Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 11 november 2008

Aan de minister van VROM - Bijlage 3 brief Joop Zijlstra

Bijlage 3 bij de brief van Joop Zijlstra die hij namens het Het Comité schreef aan de Tweede Kamercommissies van V&W en VROM.
Het betreft een brief van Joop Zijlstra aan minister Cramer d.d. 14 oktober 2008.

---------------------------
Aan mevrouw Dr J.M. Cramer,
minister van VROM.
Postbus 20951,
2500 EZ ’s Gravenhage.

Betreffende het project ‘Traverse Dieren’

Geachte mevrouw,

Op 1 juli 2008 bezocht een delegatie van het provinciaal bestuur van Gelderland en van het gemeentebestuur van Rheden uw ministerie.
Het ging over het plan ‘Traverse Dieren’, opvolger van plan ‘Hart van Dieren’, dat in de loop van 2007 vanwege een aanzienlijk tekort op de begroting kwam te vervallen.
Binnenkort zal men zich vanuit Gelderland en Rheden bij u vervoegen voor een tweede gesprek.

Met het oog daarop vermeld ik u wat ik heden schreef aan een vriend over een niet onbelangrijk onderdeel van dat project. i)
Ik laat het betreffende deel uit mijn brief hieronder volgen.

‘Het probleem (ontbossing van een stuk grond van 17 hectare op de Veluwe) is echter niet meer actueel. Het is slechts actueel in zijn gevolgen. Machteloos gebleken op dat punt ga ik dus weer verder.

Misschien heeft een ingezonden brief van mij in de Regiobode van destijds over bouw van huizen voor een speciale groep gehandicapte mensen op het Wagenaarplein in Dieren wat invloed uitgeoefend.
Ik lees immers dat de bouw nu wordt voorzien op een plek een stukje verder, en misschien wel beter.

In mijn ingezonden brief had ik de suggestie gedaan dat onderkomen voor gehandicapten op Hof te Dieren te vestigen in plaats van een nieuw te bouwen landhuis met appartementen aldaar, in de daarvoor geplande vorm bestemd voor zeer rijke mensen.

Opdat de appartementen in het gebouw, de stukjes landhuis, kunnen worden verkocht, is verplaatsing van de N348 nodig. Rijke mensen willen in rust wonen. Tot nu toe hapte niemand of deed dat slechts een enkeling. Werkelijke reden voor verlegging van de N348, onderdeel van het plan ‘Traverse Dieren’, in plaats gekomen van het plan ‘Hart van Dieren’, is niet de verbetering van het verkeer, maar het belang van een rijke grootgrondbezitter, namelijk de Stichting Twickel in Delden.

Als de verlegging een niet denkbeeldig bedrag zou kosten van zeg € 15.000.000,-- betekent een en ander dus eigenlijk een subsidie van € 1.500.000,-- per verkocht appartement.

Een nieuwe N348, ten behoeve van Twickel, op kosten van de belastingbetalers. Alsof de jaarlijkse subsidie van € 1.100 per hectare van een landgoed al niet genoeg is. Voor Hof te Dieren alleen al maakt dat volgens een eenvoudige rekensom € 1.100.000,-- voor genoemde Stichting Twickel in Delden, jaarlijks uit te keren.

Het ergste is dat de geplande verlegging van de N348 voor het verkeer niets oplost. De verkeersproblemen op dat punt in Dieren blijven bestaan, worden naar verwachting zelfs groter, vooral ook door afsluiting van de nabijgelegen Doesburgse Dijk, die ook deel uitmaakt van de afspraken van het bestuur van de gemeente Rheden met de Stichting Twickel in Delden.

Goed geld naar kwaad geld.’

Tot zover een briefgedeelte.

Het lijkt me dat een en ander voor de beoordeling van het nieuwe plan ‘Traverse Dieren’ niet van onbelang is.
Ik heb deze vorm van u informeren gekozen opdat de inhoud ervan u niet zal ontgaan.

Met hoogachting,

i. Deze brief gaat vooraf aan een andere brief die wacht op de nieuwste versie van plan ‘Traverse Dieren’.
De nieuwste gegevens zijn aan mij onbekend, erger nog, ze zijn ook onbekend aan de leden van de gemeenteraad en aan de zogenaamde ‘Tafel van Tien’, een klankbordgroep bestaande uit belanghebbenden bij het plan.
Ik heb het College van B.& W. van de gemeente Rheden om toezending ervan verzocht.

Ik ben bereid de tekst van mijn andere brief desgevraagd aan u toe te sturen, ook voordat ik de zending betreffende plan ‘Traverse Dieren’ van B.& W. heb ontvangen.

J.Z.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten