Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 6 juni 2007

Een staaltje van Democratie

Ik heb dinsdagavond aan de gemeenteraadsleden van alle partijen gevraagd of ze mee willen doen aan een demonstratieve optocht op zaterdag 16 juni waarin we onze verbondenheid met democratie en vrijheid uiten.
De raadsleden van CDA, VVD en PvdA begrepen het niet.


CDA-woordvoerder de Gooijer vond dat de democratie tot uiting komt in de raadszaal. Mijn opmerking dat de meeste burgers zelden of nooit in de raadszaal komen en dat je jezelf als democraat ook wel eens mag laten zien drong niet tot hem door. Het CDA blijft dus liever in de ivoren toren en houdt de gordijnen gesloten. Democratie moet je ook uitdragen. En niet alleen in verklezingstijd.

VVD-er Havermans kwam niet verder dan de opmerking dat de burgers voor democratie en vrijheid maar op de VVD moeten stemmen. Hij stak er de draak mee. Het aantal stemmen telt. Blijkbaar heeft hij niet door dat democratie en vrijheid zwaar bevochten rechten zijn en een serieus onderwerp waarover je van tijd tot tijd best in het openbaar mag getuigen.

PvdA-er van de Beeten maakte het helemaal bont.
Daarvoor is een stukje achtergrondkennis nodig.
Enige tijd voorafgaand aan de treurmars heb ik aan de burgemeester duidelijk gemaakt dat ik de treurmars geen zaak vond om politiek te bedrijven.
Juist de PvdA dacht er vervolgens blijkbaar anders over. De PvdA zocht als eerste de publiciteit met eisen aan de burgemeester voor het nemen van maatregelen en de vraag welke maatregelen werden genomen. Dus de PvdA heeft deze treurmars aangegrepen om politiek te bedrijven. En nu wil de PvdA ineens de rust bewaren, omdat de burgemeester daarom gevraagd heeft en waarvoor ik de burgemeester aan het begin van mijn toespraak had gecomplimenteerd. Ja, nu komt het de PvdA ineens niet meer uit.

Ik wilde juist samen met alle politieke partijen in de gemeenteraad deze demonstratie organiseren. Dus geen politiek. Juist niet. Een vertoon van eensgezindheid waarbij we onze verknochtheid aan democratie en vrijheid tonen. Over alle verschillen en tegenstellingen heen. Niks politiek dus, maar "gewoon" democratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten