Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 3 maart 2014

Een zwembad voor Dieren

Door: Adriaan Dolk

Op 14 februari 2014 deed de Raad van State (RvS) uitspraak over de acht beroepen die tegen het plan Traverse waren ingediend. Het oostelijk deel van het plan,(van kruising N348 met de Burg. Willemsestraat tot en met de kruising N786 met de Spankerenseweg) is vernietigd en dient te worden overgedaan. En dat betekent voor dit projectonderdeel een nieuw ontwerpplan maken, ter inzage leggen, inspreken, zienswijzen indienen, een zienswijzennota, etc. De klok tikt door.


De bewoners van de Burg. Wiilemsestraat zijn in het gelijk gesteld. De RvS oordeelde dat bij de uitvoering van het plan geen “aanvaardbaar woon- en leefklimaat kan worden gegarandeerd”. We nemen aan dat de bewoners na jarenlange onzekerheid en frustraties inmiddels de verontschuldigingen, vergezeld van een bos bloemen, van wethouder König in ontvangst mochten nemen. Tenslotte was hij ook de eerste die een motie van de gemeenteraad aan z’n laars lapte om in de Willemsestraat een oplossing te vinden. De heer König - zoals hij liet weten - streefde naar een acceptabele oplossing voor alle inwoners van Dieren, dus ook voor deze bewoners. Ook met drie bossen bloemen zal de laffe smaak nog niet verdwenen zijn.

De provincie stelt met voldoening vast dat het westelijk deel van het plan (de wegverlegging van de N348) door de uitspraak van de RvS onherroepelijk is geworden, Zij bezint zich op een mogelijkheid om dit onderdeel uit te voeren voordat het gehele plan opnieuw is goedgekeurd. Hiermede wordt opnieuw duidelijk dat de doorstroming van het verkeer door Dieren en het herstel van de verbinding tussen Dieren Noord met Zuid deze bestuurders worst zal wezen. Zij zijn in staat het overblijvende deel van het project af te blazen als door de correctie van het oostelijk stuk de totale kosten boven het budget uitkomen. De N348 is dan tenminste verlegd en de kwaliteitsimpuls voor het Hof te Dieren is dan tenminste zeker gesteld. Want dat is de centrale doelstelling van deze bestuurders voor de Traverse.    

Maar naast het positieve nieuws over de Willemsestraat is er in de uitspraak van de RvS een ander licht te ontdekken. Tijdens de zitting bij de RvS deelde de Provincie mee dat er aan de zuidkant van het station wel voldoende ruimte is om te parkeren en dat passerellen niet nodig zijn want de toegangen naar het station voldoen aan alle eisen van NS en Pro-Rail. Het alternatief dat door bewoners  is ingebracht voor  200 parkeerplaatsen aan de zuidkant behoort dus nu tot de mogelijkheden. Daarbij opgeteld de 150 plaatsen aan de noordkant is er voldoende parkeermogelijkheid voor het hele station. Een tunnelbak over een grotere lengte afgedekt met ‘een deksel’ geeft vorm aan een plein ons station waardig. Alles bij elkaar geteld bedragen de kosten voor dit alternatief niet meer dan 4 miljoen euro. De parkeergarage kan worden bijgezet in de archieven van de gemeente. Wethouder König zal het een zorg zijn; die heeft het wel gezien in de gemeenteraad. 

Weet u dat de gemeente voor die parkeergarage € 14 miljoen heeft gereserveerd?  Ziedaar, een overschot van € 10 miljoen in de begroting. Hoera, eindelijk weer een zwembad in ons dorp.


Adriaan Dolk, Dieren     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten