Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 25 november 2010

Traverse Dieren en ontsnippering Hof te Dieren

Door: Joop Zijlstra

TKO: Brieven (dd 13 november 2010) van "het Comité" aan het college van Gedeputeerde Staten en aan Provinciale Staten van Gelderland inzake de gang van zaken rond de ontsnippering van Hof te Dieren dat is ingepast in de plannen voor de Traverse Dieren.

Geacht College,

In de commissievergadering van MEZ van 17 maart van dit jaar was het plan ‘Traverse Dieren’ aan de orde. Wij (Het Comité) spraken bij die gelegenheid in.
Ons pleidooi kwam er op neer dat bij de uitvoering het plan geen subsidiegeld zou moeten worden besteed aan een particulier belang van `Hof te Dieren´. Dit is zeker van toepassing nu er tekort aan geld blijkt te zijn voor een adequate oplossing van het centrale verkeerskundige probleem ter hoogte van het NS-Station in Dieren.

Zowel voor als tijdens genoemde bijeenkomst van de commissie MEZ betoogde gedeputeerde mevrouw M. van Haaren dat de ‘ontsnippering van het landgoed Hof te Dieren’ in de subsidiebeschikking van VROM voor het plan, harde voorwaarde was van het Rijk. Verlegging van de N348 en de afsluiting van de Doesburgsedijk zouden daaruit voortvloeien.

Wij konden dat niet geloven en hebben een en ander nagegaan bij het Ministerie van VROM. Wij verzochten om informatie en herhaalden dat later op grond van de wet Openbaarheid van Bestuur. Een bezwaar op grond van de WOB liep tenslotte uit op een hoorzitting op het Ministerie van VROM in Den Haag op 21 oktober 2010.
(Wij hebben u van onze diverse stappen steeds in kennis gesteld.)

Op 10 november 2010 hebben wij een brief ontvangen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, met daarbij het verslag van genoemde hoorzitting. Daarin staat te lezen dat van de kant van het ministerie in de beschikking van de subsidie voor het plan ‘Traverse Dieren’ geen inhoudelijke voorwaarde is gesteld.
In het (bijgaande) verslag van de hoorcommissie staat het op pagina 2 van de kant van het Ministerie als volgt opgetekend.
‘Het projectplan, inclusief het onderdeel ontsnippering van het landgoed Hof te Dieren, kwam dus van de provincie, niet van de kant van VROM.
VROM heeft te dien aanzien geen enkele eis vooraf gesteld. Wel heeft VROM, zoals gebruikelijk in het kader van subsidieverlening, aangegeven dat de subsidie op basis van het aangeleverde plan wordt verstrekt en dat het de bedoeling is dat het aldus beschreven project in zijn totaliteit wordt gerealiseerd. Wijzigingen zijn mogelijk, maar moeten voldoen aan een aantal voorwaarden’.

De conclusie uit het bovenstaande is dat de Provincie Gelderland (eventueel samen met de gemeente Rheden) voor de inhoud van het plan verantwoordelijk is.
In dat opzicht heeft de gedeputeerde mevrouw M. van Haaren in de genoemde vergadering van de commissie MEZ een onjuiste voorstelling van zaken gegeven. De leden van de commissie MEZ werden daarmee door de gedeputeerde bij de besluitvorming over plan ‘Traverse Dieren’ op het verkeerde been gezet.

Wij bevelen u dringend aan om het planonderdeel ‘ontsnippering van Hof te Dieren’ en de daaruit voortvloeiende wegverlegging en afsluiting (particulier belang) alsnog te laten vallen ten gunste van de inrichting van een passende voorziening voor het verkeer in Dieren nabij het NS-Station, bekend als variant 3a (algemeen belang).
U hebt voor een wijziging van het plan in die zin slechts contact op te nemen met het Ministerie van Infrastructuur & Milieu (VROM). en te spreken over de voorwaarden waaraan de wijziging moet voldoen.

Eén vraag hebben we nog. Welk motief of welke motieven had u toentertijd voor bundeling en afsluiting? Dit in het licht van de kennelijk negatieve effecten ervan op de verkeersregeling in Dieren bij het NS-Station.
Wij komen later nog op deze kwestie terug In een afzonderlijk schrijven aan u.

Met hoogachting
en met een vriendelijke groet,
Drs J.A. Zijlstra,
secretaris van Het Comité.

CC. Provinciale Staten, gemeentebestuur van Rheden.
(Wij vragen de leden van Prov. Staten eventueel actie te ondernemen. Z.)

Bijlagen: (klik op deze tekst)
Afschrift van de brief van Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu
dd 9 november 2010
Afschrift van het daarbij horende verslag van een hoorzitting op 21 oktober 2010.


Afschrift van onze brief aan Provinciale Staten dd 13 november 2010
(onderstaand)
-----------------------------
Betreft ´de ontsnippering van Hof te Dieren´
In het plan ´Traverse Dieren´ als zou die
voorwaarde zijn van het Ministerie van VROM.


Geachte dames en heren,

Bijgaand treft u aan een brief van ons Comité aan het College van Gedeputeerde
Staten van Gelderland. Wij hebben in de betreffende commissievergadering van MEZ van 17 maart van dit jaar aangegeven dat wij bij het ministerie van VROM, ten aanzien van het in de aanhef genoemd onderwerp, zouden informeren naar het bestaan van een harde voorwaarde van die kant.
Een en ander leidt tot de vaststelling dat gedeputeerde mevrouw M. van Haaren in genoemde vergadering van de commissie MEZ een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven. Daardoor bent u, volgens ons, bij de besluitvorming over plan ‘Traverse Dieren’ op het verkeerde been gezet.
De tekst van de brief in de bijlage is helder.

Wellicht dat u bereid bent kracht bij te zetten aan ons verzoek aan GS:
‘Wij bevelen u dringend aan om het planonderdeel ‘ontsnippering van Hof te Dieren’ en de daaruit voortvloeiende wegverlegging en afsluiting (particulier belang) alsnog te laten vallen ten gunste van de inrichting van een passende voorziening voor het verkeer in Dieren nabij het NS-Station, bekend als variant 3a (algemeen belang).
U hebt voor een wijziging van het plan in die zin slechts contact op te nemen met het Ministerie van Infrastructuur & Milieu (VROM) en te spreken over de voorwaarden waaraan de wijziging moet voldoen.’

Wij verzoeken u de zaak te volgen en bij het uitblijven van door ons gevraagde stappen, passend te reageren.

Met een vriendelijke groet,
en met hoogachting

J. Zijlstra,
secretaris van Het Comité.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten