Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 26 juni 2024

Kadernota 2025 - Vragen en Antwoorden (vragen 22 - 25)

De financiële posititie van de gemeente Rheden is niet rooskleurig. Er dreigen grote tekorten. De Kadernota 2025 staat in het teken van ombuigingen (bezuinigingen) en lastenverzwaring. De kadernota is op een groot aantal punten onduidelijk. Om een helder beeld van de vooosrtellen te krijgen hebben wij een groot aantalvragen gesteld. Wij hebben ter verheldering daarom een groot aantal vragen gesteld. Dat is nodig om onze standpunten over deze voorstellen te kunnen bepalen. In enkele blogpoststs tonen we onze vragen en de antwoorden die wij van het college ontvingen. 

Onderstaand de vragen 22 t/m 25

De vragen 26 t/m 34 vindt u hier


22.       

P16 - cultuur : versoberen onderdeel cultuur bij de Zoomerij, stopzetten subsidies Podiumvoorziening en stimuleringssubsidies (53 k in 2025 oplopend naar 250k in 2028

 

Hoe hoog is de subsidie voorcultuur bij de Zoomerij nu en hoeveel wordt versoberd (per jaar)?


Hoe hoog zijn de subsidies voor de Podiumvoor-zieningen? Elk graag apart benoemen. (per jaar)



Om bedragen en om welk stimuleringssubsidies gaat het hier? 

1.    De subsidie van de Zoomerij, onderdeel cultuur is nu € 428.750,- en het voorstel is om in 2026 50k te versoberen en v.a. 2027 150k structureel;

 2. De podiumvoorziening bestaat in totaal uit 70k: Filmhuis Dieren (24,5k), Rhederart (21,5k) en amateurvoorstellingen (24k)

 Stimuleringssubsidies (20,5k): budget om incidentele activiteiten mogelijk te maken als Burg. De Bruinprijs, aankoop beelden, festivals etc.

23.    

P16 - cultuur : stopzetten subsidies Podiumvoorziening en in de tekst onder de opsomming

staat o.a.

Op de website van de gemeente Rheden staat

op de pagina Podiumvoorziening

(https://www.rheden.nl/

Ondernemers_en_verenigingen/Verenigingen/

Podiumvoorziening): “Met Filmhuis Dieren enRhederArt maken wij apart afspraken over het gebruik van een professioneel podium en het aantal voorstellingen.” Deze instellingen vallen kennelijk niet onder de regeling voor de Podiumvoorziening en hebben eigen regelingen.

- Hoeveel subsidie ontvangen dezeactiviteiten elk apart?

- Wordt de subsidie voor deze instellingen versoberd (net als Zoomerij) of stopgezet(net als de odiumvoorziening zelf)? Zo ja, met welke bedragen?

- Ontvangen deze instellingen op een anderewijze ondersteuning van de gemeente? Zo ja welke en wat zijn daarvan de kosten?

Filmhuis Dieren en RhederArt vallen wel onder de Podium-voorziening, zie antwoord vraag 22.

Het voorstel dat voorligt is een stopzetten van de gehele podiumvoorziening.

De organisaties die onder de podiumvoorziening vallen: Filmhuis Dieren en RhederArt ontvangen geen andere gemeentelijke ondersteuning.

24.    

P16 - In de tekst onder de opsomming op pag 16 staat ook: “Bij structurele subsidies worden de bijdragen aan organisaties in drie jaar afgebouwd.”

Zijn er nog andere structurele culturele activiteiten die niet binnen bovengenoemde vragen vallen? Is er een overzicht met subsidies die deze activiteiten elk ontvangen? En welke bedragen zijn met deze ombuigingen zijn gemoeid?  Zij deze bedragen opgenomen in

Het ZOOM-festival valt onder de structurele subsidies (10k).

25.    

P16 - cultuur : versoberen onderdeel cultuur bij de Zoomerij, stopzetten subsidies Podiumvoorziening en stimuleringssubsidies (53 k in 2025 oplopend naar 250k in 2028

 

Is er een subsidiebudget voor incidentele culturele activiteiten? Zo ja, hoog is dit budget en met welke bedrag wordt dit budget versoberd?

 

Zie vraag 22: stimuleringssubsidies (20,5k). Dit bedrag wordt geschrapt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten