Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 11 augustus 2010

Politiek

Politiek Nederland is in rep en roer over de vorming van een VVD-CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV. VVD-aanvoerder Mark Rutte noemde PvdA-voorman Job Cohen sarrend de vroedvrouw van de op stapel staande combinatie. Voor de linkse partijen is iedereen buiten eigen kring de gebeten hond. Vooral informateur Lubbers zou buiten zijn boekje zijn gegaan. Hij had immers de opdracht de mogelijkheden voor een meerderheidskabinet te onderzoeken.

Dat heb ik even nagezocht. De informatieopdracht vraagt onderzoek naar ”een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal”. Deze formulering leidt niet automatisch naar een meerderheidskabinet. Ook al is het daar in het verleden altijd op uitgedraaid. De bewering van Cohen en de zijnen klopt dus niet.

Job overspeelde zijn hand. Hij adviseerde Lubbers om eerst de mogelijkheden voor een rechts kabinet te onderzoeken. In de stellige overtuiging dat dit zou mislukken. Daarna zou de VVD toch weer bij de PvdA uitkomen. Zijn verzoek werd echter prompt ingewilligd.

Ja, er zitten soms slimmere spelers aan tafel. En de sluwste van allen is CDA-er Maxime Verhagen. De eerste poging een rechts kabinet te vormen kwam te vroeg. Maar hij fluisterde Mark Rutte toen wel in: “Als je er niet uitkomt weet je me te vinden”. Een meesterzet. Daarmee kon Rutte de Paars-plus-variant op de klippen laten lopen en kreeg de CDA-achterban de tijd om aan het idee van samenwerking met de PVV te wennen. Toen de tijd rijp was kon Rutte alsnog de rechtse gedoogkaart trekken.

Rutte wil persé een rechts kabinet, Wilders heeft er bijna alles voor over om de “linkse kerk” buiten de deur te houden en Verhagen’s CDA heeft nog ’n appeltje met de PvdA te schillen. Cohen heeft dat allemaal onderschat.

Over naar Rheden. Bas Geerdink, VVD-raadslid in Rheden, twitterde op 12 juni “ ....en mocht VVD toch met PVV gaan regeren, dan ben ik geen VVD-er meer.”

Op 30 juli, nadat de gedoogvariant op tafel kwam, klinkt het “Hier gaat de champagne open dat de PVV definitief niet gaat regeren! Kan Nederland toch nog gewoon in de spiegel blijven kijken...”

Ik vroeg: “Hoe zit dat Bas? VVD regeert wel degelijk mét PVV! Heb je nu ook plaatsgenomen in de draaimolen? Zwaaien en zwieren!” Waarop Bas antwoordde: “Als je niet in de regering zit, regeer je ook niet mee. Misschien komt er deze week nog een betere oplossing..” en “Theo, ik weet dat je graag zurig provoceert, maar je hoeft niet te doen of je dom bent hoor. Dat misstaat je!”

Bas slaagt met vlag en wimpel voor zijn politicus-examen. Politici horen immers recht te praten wat krom is. De PVV levert inderdaad geen ministers. Verder klopt er geen hout van zijn redenering. Wilders regeert in deze constructie mee vanuit zijn luie stoel. Zijn partij is het fundament waar het gedoogbouwwerk op rust. Maar, werpt Bas dan tegen, een fundament zit onder de grond. Je ziet ‘t niet. En als je iets niet ziet dan is het er niet. Logisch, toch?

1 opmerking:

  1. applaus voor Bas Geerdink van 12 juni. Lijkt me een liberaal met fatsoen en karakter als je geen VVD-er meer bent als je club met de PVV gaat regeren.Je kunt mij als PvdA-er zuurheid of opportunisme verwijten, al zie ik niet in hoe 76 kamerleden die het al voor 9 juni erover eens waren dat ze over rechts wilden en wat dat betreft op een lijn zaten door wat voor Cohen dan ook gestopt hadden kunnen worden. Wie is de VVD? De "fatsoenlijke, oprechte liberalen" bleven met Mark Rutte in de VVD achter nadat ijzeren Rita en 'onze " Geert (ik kom ook uit zijn geboortestreek)c.s. uit de VVD waren vertrokken. En met liberalen hoef je het inhoudelijk niet eens te zijn, maar ze geven wel degelijk blijk van moreel besef en respect voor onze grondwet. Wat er nu gebeurt bij de VVD en het CDA is niks anders dan ordinaire machtsgeilheid en staat mijlen vandaan van respect voor waarden en normen en "naast de mensen willen staan", zoals Gerd Leers dat zo treffend samenvatte. Ik zou groot respect hebben voor Bas als hij zijn rug op deze manier recht houdt.De kronkel die deze VVD nu maakt, verdient dat respect m.i. niet. Het getuigt van dezelfde rattigheid die Maxime Verhagen ook aan de dag legt, maar waarvan we dat al jaren wisten. Waar is de Mark Rutte die nog geen 5 jaar geleden een linksliberale partij wilde met D'66 en de liberale vleugel van de PvdA. Waar zjn al die echte liberalen? Allemaal verzopen in het machtsmoeras? Een intense treurigheid die inmiddels bij mij redelijk fundamenteel knaagt aan het gevoel voor fatsoen dat ik bij politici altijd aan denk te treffen. Noem mij naïef, maar geloof in mensen is wel fundamenteel om er iets beters van te kunnen maken. Ik heb respect voor Theo Kooymans, met wie ik het zeker niet altijd eens ben, maar voor wie ik wel respect heb vanwege zijn onbevangen kijk en zijn eerlijke en openhartige manier van verwoorden. Ik ben trots op het collega raadslid Bas Geerdink van 12 juni. Ik hoop dat hij in de herkansing gaat voor het politicus-examen, want van deze rechtse politici die zichtbaar diep tevreden zijn over hun slimmigheid en de overige Nederlanders voor dom en/of onnozel verslijten, wordt niemand gelukkig.Bas, sterkte met nadenken. Je kunt het!
    Heleen Denie, raadslid PvdA, Rheden

    BeantwoordenVerwijderen