Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 15 december 2010

Rhedenleaks

Met de publicatie van honderdduizenden cables (telegramachtige notities) van Amerikaanse ambassades aan hun thuisbasis in Washington gooide Wikileaks de knuppel in het diplomatieke hoenderhok. Met een heuse cyberoorlog tot gevolg. De Amerikanen proberen verdere publicaties te verhinderen en sympathisanten van Wikileaks reageren met aanvallen op websites van instellingen en overheden die de Amerikanen steunen. Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, is op basis van dubieuze beschuldigingen opgepakt. Hij wacht nu in een Britse gevangenis op de dingen die komen gaan.

De cables geven de Amerikaanse blik op de persoonlijkheid van koningen, dictators, presidenten, ministers en wat er al zo meer op de politieke aardbodem rondschuimt. Nederlandse politici hopen stilletjes dat zij ook genoemd worden. Dan hoor je er immers pas echt bij. Tot nu toe komt alleen Maxime Verhagen, als vriend van Amerika, die eer toe. Dat levert hem geheid de titel ‘Politicus van het Jaar’ op.

Over naar m’n eigen Rhedenleaks. Beleefd aanbevolen: Politiek Rheden, voor meer leven in de lokale politieke brouwerij. Het loopt prima maar er blijft altijd behoefte aan mailtjes en memo’s van ambtenaren, bestuurders en politici waarin ze elkaar de maat nemen. Liefst met smeuïge uitspraken over lastige collega’s of andere vervelende personages.

Mailtjes waarin wethouder Tiemens aan Femke Halsema meldt dat zij VVD-collega Haverkamp inzake de kliko-kwestie bij de strot heeft en daarom een treetje op de GroenLinks-carrièreladder moet stijgen, ontboezemingen van Haverkamp over duurzaamheidsgedram van Tiemens dat hem de neus uitkomt of wethouder Elsenaar die bekent dat ze hem de rug op kunnen met die luizige 0,2 fte aanstelling en dat hij daarvoor zijn bed niet uit kwám, niet uit kómt en niet uit zál komen. Dat soort teksten. “Geheime” notities zijn helemaal top. Rheden heeft een naam hoog te houden als het gaat om mislukte plannen en projecten. Daar is best nog iets over te vinden. Kattebelletjes over Rozendaals getouwtrek om de Del, gevechten tussen Eerbeek en Brummen om het nieuwe gemeentehuis, ongeregeldheden in de Doesburgse raadszaal of interne strubbelingen bij politieke partijen zijn eveneens zeer welkom.

Ik bereid me voor op een internet-oorlog. De lange arm van de RIVD, de Rhedense Inlichtingen en Veiligheidsdienst, reikt tot in de verste uithoeken van de gemeentelijke samenleving. Ik moet me daartegen wapenen. Daarom zeg ik het nog maar eens: een cyberaanval op Politiek Rheden is zinloos. De dossiers staan over de hele wereld verspreid op servers van bevriende leakers. En mochten de geheimagenten soms denken dat ze mij een valstrik kunnen zetten, bijvoorbeeld via een plaatselijke schone, dan hebben ze het mis. Daar pakken ze me niet mee. Bovendien wordt ik daarvoor te zwaar bewaakt. ;-) Ik geef ze één kans. Ik hou van Trappistenbier, dubbel of tripel.

En, ik zal ’t maar eerlijk bekennen, ik heb boter op m’n hoofd. Eens, tijdens een borrel, heb ik tegen een diplomaat gezegd dat ik een ware vriend van Rheden ben. Zo’n opmerking gaat natuurlijk linea recta naar De Steeg. Ik hou m’n hart vast. Als die cable wordt geleakt staat Rheden op z’n grondvesten te schudden.