Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 26 juni 2024

Kadernota 2025 - Vragen en Antwoorden (vragen 45-54)

De financiële posititie van de gemeente Rheden is niet rooskleurig. Er dreigen grote tekorten. De Kadernota 2025 staat in het teken van ombuigingen (bezuinigingen) en lastenverzwaring. De kadernota is op een groot aantal punten onduidelijk. Om een helder beeld van de vooosrtellen te krijgen hebben wij een groot aantalvragen gesteld. Wij hebben ter verheldering daarom een groot aantal vragen gesteld. Dat is nodig om onze standpunten over deze voorstellen te kunnen bepalen. In enkele blogpoststs tonen we onze vragen en de antwoorden die wij van het college ontvingen. 


Onderstaand de vragen 45 t/m 54

De vragen 55 t/m 64 vindt u hier.

45.       

P25 – tabel Economische ontwikkeling / P26 tekst: “Verder stellen wij voor de toeristenbelasting te verhogen zodat er structureel 100K meer binnenkomt.”

Eerder dit jaar is een verhoging van de toeristenbelasting bij motie/amendement gedeeltelijk teruggedraaid. Wordt dit nu overruled? Is hierover overleg(d) met de toeristische sector?

Nee, het amendement wordt niet overruled. Hiermee wordt rekening gehouden bij het opstellen van de nieuwe toeristenbelasting-verordening. Er is geen overleg geweest met de

toeristische sector.

46.       

P28 – Leefomgeving – Rozendaalse veld verkopen (pm)

Wilt u dit aub nader uitleggen (incl. de aanduiding “pm”?

Het college heeft ervoor gekozen deze mogelijke ombuiging niet mee te nemen in de ombuigingsvoorstellen en er is dus ook

verder geen onderzoek naar gedaan.

47.       

P29 – Leefomgeving – tabel “Inrichting beheer en openbare ruimte” Doorbelasten personeel op projecten  200K

Komt die 200K dan niet elders in de begroting bij een of ander project oppoppen zodat per saldo de ombuiging op 0 uitkomt?

Deze 200K wordt ten laste gelegd van de verschillende projecten in de openbare ruimte. Er valt 200k vrij vanuit loonsom ten behoeve van de algemene middelen. Daarentegen worden projecten extra belast en zullen deze kapitaalslasten naar ratio worden doorbelast. Dit wordt inzichtelijk gemaakt in de nog op te stellen nota kapitaalgoederen, oplevering 2025

48.       

P30 – Leefomgeving – tabel “Mobiliteit en Infra Invoeren parkeergeld P-garage Dieren(150 K) 

Indien dit wordt ingevoerd:

-         Kan dit al in 2025? Dit moet toch ook voorbereid worden?

-         Is rekening gehouden met de kosten voor voorbereiding, inrichting en beheer?

-         Is gezien bovenstaande de verwachte opbrengst van 150k in 2025 wel reëel?  

-         Indien nodig aub tabel aanpassen

Het klopt dat bij een besluit van de raad om ditombuigingsvoorstel daadwerkelijk te realiseren ook voorbereiding benodigd is. Wij verwachten met u dat dit inderdaad niet al in 2025 volledig gerealiseerd is. De investeringen nemen wij mee de hele businesscase. Wij zullen de tabel en saldo bij het opstellen van de begroting hierop aanpassen.

49.       

P33 – Bestuur & Organisatie - Centralisatie KCC Burgerzaken van twee locaties naar één locatie.

Welke locatie vervalt? Waar bestaan de kosten van 10k voor deze locatie uit? 

De locaties Velp en Dieren vervallen. TKO: Zie voor kosten onderstaan antwoord (op een vraag van een andere partij): 

Na de bezuinigingsronde in 2019 (Minderen met Beleid) bestaat de dienstverlening in service-centrum Dieren nog uit 2 openingsdagen namelijk de dinsdag en de vrijdagochtend. Het te besparen bedrag bestaat structureel uit huurkosten (5000 euro per jaar), hardware/software/licenties (2000 euro per jaar) en kassaopmaak (3000 euro per jaar aan uurloon). Verdere formatiereductie vindt niet plaats, omdat de medewerkers hun diensten dan gaan draaien in De Steeg om de productie op het gelijke niveau te houden.

50.         

P33 – Bestuur & Organisatie - Centralisatie KCC Burgerzaken van twee locaties naar één locatie.

Nieuw gemeentehuis wordt eind 2024 betrokken. Blijft Burgerzaken Velp behouden (evt. op een andere locatie bijv. de Bibliotheek)?

Burgerzaken wordt vanaf eind 2024 centraal gehuisvest in De Steeg. Het tijdelijke servicecentrum in Velp (Overtuin 6 in Velp) en het servicecentrum in Dieren (Ericaplein 5a Dieren) worden gesloten. Dit is de meest efficiente manier op de diensten en producten van Burgerzaken aan te bieden.

51.       

P34  - Regionale samenwerking met Arnhem, Renkum, Rozendaal en Doesburg?  

Samenwerking Rozendaal:

-         Hebben de in de kadernota voorgestelde ombuigingen impact op de taken die door Rheden worden uitgevoerd voor Rozendaal?

-         Als ik het goed heb volgt Rozendaal de sociale regelingen van Rheden. Betekent dit dat Rozendaal nu de ombuigingen ook in Rozendaal door gaat voeren?

-         Als de uitvoering incl. de processen gaan afwijken dienen de overeenkomsten met Rozendaal m.i. te worden aangepast, zowel inhoudelijk, processen als financieel. Klopt mijn aanname?

-         En leidt het onderhandelen over aanpassingen tot extra kosten voor Rheden?  


1. Ombuigingen kadernota zullen ook impact hebben op de taken die Rheden voor Rozendaal uitvoert;

 

 

2. Rozendaal volgt evt. aanpassingen in verordeningen, beleidsregels en beleidsplannen;

 

 

 

3. Nee, dit is geen automatisme. Wij voeren taken uit voor Rozendaal op het gebied van sociaal domein en verzorgen het beleid sociaal domein voor Rozendaal. Dat verandert niet.

 

 


De aanpassingen leiden zeker niet tot extra kosten voor Rheden.

52.       

P34  – Regionale samenwerking met Arnhem, Renkum, Rozendaal en Doesburg?  

Samenwerking Doesburg:

-         Hebben de in de kadernota voorgestelde ombuigingen impact op de samenwerking met Doesburg? Zo ja welke? En tegen welke kosten?

 

Dit kan effect hebben voor Doesburg. Nu voeren wij de Wet inburgering uit voor de gemeente Doesburg. Het effect van de ombuigingen kunnen wij voor Doesburg nu nog niet inschatten.

53.       

P34– Regionale samenwerking met Arnhem, Renkum, Rozendaal en Doesburg?  

Samenwerking Arnhem/Renkum:

-         Hebben de in de kadernota voorgestelde ombuigingen impact op de samenwerking met Renkum en Arnhem? Bijv. in de Connectie? Zo ja welke? En tegen welke kosten?  

Waar we op taken met Arnhem en Renkum samenwerken zal dit ook hen raken.

Voor de Connectie geldt dit ook, daarnaast zijn er kansen voor besparingen opgenomen die de diensten die we bij de Connectie afnemen direct raken.

Deze zijn opgenomen binnen programma 3

54      

P32 –Regionale samenwerking  

Zijn er nog andere gevolgen voor de samenwerking met deze of andere gemeenten?

Veel omliggende gemeenten kampen met soortgelijke (financiële) begrotingsvraagstukken. Dit leidt niet alleen tot een heroverweging van de taakuitvoering maar zet tevens de bestuurskracht onder druk. Een groot aantal gemeenten kiest daarbij voor schaalvergroting door verregaande samenwerking met (buur-)gemeenten. Met als hoofddoel om de continuïteit en kwaliteit van de taakuitvoering, en daarmee de dienstverlening aan de inwoner, instellingen en bedrijven, te kunnen blijven garanderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten