Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 24 april 2024

Volkspartij Politiek Rheden tegen ontheffing woonplaatsvereiste wethouder

Ontheffing woonplaatsvereiste voor wethouder Hofman verlengd. Volkspartij Politiek Rheden stemde tegen!

Wethouders, en dat geldt ook voor wethouder Hofman, zijn wettelijk verplicht om woonachtig te zijn in de gemeente die zij besturen. Wethouder Hofman woont niet in de gemeente Rheden. Afgelopen twee jaren heeft de gemeenteraad daarvoor een ontheffing verleend.
Gisteren, in de raadsvergadering van 23 april, werd aan de gemeenteraad gevraagd om deze ontheffing opnieuw met een jaar te verlengen. De gemeenteraad stemde daar in meerderheid mee in.
Wij, de Volkspartij Politiek Rheden, stemden als enige fractie tegen het verlengen van deze ontheffing.
Wij vinden dat een wethouder die buiten de gemeente woont zich, ook al is dat misschien onbewust, vooral laat leiden door zijn politieke overtuiging, zich minder betrokken voelt bij lokale kwesties en minder gevoel heeft bij de specifieke uitdagingen en behoeften van de gemeente. Het brengt de balans tussen politieke overtuiging en het lokale belang uit zijn evenwicht waarbij de politieke overtuiging leidend wordt.
Het woonplaatsvereiste is er niet voor niets. Het begrip ingezetenschap is een dragend principe van de vertegenwoordigende democratie.
Zoals gezegd is een van de uitgangspunten dat een bestuurder deel uitmaakt van en voeling heeft met de lokale gemeenschap. Als we daarvan afzien ontstaat er een kaste van technocratische beroepsbestuurders die zo´n functie vooral zien als een carrière pad die hen door de bestuurslagen voert.
Wij willen niks afdoen aan de capaciteiten en de kundigheid van de wethouder. En hij woont als het ware “om de hoek”. Dus je zou kunnen zeggen “een kniesoor die daarover valt” maar het is voor ons toch onvoldoende om onze bedenkingen weg te nemen.
Al met al zijn dit voor ons voldoende redenen om tegen de gevraagde ontheffing stemmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten