat zich bestuur noemt, steeds maar weer de storende factor te laten zijn.

    Vaak zijn dit hobbyisten wiens enige interesse lijkt te zijn 'dat het wel leuk staat op je CV', maar dat de 'onderdanen', lees de actieve vrijwilligers, vooral niet met inhoudelijke ideeen moeten komen omdat dit vaak de toch al tere zieltjes zou schaden omdat men, het bestuur, zich graag alleen met besturen bezig houdt.

    Wat er dan bestuurt wordt is vaak, ook voor het bestuur, niet geheel duidelijk maar interessant klinkt 't wel!
    ...

    Het zou dan ook beter zijn om een stichtingsvorm op een andere manier inhoud te bieden, zodat de mensen die zich daar met hart en ziel aan over geven (de enthousiaste vrijwilligers dus), Ć©Ć©n of meerdere zetels in zo'n bestuur te geven.
    Daarmee heb je dan directe lijnen vanaf de werkvloer met de mensen die weten wat er speelt en wat nodig is.
    Daarmee kan je een passief clubje, wat al sigaren rokend achterovervalt ( of nog engere dingen doenend, nutteloos bezig is), vervangen door een pro-actief clubje die weet waar men mee bezig is!

    Maar ja, zoals zo vaak met dit soort 'besturen'...
    Het blijft lastig, net als onkruid, lastig te bestrijden.
    Maar de aanhouder wint!
    Succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen