Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 21 april 2013

ROCA12: Weerwoord


Ik heb afgelopen vrijdag even met de conciërge en de directeur van ROCA12 om tafel gezeten. Aanleiding was de blogpost ROCA12: Ruim die troep op, een klacht van wijkbewoner Willem.
Vooral de zinsnede “dat moet de gemeente doen!” (over het opruimen van het vuil) steekt. Volgens de directeur is dit niet waar. “Zo denken we daar niet over!”

ROCA12 voelt zich juist heel erg betrokken bij de maatschappij en maakt deel uit van de omgeving en de buurt. De school schuift de verantwoordelijkheid zeker niet in de schoenen van een ander. ROCA12 doet er alles aan om de leerlingen bewust te laten worden van hun omgeving en om milieuvriendelijk gedrag tussen de oren van de leerlingen te krijgen.
Om de 5 à 6 weken is er overleg met de gemeente, de wijkagent en de buurtcoaches. Daarnaast neemt ROCA12 zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en illustreert dat met de samenwerking met de bibliotheek en de ondernemers (o.a. nieuw te bouwen zwembad op de locatie van de voormalige bestuursacademie).


De school is ook alert op klachten vanuit de buurt. De conciërge wil hier graag op worden aangesproken. Hij zal proberen om de klacht zo goed mogelijk te verhelpen. Als het gedrag van leerlingen aanleiding is voor de klacht dan worden zij daarover door de schoolleiding onderhouden en er worden zo nodig sancties opgelegd. 

De boodschap: neem bij een klacht aub contact op met de school. Via de conciërge is de kortste weg. Er wordt serieus mee omgegaan

En er zijn positieve punten te melden. Winkelcentrum Velperbroek is uiteraard een trekpleister voor de leerlingen. Eerder liepen zij vaak over de paden tussen de huizen door van en naar het winkelcentrum. Dat gaf nogal eens overlast. Sinds het gereedkomen van Velperbroek is de looproute gewijzigd. Zij lopen nu vooral langs de Reigerstraat. Dat scheelt aanzienlijk voor de bewoners in de achterliggende straten. Parkeeroverlast voor de omgeving wordt ook tegengegaan.

Het schoolterrein wordt (TKO: zoals ik zelf van de week heb geconstateerd) goed schoon gehouden. Er ligt weinig zwerfvuil. 

De rotzooi, veel blik en plastic, is op dit moment vooral te vinden in de struiken in de straten om zwembad de Dumpel en bij de bushalte aan de Waterstraat. Veel blik en plastic. Het groeiseizoen begint en als de rommel niet snel wordt opgeruimd dan wordt het overwoekerd. ROCA12 ontkent overigens niet dat de leerlingen hier een bijdrage aan leveren. 

De directeur oppert de mogelijkheid om dit in het kader van maatschappelijke stage aan te pakken. Hij kan dit, na enig doorvragen, echter niet definitief bevestigen. Het verkeert nog in het stadium van idee.

Nog iets rechtzetten: het is niet alleen ROCA12 dat in de schoolgebouwen huist maar ook Arentheem (Titus Brandsma). Het gaat dus net zo goed om het gedrag van de leerlingen van Arentheem.

3 opmerkingen:

 1. de straat coach zegt duidelijk we zullen het doorgeven bij de gemeente,dus wel waar!de klachten komen van meerderen personen,het gaat al jaren zo ,en het vuil is van de scholen niet van de buurt,die halen de blikjes wel uit hun eigen tuin! ze moeten net als andere scholen gewoon een keer alles opruimen.niet jaren ouwehoeren opruimen die troep!
  BeantwoordenVerwijderen
 2. Even voor de duidelijkheid. De straatcoaches zijn van de gemeente, NIET van de school! Dat heb ik gecheckt. Zij spreken dus niet namens de school. Maar het wordt inderdaad wel tijd dat de zooi wordt opgeruimd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beetje flauw van de school om te wijzen naar "die andere school". Daarmee diskwalificeren zij zichzelf in mijn ogen. Op de site staat het volgende te lezen:

  "De Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland-Midden (COG) bestaat uit Arentheem College, ROC A12 en Training & Advies."

  Ze moeten dus met 1 mond spreken. Het is nog steeds een rotzooi in de buurt. Leerlingen die in de "vernieuwde" speeltuin zitten en daar (onbewust) jongeren kinderen intimideren, doorloop en verkoop richting en op de Talingsingel, blowen op het Zilvermeeuwplein (bankje is zelfs verzet), van zich af gooien van vuil rondom de school. Dit is een terugkerend probleem. De enige oplossing is heel veel vakantie. Dan komt de buurt weer op adem van deze praktijken.

  BeantwoordenVerwijderen