Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 1 december 2011

STICHTING BLIJ MET STOPZETTING 52 KOOPZONDAGEN RHEDEN

Door: Stichting Tegen Verruiming

“Het recht heeft gezegevierd”, is de reactie van Henry Konijn, voorzitter van de Stichting Tegen Verruiming op het besluit van de gemeenteraad (29/11) om de 52 koopzondagen te torpederen.

Van de 25 aanwezige raadsleden lieten er 14 het gegrond geachte advies van de onafhankelijke Bezwarencommissie zwaarder wegen dan het starre voorstel van het College van B&W om de 52 koopzondagen op grond van het eerder genomen raadsbesluit gewoon voort te zetten. 11 raadsleden steunden het College, waarin de wethouders van CDA en GroenLinks overigens al hadden aangegeven tegen het vrij geven van de koopzondagen te zijn. De wethouders van VVD en D66 zijn fervente voorstanders van verruiming.

Klap voor liberalen
Voor de liberale partijen VVD en D66 is het bij amendement genomen besluit om de 52 koopzondagen meteen stop te zetten een klap in het gezicht. Zij hebben zich voor de kar laten spannen van de supermarkten in Rheden die elke zondag open willen zijn. Dat gaat wel ten koste van de omzet van de kleine winkeliers die om principiële en sociale redenen tegen meer koopzondagen zijn. Zes dagen werken is genoeg! De Stichting Tegen Verruiming heeft zich samen met CNV Vakmensen en de winkeliers de afgelopen maanden enorm ingespannen om de 52 koopzondagen van tafel te krijgen. Ook FNV Bouw en de kerken protesteerden fel. Henry Konijn: “Het ging in de strijd uiteindelijk niet meer om het toerisme, maar om de economische belangen. Ik ben blij dat er nu duidelijkheid over de koopzondagen in Rheden is.”

Opluchting bij winkeliers
De volle publieke tribune met tientallen winkeliers nam opgelucht kennis van de uitslag van de stemming. De actiebordjes van de Stichting moesten op last van burgemeester P. van Wingerden-Boers op de gang blijven staan. “Dat zijn we hier niet gewoon.” Tot op het laatst was het stemgedrag spannend en onvoorspelbaar. De sleutel lag bij de PvdA-fractie. Drie van de vier sociaal-democraten gaven na een worsteling in de afgelopen dagen (met dank van de winkeliers!) hun steun aan het stopzetten van de 52 koopzondagen. Het CDA had bij monde van het onvermoeibare raadslid Willem Kruithof het voortouw voor de heroverweging genomen in de vorm van een amendement dat mede namens SP, ChristenUnie, Gemeentebelangen en fractie Groep Pieper-Rook werd ingediend.

Officieel besluit
De beslissing van de raad in Rheden betekent dat na de publicatie van het raadsbesluit in ‘De Rhedenaar’ op 6 december a.s. extra koopzondagen niet meer kunnen plaatsvinden in de gemeente. Het aantal koopzondagen is beperkt tot maximaal 12 per jaar. Het besluit van 28 juni 2011 wordt officieel ingetrokken.

Overwinning
Henry Konijn ziet de herroeping van het raadsbesluit als een overwinning voor de Stichting. Hij verwacht dat ‘Rheden’ de tongen los zal maken bij andere gemeenteraden die ook 52 koopzondagen hebben toegestaan of dit nog willen doen. In Zoetermeer, Tilburg en Gilze en Rijen lopen nog bezwarenprocedures van de Stichting tegen omstreden raadsbesluiten. Binnenkort valt na overleg met winkeliers een besluit om ook in Roosendaal bezwaar aan te tekenen tegen het toestaan van 52 koopzondagen. Alom wordt misbruik gemaakt van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet. Het wordt tijd dat politiek Den Haag hier zo snel mogelijk paal en perk aan stelt.

5 opmerkingen:

  1. Magda Rook Groep Pieper-Rook1 december 2011 om 09:18

    Beste Theo,
    je hebt niet goed opgelet tijdens de schorsing. Het CDA heeft het voortouw niet genomen bij het amendement. De andere partijen hadden het amendement op de omloop letterlijk al in handen. Terwijl het CDA toen nog in conclaaf was over de vraag of ze wel of niet meededen. Wij wilden het moment gebruiken. De sfeer ging binnen de PvdA de goede kant op en wij waren bang om dat verloren te laten gaan. Als je goed op had gelet had je gezien dat Willem zich pas later bij ons voegde. Wij hebben echter Willem Kruithof het namens ons allen in laten dienen.
    Maar van het voortouw nemen door het CDA was dus geen enkele sprake.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Magda, bovenstaande is afkomstig van de Stichting Tegen Verruiming. Mijn eigen impressie moet ik nog maken. Heb daar nog geen tijd voor gehad. Overigens een interessante opmerking van je. Wist ik ook niet. Was tijdens de schorsing 'n sigaretje aan het roken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Magda, ik begrijp je verwarring. Onder ieder bericht wordt de naam van de eigenaar van de blog vermeld. Ter verduidelijking heb ik expliciet de naam van de Stichting toegevoegd

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Magda Rook Groep Pieper-Rook2 december 2011 om 23:25

    Beste Theo,
    Ik weet dat je naam als eigenaar van het blog altijd wordt vermeld. Het ging mij om de inhoud van de tekst.
    Ik heb slechts duidelijk willen maken hoe het amendement tot stand is gekomen.
    En me daarbij een kleine plagerij in je richting veroorlooft. Dat neem je me vast niet kwalijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Magda, Tijdens schorsingen let ik nooit op. Heb het dan te druk met mijn sigaret.
    Je kunt niet alles hebben. Dan mis ik maar wat!
    Dus als jullie voortaan alles tijdens de schorsingen bedisselen hou je mij er mooi buiten!
    Overigens: de rookkamer is ook een achterkamertje hoor!
    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen